Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFoto Facebook
Nu a fost dată nicio Ordonanţă cu privire la ştergerea datoriilor unor bănci, Raiffeissen sau Erste; este un Fake News de proporţii, a scris pe Facebook europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, într-o postare în care a vrut să explice de ce guvernul Orban a dat 25 de OUG-uri, într-o singură noapte.
Mai mulţi politicieni PSD şi televiziuni au anunţat, marţi seară, că Guvernul Orban vrea să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care Raiffeisen Bank să fie iertată de obligaţia de a plăti peste un miliard de lei, izvorâtă dintr-o decizie a ÎCCJ.
Pe agenda şedinţei de Guvern, exista un proiect de OUG prin care clienţii băncilor de economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, să fie exoneraţi de la rambursarea primelor primite de la stat, care în unele cazuri au fost considerate de Curtea de Conturi ca fiind ilegal obţinute.
La finalul şedinţei de Guvern, Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a declarat că proiectul de OUG prin care clienţii băncilor de economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, sunt exoneraţi de la rambursarea primelor primite de la stat a fost amânat, pentru că actul normativ nu avea toate avizele necesare.
Analistul economic Radu Soviani consideră, însă, că nu clienții trebuie să dea banii înapoi, ci băncile pentru locuințe.
Conform lui Radu Soviani, legea prevedea că prima de stat (250 de Euro anual) se plătea DACĂ economisirea se făcea pentru activități cu scop locativ: „În fapt, ce au făcut băncile? Extrasul din raportul Curții de Conturi, asupra căruia ICCJ a dispus că este perfect legal și temeinic și că băncile trebuie să returneze sumele arătă cum cele două bănci funcționau ca suveică pentru a își păcăli clienții (și atrage economisiri folosite NELOCATIV, din bani luați nelegal de la bugetul de stat).
Încă o dată, subliniez:
Banca Naţională a României a sancţionat cu avertisment scris, la începutul lunii iunie 2019, BCR Banca pentru Locuințe. Tot în luna iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că BCR Banca pentru Locuinţe nu a respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clienţii sistemul de economisire-creditare (bauspar).
BCR BpL a menţionat că a respectat prevederile legale atât înainte, cât şi după revizuirea legii care reglementează activitatea de economisire-creditare, lege care are la bază cele mai bune practici din Uniunea Europeană, şi va continua să reprezinte drepturile clienţilor cât şi propriile drepturi, după publicarea motivaţiei deciziei luate de Înalta Curte.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More