Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRepublica Moldova nu va împiedica livrările de gaze ruseşti în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, a declarat marţi ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Autorităţile de la Kiev nu intenţionează să prelungească un acord referitor la transportul gazelor ruseşti spre Europa via Ucraina, acord care expiră la finele acestui an, ceea ce înseamnă că şi livrările spre Transnistria ar putea înceta.
Cu prilejul unei vizite de stat în Norvegia, având drept scop creşterea cooperării, inclusiv în domeniul energiei, Victor Parlicov a spus că Guvernul de la Chişinău nu va sta în calea livrărilor de gaze ruseşti către Transnistria.
“Nu vom împiedica livrarea de gaze ruseşti către regiune. Credem că, împreună cu Ucraina, putem găsi o modalitate pentru a menţine calmul în regiunea Transnistria”, a declarat Victor Parlicov.
Ulterior, la o întâlnire cu oameni de afaceri şi oficiali din Guvernul norvegian, Victor Parlicov a spus că Transnistria “ar intra în colaps” dacă livrările de gaze ar fi oprite. “Vom acţiona cu calm, nu vrem ca lucrurile să explodeze”, a precizat oficialul moldovean.
În trecut, Republica Moldova s-a bazat aproape în exclusivitate pe gazele naturale ruseşti, pe baza unui acord convenit cu grupul Gazprom, dar după izbucnirea războiului din Ucraina şi-a accelerat eforturile vizând diversificarea surselor de aprovizionare şi în prezent importă gaze naturale via România. De asemenea, Republica Moldova a construit şi o linie electrică de înaltă tensiune care interconectează sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României, dar cu toate acestea îşi asigură cea mai mare parte a necesarului de electricitate de la o centrală pe gaze amplasată în Transnistria, care livrează electricitate la un preţ fix, relativ scăzut.
Norvegia furnizează deja sprijin financiar Republicii Moldova, prin programul său de ajutor în valoare de mai multe miliarde de dolari acordat Ucrainei, care a inclus şi 400 milioane de coroane (36,87 milioane de dolari) pentru achiziţionarea de gaze în 2023.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More