Categories: Burse/Investitii

Rareş Mihăilă, investestelabursa.ro: BVB ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retail, inclusiv prin organizarea unor evenimente

Bursa de Valori București ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retailm inclusiv prin organizarea unor evenimente, consideră Rareş Mihăilă, investitor şi fondator al proiectului investestelabursa.ro.

Piața de capital din România împlinește, în luna septembrie, doi ani de la promovarea la statutul de piață emergentă, după criteriile agenției FTSE Russell.

Pe parcursul întregii luni, Financial Intelligence publică o serie de articole, în cadrul proiectului LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ, cuprinzând mesaje ale unor actori importanți dn piața bursieră.

În total, România are, din 19 septembrie, 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, șapte în indicii FTSE Global Micro Cap și șase în indicii FTSE Global All Cap.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori București va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială a bursei, după o perioadă de peste 70 de ani în care au funcționat în România doar burse de comerț.

***

Cum vedeți evoluția pieței de noastre de capital în ultimii doi ani?

Rareş Mihăilă: Evoluția din ultimii 2 ani, prin volatilitatea destul de redusă, mi-a dovedit că bursa locală este una matură care poate face față cu brio unui context de piață complicat.

Când și în ce condiții vedeți posibilă promovarea la statutul de piață emergentă de către MSCI?

Rareş Mihăilă: Conform reglementărilor, MSCI aplică 3 criterii în evaluarea unei piețe: capitalizare, free-float și ATVR (procentul din free-float tranzacționat). Momentan avem 3 companii care îndeplinesc aceste criterii dar sunt cam la limita. Consider că doar după listarea Hidroelectrica vom reuși să îndeplinim cu brio toate criteriile.

Ce eforturi considerați că mai trebuie depuse pentru dezvoltarea pieței de capital?

Rareş Mihăilă: BVB ar trebui să fie deschisă în continuare către micii investitori de retail inclusiv prin organizarea unor evenimente. De asemenea, încurajarea înființării cluburilor locale de investitori. O inițiativa pornită în 2017 care a avut un impact major, dar a fost abandonată.

***

c

Paul Maior, Invest Club: România are un potențial foarte mare să evolueze pe cel puțin 3-4 sectoare importante

View Comments

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

2 ore ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

5 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

5 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

5 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

5 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

5 ore ago