Update articol:
INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU ADRIAN VOLINTIRU, DIRECTOR GENERAL ROMGAZ:

Retehnologizarea și mentenanța predictivă trebuie să devină priorități absolute ale oricărui manager din energie

Adrian Volintiru, Romgaz
*Identificarea resurselor onshore, centralele Iernut și Mintia – cele trei proiecte prioritare ale Romgaz
*Decizia privind producția offshore nu este o prioritate, mai ales în condițiile OUG 114

Romgaz se va orienta prioritar către trei proiecte – identificarea resurselor onshore, centralele Iernut și Mintia -, iar Adrian Volintiru, directorul general al companiei, speră să își poată realiza planul de investiții, chiar și cu surse atrase, după cum ne-a spus în cadrul unui interviu. Domnia sa este de părere că, în energie, încep să ne ajungă din urmă sechelele trecutului, referindu-se la lipsa investițiilor. 

***

În noiembrie 2018, ați spus că Romgaz (SNG) beneficiază de cash-ul operațional ca să nu aibă nevoie să se împrumute de pe alte piețe, în contextul în care statul ceruse dividende suplimentare. Cum sună aceste calcule acum, în contextul OUG 114?

Adrian Volintiru: În privința cash-ului operațional, lucrurile nu s-au schimbat deocmdată, dat fiind faptul că OUG 114 intră în vigoare abia de la 1 aprilie. După simulările noastre, dacă vorbim strict de cash-ul operațional, acesta ar fi în continuare suficient din punctul de vedere vieții de zi cu zi a companiei și al cheltuielilor operaționale. Dacă vorbim, însă, de planurile noastre de investiții și dezvoltare, aflate în strategia companiei, atunci lucrurile se schimbă oarecum, în sensul că pe lângă sursele proprii, probabil vom fi nevoiți să atragem și alte surse de finanțare.

Acestea pot veni din mai multe direcții: din asocieri și colaborări cu firme puternice, care sunt interesate să investească în România alături de noi, chiar companii din România, a doua sursă ar fi creditele bancare, ținând cont că Romgaz are grad de îndatorare zero, sau emisiuni de obligațiuni pe diverse proiecte.

Așadar, privim în continuare spre efectuarea investițiilor și spre noi oportunități de a investi.

Care sunt proiectele prioritare?

Adrian Volintiru: În acest moment, proiectul numărul unu este continuarea explorării și identificării resurselor onshore. Al doilea este finalizarea termocentralei pe gaz de la Iernut, iar al treilea este termocentrala de la Mintia – unde am început formalitățile de preluare a terenului și studiul de prefezabilitate și conceptual. Acestea sunt trei proiecte clare și certe. Pentru restul proiectelor de investiții, căutăm oportunități, analizăm. Suntem cu toate pânzele sus!

Ne puteți spune în ce stadiu se află fiecare dintre aceste proiecte?

Adrian Volintiru: Activitatea de explorare onshore este permanentă. În acest an, ne vom concentra pe dezvoltarea perimetrelor de la Caragele.

În noiembrie, ați anunțat o creștere a producției la Caragele. Ne puteți spune cât a crescut?

Adrian Volintiru: A crescut producția, după intrarea în funcțiune a colectorului de 16 de km. În a doua parte a lunii decembrie, producția a crescut cu 600.000 de mc pe zi. Urmează ca luna aceasta să mai suplimentăm cu 250.000 mc zilnic. Per total, noi am bugetat pentru anul trecut o extracție zilnică de 15,5 milioane de mc și, spre sfârșitul anului, cifrele au atins 16-16,2 milioane mc zilnic. Cam aceasta este diferența care vine din Caragele. Aici vom merge foarte mult pe dezvoltarea rezervelor și pe identificarea de pungi noi.

Ce estimări aveți pentru acest an pentru producția de la Caragele?

Adrian Volintiru: Producția va mai crește. Nu am o estimare pentru acest an.

Care este stadiul proiectelor Iernut și Mintia?

Adrian Volintiru: Centrala Iernut este finalizată în proporție de 74%.

La Mintia, am făcut formalitățile pentru preluarea unui teren, am adjudecat licitația pentru studiul de prefezabilitate și conceptual. Anul acesta se va încheia acest studiu, iar spre finalul anului, vom organiza licitația de atribuire. Termenul de finalizare ar fi 31 august 2022.

Ați mai anunțat că vă gândiți și la investiții în energia verde. Au mai avansat planurile?

Adrian Volintiru: Înaintăm pe zi ce trece. Când analizezi tot mai multe opțiuni, înseamnă că înaintezi. Energia verde are o specificitate în România. În ultimii ani, cam din 2012, nu s-au mai dezvoltat parcuri eoliene. Asta înseamnă că tehnologia, în momentul acesta, este puțin depășită. Ne interesează investiții în parcuri eoliene, dar cu upgrade de tehnologie. Ne interesează următoarele caracteristici – rotor cât mai mare și înălțime cât mai mare. Așadar, purtăm orice fel de discuții, dar firmele respective să ne facă și upgrade de tehnologie.

În ce stadiu este demersul înființării unui combinat petrochimic?

Adrian Volintiru: S-a adjudecat licitația de atribuire a analizei de piață. Estimăm că va dura cam 3 luni- 3 luni jumătate.

Mai este loc pe piață?

Adrian Volintiru: Eu spun că dacă îl faci corect, este loc. Adică să îl faci cu tehnologia cea mai modernă și să ai know-how-ul potrivit și nișa de piață.

Cand aveți în plan să luați o decizie cu privire la producția offshore? 

Adrian Volintiru: Ne focusăm deocamdată pe celelalte proiecte. Ne uităm și la offshore, dar nu este o prioritate. După estimarea mea, este foarte puțin probabil să luăm o decizie anul acesta. Când vorbim de offshore, trebuie să luăm în calcul mai multe lucruri. În primul rând avem limitarea prețului la gaze (n.n. potrivit OUG 114). Chiar dacă mai este până în 2022, nu știu cât de predictibilă este această dată. Atunci, preferăm să mai stăm să mai analizăm.

Ce tipuri de proiecte aveți în vedere în colaborarea cu Socar?

Adrian Volintiru: Cu Socar am discutat posibilitatea de a merge pe dezvoltare rezerve în Azerbaidjan, atât onshore, cât și offshore, pe schimb de experiență și sprijin reciproc în ceea ce privește activitatea de depozitare. Avem capacități similare de depozitare și atunci un schimb de experiență ar fi foarte util. Din păcate, am fost săptămâna trecută în Azerbaidjan și a fost un taifun care nu ne-a permis să facem vizita la obiective. Urmează să o facem. De principiu, am mai avut discuții privind participația într-una dintre magistralele de transport gaz (Conducta de gaze Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) şi gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP)).

Ce ne puteti spune despre planul înființării unei societăţi de furnizare de gaze, în parteneriat cu SAPE?

Adrian Volintiru: Se discută, dar nu mai e prioritate zero, în momentul de față, date fiind modificările în cash-flow-ul companiei pentru următoarea perioadă.

 Ați retras convocarea AGA pentru aprobarea planului de administrare. În ce sens ați schimbat indicatorii?

Adrian Volintiru: Nu i-am schimbat încă, îi discutăm. În mod real, nu pot să schimbi indicatorii și să faci foarte mulți pași până când în spatele OUG 114 nu apar normele ANRE. Depindem foarte mult de aceste reglementări și numai când le vom ști, vom avea o predictibilitate care să ne ajute să stabilim și indicatorii și să modificăm planul de administrare.

Din discuțiile noastre la ANRE, ar mai dura cam până în februarie elaborarea normelor.

Cum comentați situația din piața energiei din ultima perioadă, cu importuri foarte mari?

Adrian Volintiru: De principiu, importăm cât ne trebuie pentru acoperirea necesarului. Din păcate, încep să ne ajungă din urmă sechelele trecutului, mă refer la lipsa investițiilor. La Romgaz, eu zic că stăm bine, nici nu am avut probleme, și nici nu vom avea. Mai este și o lipsă de eficiență a capacităților actuale. Romgaz, în momentul acesta, pentru a produce un MW de energie, consumă 3-4 MW de gaz echivalent. În condițiile în care va intra în funcțiune centrala nouă, cu 3 MW de gaz vom obține 2 MW de enegie. Vorbim de o cu totul altă eficiență. Retehnologizarea, mentenanța predictivă trebuie să devină priorități absolute ale oricărui manager.

Cum au mers veniturile din energie în perioada aceasta?

Adrian Volintiru: Am vândut la prețul pieței. Noi nu vindem bilateral, deci neavând o capacitate foarte mare, putem merge cu maximum 400 de MW, tot ce am avut energie am vândut pe piețele reglementate – pe PZU sau pe echilibrare, când a fost nevoie.

BVB și OPCOM au semnat un protocol de colaborare pentru o viitoare contraparte centrală, pentru clearingul contractelor futures pe energie. Cum vedeți acest parteneriat?

Adrian Volintiru: Absolut salutar, pentru că discutăm de două entități ale căror activități se întrepătrund – Bursa de Valori București, care are o tradiție, o experiență și un know how dezvoltate, și OPCOM , care are un know how de dată mai recentă, și care cred că va performa mai bine alături de BVB.

Ce speranțe aveți pentru 2019?

Adrian Volintiru: Să-mi iasă investițiile! Chiar și cu surse atrase, pentru că rămân pentru țara asta.

Ce așteptări aveți privind politica de dividende a statului, în condițiile noilor condiții fiscale?

Adrian Volintiru: Așa cum am mai spus, nu comentez legislația și nici decizii politice!

Vă mulțumesc!

BVB | Știri BVB

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (05/12/2024)

Notificare Tradeville - indice alocare pentru oferta publica de cumparare actiuni ELECTROAPARATAJ

SAFETECH INNOVATIONS (SAFE) (05/12/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni