Categories: Fără categorie

Reacţie Dragoş Anastasiu: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație

În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație, a transmis Dragoş Anastasiu.

Acesta a scris: “În spațiul public au apărut informații despre implicarea mea într-un dosar de corupție care viza mai mulți funcționari ai ANAF.

Pe scurt: În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu a existat nicio acțiune împotriva mea, nu am avut niciun fel de avantaj din punct de vedere juridic, iar în dosar au fost implicate și alte societăți comerciale care au fost în aceeași situație. Nu am avut niciodată nicio condamnare penală.

Context: Unul cunoscut, din păcate, de prea mulți antreprenori, mai ales în vremurile acelea de acum 15-17 ani. Unii funcționari ai statului român care presau și chiar șantajau firmele, “recomandând” soluții de tip contract de consultanță cu o firmă pusă pe tavă de funcționar pentru a corecta așa-zisele nereguli descoperite în urma controalelor.

Când, fiind antreprenor, gestionezi mai multe companii care, la rândul lor, sunt conduse de manageri, este imposibil să ai informații la zi și amănunte despre toate operațiunile în derulare. Dar atunci când ai informațiile complete, trebuie să acționezi corect și în spiritul legii. Asta este ceea ce am făcut eu.

Îmi doresc ca din ce în ce mai mulți antreprenori să găsească curajul să nu accepte niciodată presiuni de tipul celor la care mulți dintre noi am fost supuși.

Sunt astăzi în Guvernul României și pentru că nu vreau ca alți anterprenori români să mai fie subiectul unui astfel de abuz de putere din partea unor angajați ai statului care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor, nu împotriva lor”.

După de presa a scris că vicepremierul Dragoș Anastasiu a recunoscut în instanță că a dat mită timp de 8 ani la ANAF, guvernul a transmis că vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor, a reacționat Guvernul.

Vicepremierul Dragoș Anastasiu, martor în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, a recunoscut în fața judecătorilor că a dat mită la Fisc, potrivit unui document al instanței, citat de Antena 3.

Potrivit declarației lui Dragoș Anastasiu, după un control fiscal asupra uneia dintre firmele sale, Angela Burlacu i-a spus că au fost descoperite nereguli grave în documentele salariale. Aceasta i-a sugerat să încheie un contract cu o firmă indicată de ea, care ar fi urmat să „remedieze” problemele.  În realitate, contractul era o acoperire pentru o mită lunară de aproximativ 2.000 de euro, pentru ca verificările ANAF să se finalizeze rapid și cu rambursarea TVA-ului.

În fața instanței, Anastasiu a declarat că a perceput propunerea ca pe un șantaj, dar și ca pe o formă de protecție. A acceptat încheierea contractului de teamă că refuzul ar fi dus la deschiderea unui dosar penal, ceea ce ar fi dus la insolvența firmei și concedierea angajaților.

Judecătorii notează în motivare că „declarațiile martorilor dovedesc că inculpata Burlacu Angela Georgeta a pretins sume de bani sub forma unor prestații periodice în baza unui contract, în scopul îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu”. Banii plătiți de firmele Eurolines, controlate de Anastasiu, au fost considerați mită.

Contractul încheiat la insistențele inspectoarei a fost fictiv, lucru recunoscut și de Anastasiu în instanță: „Cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu.” Anastasiu a admis că înțelegerea era ca, în schimbul banilor, controalele ANAF să fie favorabile.

Instanța mai arată că membrii familiei inspectoarei Burlacu erau prezenți la sediile firmelor lui Anastasiu doar pentru a justifica în mod artificial banii încasați. Între 2009 și 2017, Angela Burlacu a primit peste 784.000 de lei (circa 170.000 de euro), inclusiv sub formă de pachete turistice, unele folosite de apropiați ai funcționarei.

Judecătorii consideră „ridicolă” ideea că aceste plăți ar fi fost pentru servicii reale de resurse umane. În plus, Anastasiu era informat constant de colaboratoarea sa despre beneficiile de care se bucura inspectoarea, dar nu a oprit plățile.

Încercările de a justifica mita prin contracte de sponsorizare au fost respinse de instanță, care constată că „nu a existat niciun contract de sponsorizare, așa cum se întâmpla în alte cazuri gestionate de Eurolines”.

Curtea de Apel București a reținut în motivare: „Curtea constată că martorul Anastasiu Dragoș Michael, alături de martorul Băciucu Cristian, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv. Suma totală plătită în baza acestuia a fost de 218.582,44 lei. Aceasta a fost doar o parte a mitei, care a continuat ulterior și sub forma pachetelor turistice achitate de firmă pentru inculpată.”

De asemenea, judecătorii au respins ideea că aceste avantaje ar fi fost acordate ca ajutor pentru fiul inculpatei, subliniind disproporția: „Nu se justifică plăți de aproximativ 150.000 de euro pentru cheltuieli medicale de circa 6.000 de euro.”

Angela Burlacu a fost condamnată pentru luare de mită, iar Anastasiu, deși a recunoscut că a dat mită, a fost audiat în dosar doar în calitate de martor”.

 

 

 

 

 

View Comments

Articole recente

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

56 de minute ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

2 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

2 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

2 ore ago

Zborurile directe pe ruta Moscova-Phenian au fost reluate după o pauză de câteva decenii

Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…

2 ore ago

Rusia anulează ‘din motive de securitate’ parada navală de Ziua Flotei

Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More