Energie

Rețeaua electrică a UE are nevoie de modernizări de trilioane de dolari pentru a evita întreruperile de curent ca în Spania

  • Creșterea energiei eoliene și solare în UE depășește modernizarea rețelelor

  • Infrastructura rețelelor electrice din UE este învechită, fiind necesare mai multe conexiuni

  • Este nevoie de mai multă capacitate de stocare a energiei pentru a menține stabilitatea rețelelor

Rețeaua electrică învechită a Europei și lipsa capacității de stocare a energiei vor necesita investiții de trilioane de dolari pentru a face față creșterii producției de energie verde, creșterii cererii de energie electrică și pentru a evita întreruperile de curent, scrie Reuters.

În urmă cu o săptămână, Spania și Portugalia au rămas fără energie electrică în urma celui mai grav blackout din istorie. Autoritățile investighează cauza, dar indiferent de concluzii, analiștii și reprezentanții industriei afirmă că investițiile în infrastructură sunt esențiale.

„Pana de curent a fost un semnal de alarmă. A arătat că modernizarea și consolidarea rețelei electrice europene sunt urgente și inevitabile”, a declarat Kristina Ruby, secretar general al Eurelectric, asociația europeană a industriei electrice.

Rețeaua electrică a Uniunii Europene datează în mare parte din secolul trecut, iar jumătate din linii au peste 40 de ani. Creșterea producției de energie cu emisii reduse de carbon și cererea în creștere din partea centrelor de date și a vehiculelor electrice necesită o revizuire a rețelelor, care au nevoie și de protecție digitală pentru a rezista atacurilor cibernetice.

În timp ce investițiile globale în energii regenerabile aproape s-au dublat din 2010, investițiile în rețele au rămas practic neschimbate, la aproximativ 300 de miliarde de dolari pe an. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, această sumă trebuie să se dubleze până în 2030, la peste 600 de miliarde de dolari pe an, pentru a acoperi costurile necesare pentru renovare.

Spania a solicitat propriilor anchetatori și autorităților de reglementare ale Uniunii Europene să investigheze întreruperea de luni.

Deși problemele care stau la baza incidentului nu sunt încă clare, operatorul rețelei Red Electrica (REDE.MC) a declarat că două incidente separate au declanșat pierderea masivă de energie electrică.

Aceasta urmează unei accelerări a utilizării energiei din surse regenerabile, în special în Spania, după invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și întreruperea aprovizionării cu petrol și gaze care a rezultat, ceea ce a determinat UE să-și concentreze eforturile asupra reducerii dependenței de combustibilii fosili.

Ponderea energiei din surse regenerabile a crescut la 47% în mixul energetic al UE anul trecut, de la 34% în 2019, în timp ce combustibilii fosili au scăzut la 29% de la 39%, potrivit datelor think tank-ului Ember.

Spania intenționează să renunțe treptat la cărbune și energia nucleară. Producția de energie din surse regenerabile a atins un nivel record de 56% din mixul energetic al Spaniei în 2024.

Proiectele eoliene și solare sunt relativ rapide de construit în comparație cu rețelele, care pot dura mai mult de un deceniu.

O parte a problemei o reprezintă sumele enorme și complexitatea îmbunătățirii unei rețele pe o distanță mare.
Comisia Europeană a estimat că Europa trebuie să investească 2,0-2,3 trilioane de dolari în rețele până în 2050.

Anul trecut, firmele europene au investit 80 de miliarde de euro (90,5 miliarde de dolari) în rețele electrice, față de 50-70 de miliarde în anii precedenți, au afirmat analiștii de la Bruegel, adăugând că investițiile ar putea trebui să crească până la 100 de miliarde.

CONEXIUNI INTERSTATALE

Sistemele energetice din Spania și Portugalia se numără printre cele din Europa care nu dispun de conexiuni la alte rețele care pot asigura energie de rezervă.
Spania are nevoie de mai multe conexiuni cu Franța și Maroc, a declarat José Luis Domínguez-García, de la centrul de cercetare în domeniul energiei IREC din Catalonia.

Spania are doar 5% din conexiunile în afara Peninsulei Iberice, a adăugat el.
Deoarece și alte țări sunt în urmă, Comisia Europeană și-a stabilit obiectivul de a crește interconectarea la 15% până în 2030, de la obiectivul anterior de 10%, ceea ce înseamnă că fiecare țară membră a UE ar trebui să poată importa cel puțin 15% din capacitatea sa de producție de energie electrică din țările vecine.

Spania va consolida conexiunile cu Franța, inclusiv o nouă legătură prin Golful Biscaya, care va dubla capacitatea de interconectare între cele două țări, a anunțat marți rețeaua spaniolă Red Electrica.

NECESITATEA UNUI SISTEM DE REZERVĂ

Odată cu creșterea producției de energie solară și eoliană, provocările depășesc modernizarea rețelelor și ajung la necesitatea unui sistem de rezervă.
Parcurile solare și eoliene produc energie electrică în curent continuu, în timp ce centralele tradiționale pe gaz sau nucleare produc curent alternativ.

Curentul continuu este convertit în curent alternativ în invertoare la frecvența standard de 50 Hertz pentru rețelele europene și utilizarea în gospodării și întreprinderi. Dacă producția de energie electrică scade, rețeaua are nevoie de energie electrică de rezervă în curent alternativ pentru a preveni scăderea frecvenței.
În cazul în care frecvența scade, mecanismele automate de siguranță deconectează o parte din producție pentru a preveni supraîncălzirea, deteriorarea transformatoarelor sau a liniilor de transport. Dacă prea multe centrale se opresc în același timp, sistemul poate suferi o pană de curent.

Înainte de întreruperea de săptămâna trecută, Spania a suferit probleme cu alimentarea cu energie electrică, iar oficialii din industrie au avertizat în repetate rânduri cu privire la instabilitatea rețelei.

Oficialii din domeniul energiei din Spania au declarat, de asemenea, că planurile țării de a închide toate cele șapte reactoare nucleare până în 2035 ar putea pune în pericol alimentarea cu energie electrică.

Portugalia are doar două centrale de rezervă – una pe gaz și una hidroelectrică – capabile să răspundă rapid în cazul în care rețeaua are nevoie de mai multă energie, a declarat marți premierul portughez Luis Montenegro, adăugând că țara dorește mai multe.

În Marea Britanie, o pană de curent din 2019 a lăsat fără energie electrică un milion de consumatori, când un fulger și un al doilea incident, fără legătură cu primul, au redus frecvența rețelei.

De atunci, țara a investit în extinderea capacității de stocare a bateriilor și avea o capacitate instalată de aproximativ 5 gigawați la sfârșitul anului trecut, potrivit asociației industriale RenewableUK. Aceasta poate contribui la echilibrarea rețelei în același mod ca și centralele electrice.

Europa dispune de 10,8 gigawați de stocare în baterii, iar această capacitate va crește la 50 GW până în 2030, mult sub cei 200 GW necesari, potrivit Asociației Europene pentru Stocarea Energiei.
În Irlanda, Siemens Energy a construit cel mai mare volant din lume, care poate funcționa și ca sistem de stocare a energiei și poate contribui la stabilizarea rețelei.

View Comments

  • Vrem înarmarea Europei,dar la sectorul energetic suntem la pământ.

    • Ambele sunt necesare. Războiul din Ucraina ne arata că sistemul energetic este intre țintele principale ce trebuie lovite atât de către agresor cât și de țară sau tarile aflate în defensivă.Tarilele aflate in război urmăresc în mod deosebit sa distrugă sistemul energetic al adversarului.Din motive ușor de înțeles nu s a urmărit și distrugerea centralelor nucleare ale adversarului( din cauza consecințelor imprevizibile și extrem de periculoase pentru toată lumea,). Distrugerea totala sau majoră a sistemului energetic al unei țări înseamnă a trimite acea țară în Evul Mediu. Sunt doua exemple din trecut care sar în ochi.Interventia americană în Afganistan în 2001 necesita și folosirea teritoriului Pakistanului.Cum acesta s a opus a primit amenințări cu distrugerea rapida a sistemului sau energetic de către americani și a cedat rapid..Bombardarea Serbiei conduse de Milosevici de către NATO a avut că scop obligarea Serbiei să și retragă armata din Kosovo.Bombardamentele au vizat în mod deosebit sistemul energetic al Serbiei dar nu numai acesta.Milosevici a cedat după 3 luni de bombardamente cu toate că armata Serbiei a rămas intactă fiindcă distrugerea sistemului energetic al Serbiei riscă să aruncevtara in haos și o criza economica absolut catastrofală.

Articole recente

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

27 de minute ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

41 de minute ago

Vremea Schimbării (opinie Eugen Lascu)

Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…

50 de minute ago

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

o oră ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More