Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRazvan Nicolescu
Continuăm procesul la CJUE până când vom fi în Schengen, ne-a declarat, în exclusivitate, Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei și preşedintele Asociaţiei pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice, care și-a exprimat în nenumărate rânduri dezacordul față de poziția Austriei care a fost împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, acuzând guvernul Austriei că are un comportament complet anti-european și că acționează la vedere împotriva principiilor de bază ale UE.
Acesta ne-a declarat: “Continuăm procesul la CJUE până când vom fi în Schengen. Suntem obosiți de promisiunile și meschinăria unor politicieni care nu respectă reguli și drepturi fundamentale și au în vedere doar jocurile lor politice. Sperăm într-o justiție dreaptă și în judecători cinstiți. România nu mai poate suportă un cost de oportunitate de minim 1% din PIB anual, pentru că nu e în Schengen. Destul e destul”.
Anul trecut, Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice a atacat Austria la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg pentru lipsa de solidaritate a Vienei, pentru presupusul abuz de bună-credință și de principiul solidarității în UE și pentru că nu a acceptat Bulgaria și România în Schengen.
Răzvan Nicolescu a spus într-un interviu acordat anul trecut: “Avem două acțiuni în instanță. O acțiune este legată de impactul asupra mediului, deoarece camioanele care așteaptă la granița dintre Grecia și Bulgaria, dintre Bulgaria și România și dintre România și Ungaria, au produs poluare. Acestea au generat emisii de CO2. Deci aceasta este acțiunea pe care o avem în instanța UE în primul proces și suntem în al doilea proces cu privire la decizia luată la 8 decembrie 2022.
Acțiunile noastre nu sunt doar pentru România, Bulgaria, ci și pentru întreaga UE. UE nu poate supraviețui unor comportamente precum cel manifestat de liderii austrieci în legătură cu aderarea României și Bulgariei la Schengen. Nu poți fi abuziv. Nu puteți acționa în mod discriminatoriu. Repet, este dreptul nostru să facem parte din zona Schengen. Am pierdut bani pentru că nu facem parte din zona Schengen. Pierdem undeva între 0,8 și 2% din PIB-ul nostru pe an. Și grecii pierd bani. Așadar, nu sunt afectate doar România și Bulgaria. Sunt afectați și grecii. Pentru că ei fac parte, în teorie, din zona Schengen. În realitate, ei pot face parte din Schengen terestru doar dacă Bulgaria și România aderă, altfel ei au aderat doar teoretic.
Acțiunea noastră este pro-europeană. Am încercat să apărăm Europa. Am încercat să dăm o lovitură vetourile abuzive care sunt atat de dăunătoare pentru viitorul Uniununii Europene”.
Astăzi, ministrul de interne ungar, Sandor Pinter a anunțat că România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, adăugând că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.
“România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri – n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More