Tehnologie

Războiul Rece este o analogie neinspirată pentru pentru înțelegerea relațiilor SUA-China de astăzi

Dinamica relațiilor prezente dintre SUA-China au fost analizată în această săptămână într-un material publicat de Washington Post. Ryan Hass, fost director pentru China, Taiwan și Mongolia în cadrul Consiliului Național de Securitate, apreciază în această ocazie că liderii chinezi se confruntă cu provocări descurajante. În același timp, China are în opinia sa și puncte forte considerabile, printre care un ecosistem de inovație înfloritor în inima celei mai dinamice regiuni din lume.

Ryan Hass consideră că Beijingul nu se află nici în pragul dezintegrării, nici pe drumul hegemoniei, fiind un concurent durabil, dar constrâns. În ce privește evaluarea sancțiunilor SUA în vederea restricționării giganților tehnologici ai Chinei, precum Huawei, Hass subliniază că limitarea accesului companiei la cipurile realizate cu tehnologii americane a împins compania să se îndrepte către tehnologii mai puțin dependente de cipuri. De asemenea, într-o abordare generală, liderii chinezi au răspuns la restricțiile privind accesul la tehnologia americană intensificându-și atenția spre auto-aprovizionare.

El amintește însă și de exemplele de coordonare ale celor state, realizate prin implicarea diplomației. Colaborarea SUA-China în timpul crizei financiare globale din anii 2008-2009 a ajutat la evitarea unei recesiunii economice mondiale puternice. Tot prin diplomație și dialog, China s-a tranformat dintr-un opozant în cadrul Conferinței de la Copenhaga privind schimbările climatice, în 2009, într-un factor cheie în ajungerea la un acord în cadrul Conferinței de la Paris, din 2015. Într-o manieră similară, se amintește și de răspunsul pozitiv al Chinei la diplomația americană, atunci când aceasta s-a alăturat răspunsului internațional la epidemia Ebola din 2014 și mai departe la consolidarea capacităților de sănătate publică din Africa.

În opinia lui Hass, tensiunile ridicate în prezent în relația SUA-China ascund astfel de exemple din trecut de acțiuni coordonate SUA-China în gestionarea unor provocările globale. Iar multe dintre cele mai puternice amenințări la adresa intereselor Americii sfidează astăzi soluțiile unilaterale, indiferent dacă provocarea este stoparea răspândirii Covid-19, consolidarea securității globale a sănătății, construirea unei economii globale mai incluzive sau abordarea crizei climatice.

Referindu-se și la recenta inițiativă a G7, Build Back Better World, Hass consideră că aceasta ar fi probabil mai eficientă dacă se va evita încercarea de supralicitare a Chinei. Țările occidentale nu pot concura la nivel de costuri în construcția de drumuri și căi ferate. China are atribute unice, de exemplu, o economie ghidată de stat, ca și supracapacitate în sectoare cheie și exces de muncitori în construcții cu salarii competitive și rezerve în valută străină.

Ryan Hass conchide că Războiul Rece este o analogie neinspirată pentru raportarea la relațiile de azi dintre SUA-China. Înaintea Războiului Rece au fost 30 de ani de conflict global și depresiune, iar acum ne aflăm după 30 de ani de pace și expansiune economică globală. La începutul anilor 1950, abia existau fluxuri comerciale sau de investiții în Uniunea Sovietică. China este în schimb adânc integrată în economia globală. Ca atare, izolarea nu este o opțiune disponibilă pentru abordarea Chinei, dat fiind că puțini aliați sau parteneri din SUA ar fi receptivi la alinierea cu Statele Unite împotriva Chinei.

Articole recente

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

15 secunde ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

30 de minute ago

Anastasiu: Statul român niciodată n-a fost corect şi nici astăzi nu este corect; Încurajez fiecare antreprenor să spună în ce condiţii s-a făcut business în România

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…

40 de minute ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

48 de minute ago

Acțiunile cresc, euro se consolidează după acordul comercial dintre SUA și UE

Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…

o oră ago

Elon Musk confirmă că Tesla a semnat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari cu Samsung Electronics pentru furnizarea de cipuri

Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More