Categories: AfaceriAgricultură

RDF Arad a realizat investiții de 5,7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje

RDF Arad, unul dintre cei mai importanți jucători regionali în agribusiness, marchează finalizarea unor investiții în valoare de 5,7 milioane de euro, potrivit unui comunicat.

Investițiile includ:

  1. O investiție în valoare de 3 milioane euro în sediul RDF din localitatea Șofronea, jud. Arad cu obiectivul de a crește capacitatea de depozitare a companiei de la 10.000 la 22.000 de tone. În același timp, RDF a achiziționat aparatură de laborator și instalații noi pentru selecția și tratarea semințelor, precum și o fabrică de extrudat soia. Mai mult, investiția a presupus schimbarea întregii infrastructuri deținute prin schimbarea sistemului de canalizare, înlocuirea a peste 12.000 mp de platforme betonate și renovarea integrală a spațiilor de depozitare și a întregului sediu al companiei.
  2. O investiție în valoare de 1.3 milione euro în achiziția unei baze pentru depozitare în localitatea Ineu, jud. Arad, cu o capacitate de depozitat cereale de 20,000 tone, și pentru implementarea sistemul de gestiune Dynamics Navision.
  3. Investiții de 4 mil euro pentru completarea parcului cu utilaje agricole noi, moderne, pentru exploatarea terenurilor.

„Investițiile fac parte din strategia noastră de a crește comerțul cu cereale, de a dezvolta ramura de producție de semințe și de a ne diversifica liniile de business. Prin aceste investiții am reușit să creștem capacitatea de depozitare de la 10,000 la 42.000 tone și cantitatea de semințe produse, și nu în ultimul rând, să reducem costurile. Mai mult, prin achiziția fabricii de extrudate soia, am devenit printre puținii procesatori de soia din Romania. Învestițiile în utilaje ne permit să lucrăm suprafețe de trei ori mai mari de teren agricol, iar investiția din Ineu ne-a ajutat să creștem cantitățile de cereale pe care le tranzacționam, mergând în sprijinul fermierilor din zonă, unde spațiile de depozitare sunt insuficiente,” a spus Florin Deznan, CEO RDF Arad.

Investițiile au fost realizate prin intermediul unui proiect de fonduri europene, prin care 50% din investiție a venit de la AFIR iar 50% din credit bancar. Investițiile din baza de la Ineu și în utilajele agricole au fost realizate cu ajutorul unui cred bancar și leasing.

„Agricultura se numără printre sectoarele de interes strategic în România și care are potențial uriaș de dezvoltare, mai ales în zona de digitalizare și tehnologizare, inovația urmând a avea un rol definitoriu în eficiența, productivitatea și calitatea produselor. Cu această perspectivă, în viitorul apropiat ne dorim să retehnologizam baza din Ineu, iar pentru următorii pași de dezvoltare a RDF ne dorim să achiziționăm companii cu domenii de activitate conexe,” a spus Alexandru Savin, Membru în Consiliul de Administrație al ROCA Investments.

În 2020 echipa RDF a crescut afacerile cu 65% și a ajuns la un profit operațional (EBITDA) de 4.3 milioane lei. În anul 2021 RDF estimează o creștere de aproximativ 20% a cifrei de afaceri și o creștere de EBIDTA cu aproximativ 50% față de 2020. RDF a crescut de asemenea suprafețele de teren agricol lucrate de la 600 ha în 2019 la 2000 ha în 2021.

Programe la nivel național de tehnologizare pentru creșterea gradului de irigare și cultivarea terenurilor mai puțin favorabile ar duce agricultura la un alt nivel și ar spori competitivitatea țării, arată dezbaterile CONFIDEX by Impetum Group. Irigațiile vor juca un rol crucial pentru securitatea agro-alimentara a României și dezvoltarea sectorului agricol autohton și în acest sens, un sistem național de irigații este o soluție.

Tehnologia modernă va oferi avantajul competitiv la nivelul jucătorilor din agricultură, dar și la nivelul României în relațiile comerciale cu alte țări. Experiența inginerilor agronomi poate fi plusată de tehnologie, iar accesul la date corecte și complete în timp real poate îmbunătăți semnificativ deciziile luate și eficiența.

Dezvoltarea tehnologică în perioada următoare poate fi explorată la mai multe nivele, precum (i) informatizarea sistemelor de irigații pentru irigarea eficientă și corectă a culturilor, (ii) creșterea eficienței în controlul calității prin platforme care oferă informații în timp real, (iii) abordarea agriculturii de precizie prin sisteme de monitorizare a culturilor prin satelit/drone/stații meteo, și nu în ultimul rând, prin echipamente agricole autonome controlate automat prin GPS care duc la agricultura de precizie.” a încheiat Alexandru Savin.

RDF este unul din principalii distribuitori zonali de input-uri (îngrășăminte chimice, semințe și pesticide) fiind distribuitor direct al produselor: Pioneer, Dekalb, Syngenta, KWS, Limagrain, RAGT – pe partea de semințe, Bayer, Syngenta, BASF, Arysta – pe parte de pesticide, iar pentru îngrășăminte chimice, RDF colaborează atât cu furnizori interni, cât si cu producători externi de la care face import direct.

Pe lângă activitatea de distribuție, RDF este unul din principalii traderi zonali de cereale, comercializând peste 80,000 tone cereale/an. Pentru a-și desfășura cât mai bine aceasta activitate, care presupune preluarea cerealelor în cantități mari de la fermieri, stocarea produselor preluate, condiționarea lor și livrarea, RDF deține silozuri de cereale cu capacitatea de stocare de 22.000 tone.

Articole recente

Florin Cîţu ar dori ca vârsta celor care votează să fie coborâtă la 16 ani: Cred că e un lucru bun

Preşedintele Senatului, liderul liberal Florin Cîţu, a răspuns afirmativ la o întrebare care viza posibilitatea…

2 minute ago

România participă la Congresul Mondial al Petrolului din SUA

România participă la lucrările Congresului Mondial al Petrolului, care se desfăşoară la Houston, SUA, în…

4 minute ago

Eugen Lascu: Succesul financiar poate fi de multe ori apanajul unui moment; dacă nu ai forță de reziliență, nu reziști – video

Succesul antreprenorial înseamnă, în primul rând longevitate, de câți ani există acea companie, spune Eugen Lascu, managing…

51 de minute ago

Scenariile Omicron – de la speranță la consternare (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu Varianta Omicron stârnește noi spaime într-o lume deja obosită după…

54 de minute ago

Cadourile de Crăciun – între tradiție și fiscalitate (EY)

Autori:  Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România; Stela Andrei, Partener Asociat,…

o oră ago

XTB: Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 la finele anului

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, brokerul de burse internaționale listat pe Bursa de…

o oră ago