Energie

Rareş Bogdan: Ministrul Finanţelor trebuie să dea explicaţii de ce OMV nu plăteşte taxa de solidaritate: Reprezentanţii statului să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat / Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea Regulamentului

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat marţi, într-o intervenţie la Digi24, că ministrul Finanţelor de la PSD, Adrian Câciu, trebuie să explice public de ce trebuie să dea explicaţii privind această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, referitor la transpunerea regulamentului european, în urma anunţului OMV că nu va plăti taxa de solidaritate, el precizând că Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea Regulamentului european în legislaţia din România. Rareş Bogdan afirmă că OMV sau alte corporaţii pur şi simplu sfidează şi prin management şi scot profiturile în afara graniţelor de ani de zile şi nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard, potrivit news.ro.

Europarlamentarul PNL a arătat că Regulamentul european a fost transpus în cinci state, Germania, Franţa, Belgia, Olanda, Slovacia, iar echipa sa lucrează şi deocamdată au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state.

”Din cele 14 state studiate, în 5, Ministerele de Finanţe ale ţărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanţei. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă şi aici trebuie să dea explicaţii Ministerul Finanţelor Publice, domnul ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situaţie creată la Ministerul de Finanţe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanţa adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie”, a spus eurodeputatul PNL.

El a arătat că ”OMV sau alte corporaţii pur şi simplu sfidează şi prin management şi scot profiturile în afara graniţelor de ani şi ani de zile şi nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste un miliard şi refuză să plătească spunând că noi deja am plătit foarte mult statului român”. ”O să aştept luni, la şedinţa de coaliţie sau când va fi prima şedinţă de coaliţie, această problemă va fi pusă pe masă, pentru că pe de o parte s-a încercat o dezinformare cu privire la implicare a altor ministere în transpunerea acestui regulament, trebuiau lucrurile clarificate, că de această chestiune s-a ocupat Ministerul Finanţelor”, a spus Rareş Bogdan.

El a continuat: ”Din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Adrian Câciu ar fi să iasă într-o conferinţă de presă şi să răspundă întrebărilor jurnaliştilor. (…) Reprezentanţii statului român să nu se poarte cu mănuşi şi diferenţiat, pentru că unii sunt de la Viena şi alţii de la Rădăuţi. Nu mă interesează că sunt din Săpânţa sau din Mangalia sau că sunt din Londra, New York sau din Tokyo, pentru mine, când acţionezi pe teritoriul statului român, respecţi statul român şi plăteşti taxe şi impozite conform legislaţiei. Nu încerci să fentezi legislaţia”.

Despre atacurile la ministrul Energiei, de la PNL, Rareş Bogdan a arătat că ”putem să găsim o mulţime de lucruri care au funcţionat sau nu pe anumite Ministere, inclusiv pe Ministerul Energiei, dar de data aceasta, Ministerul Energiei nu a avut niciun tol în transpunerea acestui regulament”.

”Putem să găsim chestiuni cu care să criticăm Ministerul Energiei, dar în această chestiune a fost o singură entitate implicată şi entitatea implicată în transpunerea acestui regulament pe piaţa din România a fost Ministerul Finanţelor. Nu are ce să răspundă un vicepremier, un ministru al Transporturilor sau al Internelor, un ministru al Energiei sau al Economiei pe un subiect pe care trebuie să răspundă deschis, cât se poate de convingător, cât se poate de transparent (…) ministrul Finanţelor Publice”, a mai spus Rareş Bogdan.

Vezi mai jos transcriptul intervenției lui Rareş Bogdan la Digi24 (Sursa: Facebook.com/Rares.I.Bogdan ):

Întrebare: Cum rămâne cu această taxă de solidaritate, pentru că s-a vorbit de foarte multe ori în coaliție despre această taxă de solidaritate. Am văzut anunțul OMV Petrom, în urmă cu câteva zile, în care spuneau clar că ei nu se încadrează și cel puțin în 2022 nu vor plăti această taxă, în condițiile în care noi nu avem un răspuns final de la comisia Europeană. Ce trebuie să facă acum Guvernul mai mult în această dispută?)

Rareş Bogdan: Anunțul respectiv este unul sfidător pentru că, în același anunț, OMV Petrom, una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spune că domniile lor vor plăti această taxă în Austria.

Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe Glob dar, probabil, în Austria le plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească conform legislației, acolo unde își fac profiturile pentru România.

Aici nu eu vin să sar și să spun că OMV Petrom, sau Petrom, sau Lukoil, sau Mall trebuie să achite respectiva taxă, căci este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia Europeană pe data de 5 octombrie anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infringement la adresa României.

Nu eu vin să spun ce se întâmplă, pentru că un jucător face acest lucru într-o piață, atunci când piața respectivă îi dă ocazia să facă asta, când regulamentele nu sunt clare, când legea nu se aplică, când statul respectiv este slab și inert în fața unei corporații. Așa este astăzi statul român, așa apare statul român în fața unei corporații care pare că își face propriile reguli, explicându-ne că ei plătesc taxe.
Sigur că plătesc taxe. Și cel care are o gogoșerie plătește taxe, și cel care are o carmangerie sau un service auto, plătește taxe. Și cel care vinde castraveți în piață plătește taxe, toată lumea plătește taxe și în cazul în care nu plătesc taxe, li se popresc conturile, că au un angajat sau au 6000 de angajați.

Regulamentul respectiv a fost transpus în cinci state: Germania, Franța, Belgia, Olanda, Slovacia (până la această oră vă spun doar despre cele cinci, dar echipa mea lucrează și deoacamdată au studiat doar 14 state, mai au de studiat 13 state și am să vă pot comunica datele complete).

Din cele 14 state studiate, în cinci dintre ele, ministerele de finanțe ale țărilor respective nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanței. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este FALSĂ și în acest caz trebuie să dea explicații Ministerul Finanțelor Publice, în special ministrul de Finanțe, domnul Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situație creată la Ministerul de Finanțe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanța adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie. Statul român, cetățeanul român… contribuabilul român privește cu stupoare cum în această țară, din 672 de mii de firme care își plătesc taxele, impozitele și, în cazul în care nu fac acest lucru, organele de control ale statului român blochează conturile respective și se îndreaptă împotriva administratorilor și acționarilor și a capitalului societății, au un statut complet diferit față de corporația OMV sau alte corporații care pur și simplu sfidează prin management și scot profiturile în afara granițelor de ani și ani de zile. Nimeni nu face nimic acum în legătură cu o taxă prin care ar trebui să mai plătească către Statul Român peste un miliard, ba mai mult, refuză să plătească spunând că au plătit deja foarte mult statului român.

Întrebare: Domnule Rareș Bogdan, i-ați spus și domnului Câciu analiza dumneavoastră ?

Rareş Bogdan: Sigur că da, sigur că i-am spus! Dacă era ministrul finanțelor de la UDMR sau de la PNL sau independent, aveam exact aceeași poziție. Poziția mea nu este împotriva unui ministru, că are o culoare politică sau alta. Nu mă interesează asta. Pe mine mă interesează un singur lucru, acela ca o corporație să nu sfideze statul român, ca statul român să acționeze responsabil față de cetățenii săi și să nu existe discriminare, diferențiere între o societate cu capital românesc și o societate cu capital străin, între un capitalist care are business-uri de miliarde de euro în România și unul care are o cifră de afaceri de 60000 de euro! Pentru mine fiecare aduce plus la buget, fiecare aduce impozite și taxe cu care noi plătim polițiști, jandarmi, funcționari publici, 1,3 milioane profesori, medici și politicieni, printre altele, deputați, senatori.

(Dacă ne puteți spune și care a fost răspunsul ministrului finanțelor?)
O să aștept ca luni, în ședința de coaliție (sau când va fi prima ședință de coaliție) ca și această problemă să fie pusă pe masă pentru că, pe de o parte, s-a încercat o dezinformare cu privire la implicarea altor ministere în transpunerea acestui regulament (trebuie clarificate lucrurile, anume că de această chestiune s-a ocupat Ministerul Finanțelor) iar pe de altă parte e faptul că nu a participat ministrul finanțelor la ședința de guvern în care a fost adoptată ordonanța. Aceasta nu este problema mea sau a altcuiva. Ministerul de Finanțe este condus de un ministru care trebuie să coordoneze activitatea din ministerul respectiv, fie că ministerul are 2000 de oameni sau 100000 de oameni, sau 200000 de oameni.

Deci, din punctul meu de vedere, cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Adrian Câciu ar fi să iasă într-o conferință de presă și să răspundă întrebărilor jurnaliștilor profesioniști de la Digi, de la Ziarul Financiar, de la Capital, de la Antenă, Realitatea, B1 și care o mai fi, televiziuni interesate, România tv și așa mai departe. Plus radiouri. Pentru că jurnaliștii sunt cei care până la ora actuală au reacționat, iar din politică, cu excepția mea și a 2-3 voci cu mult mai puțină vizibilitate publică, au cam tăcut pe acest subiect. Parcă se tem de ceva. Eu nu mă tem decât de Dumnezeu și mi se pare inadmisibil ca o corporație să se comporte în acest fel cu cetățeanul român și cu bugetul României.

De ce toată lumea tace, că e vorba de OMV!? Și ce e dacă e vorba de OMV, putea fi vorba de EXON, de Mercedes sau de cine vreți dumneavoastră sau de cele mai mari companii din lumea asta. Este important ca fiecare, în statul român, să plătească, iar statul român să își facă treaba corect față de cetățenii săi.

Reprezentanții statului român să nu se poarte cu mănuși și diferențiat, pentru că unii sunt de la Viena și alții de la Rădăuți. Nu mă interesează că sunt din Săpânța sau din Mangalia sau că sunt din Londra, New York sau din Tokyo, pentru mine, când acționezi pe teritoriul statului român, respecți statul român și plătești taxe și impozite conform legislației. Nu încerci să fentezi legislația! ( Spre Min. Energiei spuneți că s-ar orienta aceste atacuri?)

Nu, stați puțin! Putem să găsim o mulțime de lucruri care au funcționat sau nu în anumite ministere, inclusiv la Ministerul Energiei, dar de data aceasta Ministerul Energiei nu a avut niciun rol în transpunerea acestui regulament.
Repet, dacă era vorba de o altă situație, alte chestiuni de funcționare a ANRE, alte chestiuni legate de prețuri, plafonări, partea de funcționabilitate pe aprovizionările cu gaze, pe gaz lichefiat – de ce avem sau nu participanți la terminalul de la Alexandropolis sau de ce nu avem descărcare de gaz lichefiat, căci Grecia are 4, Turcia are 7, Bulgaria are 1, asta este altă discuție. Putem să găsim motive pentru care să criticăm Ministerul Energiei, dar în această chestiune a fost o singură entitate implicată în transpunerea acestui regulament pe piața din România și acea singură entitate a fost Ministerul Finanțelor. Nu are ce să răspundă un vicepremier, un ministru al Transporturilor sau al Internelor, un ministru al Energiei sau al Economiei pe un subiect pe care trebuie să răspundă deschis, cât se poate de convingător, cât se poate de transparent și de argumentat (…) ministrul Finanțelor Publice.

Poate să vină însoțit de toți secretarii de stat, de tot departamentul juridic, de tot departamentul de politici europene, poate să-l ajute și alții, dar aici trebuie răspunsuri concrete!
Răspunsurile nu le poate da un europarlamentar, fie el și șef de delegație UE, nu le poate da un prim-ministru sau președintele României, trebuie să le dea cel care a transpus OUG.

OUG a fost transpusă, în România, de către Ministerul Finanțelor Publice, care este obligat să vină cu răspunsuri în fața românilor. ( Încercăm și noi să dăm de dl ministru al Finanțelor)

Sunați-l până îi blocați telefonul și poate vă răspunde. Asta nu înțeleg miniștrii și politicienii români, să nu sfideze presa. Mulți nu înțeleg că presa este cureaua de transmisie între decident și cetățean și că este cea care, atunci când un decident greșește, încearcă să atragă atenția, chiar dacă unul o face violent verbal sau o face extrem de critic. Acesta este rolul presei în democrație și așa cum există putere executivă, putere legislativă, putere judecătorească, nu s-a inventat democrație fără presă, dar oamenii aceștia ajung să ocupe funcții publice și apoi parcă încep să fugă de presă. Acela este sfârșitul carierei pe loc, în momentul în care te ascunzi de presă poți să ieși din politică, pentru că nu mai ai nicio șansă.
( Despre portița pe care o are această companie?)

Eu nu vreau să fac speculații, eu nu vreau să fac procese de intenție nimănui, eu nu vreau să mă gândesc la „portițe de scăpare” ale unei firme străine în detrimentul țării mele. Fiind un om destul de bine informat, vă dați seama că am primit și eu detalii precum că au fost consultanții OMV-Petrom la Minister. Eu nu cred nimic din toate astea. Eu vreau să cred de bună credință pe fiecare reprezentant al statului român și nu fac procese de intenție nimănui.

Vreau să spun un singur lucru: când o companie, fie că se numește OMV-Petrom -sau orice altă companie- are specialiști pe care îi angajează, consultanți care să o învețe să eficientizeze din punct de vedere fiscal, ea va căuta ( acesta este mersul capitalismului în lumea asta) formule prin care să achite cât mai puține taxe către un stat, către o entitate statală, încercând să producă cât mai multe profituri pentru acționariat. Nu este nimic anormal. Așa funcționează în toată lumea capitalismul, mai dur sau mai puțin dur, cu reguli mai multe sau mai puține.

Ce mă doare pe mine este că o entitate statală-de data aceasta- statul din care și eu fac parte, România, pe care o iubesc…statul român este incapabil să transpună un regulament extrem de clar al Comisiei Europene, astfel încât să cuprindă toate cele 82.000 de companii care ar fi afectate de această măsură, nu doar companiile care produc 1 megawatt sau 0,5 megawatt, etc, pentru că acelea sunt afectate de către această măsură.

De asemenea, Romgaz, o companie-fanion a României, plătește această taxă de solidaritate. Transgaz plătește taxa de solidaritate și multe alte companii, dar, ce să vezi, una dintre companiile cele mai mari de pe piață face un gest absolut sfidător și spune, nonșalant, „îmi pare rău, eu nu plătesc!” Noi nu atingem 75% din total, așa cum ne spune Comisia Europeană, în domeniul tranzacționării sau producției de energie sau a producției de petrol sau ce cuprinde OUG respectivă.

Da…dacă introduci un cod CAEN, care îți scoate centrala din (…) gaz și ti-l transformă în energie electrică, care se vinde în piață intern sau extern…asta ca să nu ne mai uităm- să nu zică cineva că am ceva cu o anumită companie- să nu ne mai uităm în spate și să vedem la ce preț se cumpără gazul respectiv și dacă compania respectivă ar trebui să-l cumpere la prețul acela…iar gazul să nu fie dat la prețul respectiv la o fermă de porci sau la o fabrică de pâine sau la o fabrică de plastice cu acționariat român…, asta este o altă discuție și trebuie analizată separat de către statul român: cum s-a făcut contractul, de ce s-a făcut așa, de ce prețurile sunt mai mici în cadrul bradului, dar aceasta este altă discuție, trebuie să o poarte specialiștii.
Pe mine mă interesează un singur lucru, regulamentul dat de către Comisia Europeană trebuie transpus printr-o OUG. OUG a existat și cineva a scris OUG, nu vreau să cred că e ticălos, ci doar nepriceput și atunci trebuie corectat acest lucru.

Articole recente

MIPE, despre reducerea alocării din PNRR: Pe fondul creşterii economice reale mai ridicate, valoarea actualizată pentru România a fost diminuată cu 2,1 miliarde euro, respectiv o scădere de 14,87%

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene transmis, sâmbătă, explicaţii cu privire la reducerea alocării din PNRR…

3 ore ago

Întâlnire de lucru ASFOR România  – AFCB Bulgaria

Oficialii ASFOR s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației Forestierilor din Bulgaria (AFCB). Delegația bulgară a…

4 ore ago

Rusia preia astăzi preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU

Rusia preia sâmbătă preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, responsabilitate pe care o…

4 ore ago

DIICOT: 35 de persoane trimise în judecată după ce au vândut subevaluat 2.450 de vagoane; prejudiciul – aproximativ 7.500.000 euro

Procurorii DIICOT Timişoara au trimis în judecată 35 de persoane, cetăţeni români şi libanezi, o…

4 ore ago

Poliţia din New York, în alertă maximă o săptămână, după istorica punere sub acuzare a lui Trump

Poliţia din New York a intrat "în alertă maximă" înaintea înfăţişării de marţi în faţa…

4 ore ago