Macroeconomie

Reuniunile FMI-Banca Mondială se încheie cu puține clarificări tarifare, dar cu previziuni economice (Reuters)

  • Șefii finanțelor se întorc acasă fără nicio ușurare în ceea ce privește tarifele sau incertitudinea

  • Oficialii din domeniul finanțelor sunt mai pesimiști decât FMI în privința perspectivelor economice

  • Reapariția îngrijorărilor legate de datorii trece pe plan secund în fața negocierilor privind tarifele

  • SUA critică FMI și Banca Mondială pentru „derapajul misiunii”, dar promite sprijin

Liderii financiari mondiali s-au reunit la Washington săptămâna trecută pentru a clarifica ce ar fi necesar pentru a obține o ușurare a atacului tarifar pe mai multe fronturi al președintelui Donald Trump și pentru a evalua impactul asupra economiei mondiale, potrivit Reuters. Dar majoritatea s-au întors acasă cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

Mulți participanți la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale au avut impresia că administrația Trump este încă nehotărâtă în ceea ce privește cererile adresate partenerilor comerciali afectați de tarifele sale radicale.

În timpul unei săptămâni tumultoase, mulți miniștri de finanțe și comerț au încercat să se întâlnească cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și cu alți oficiali cheie ai administrației Trump, dar fără succes. Cei care au reușit să se întâlnească au fost adesea rugați să aibă răbdare, chiar dacă timpul acordat de Trump pentru pauza de 90 de zile privind taxele cele mai mari se apropie cu pași repezi de final.

Într-adevăr, niciun acord nu a fost finalizat în cursul săptămânii, în ciuda faptului că administrația Trump a anunțat primirea a 18 propuneri scrise și unei serii complete de negocieri.

„Nu negociem. Doar prezentăm și discutăm despre economie”, a declarat ministrul polonez de finanțe, Andrzej Domanski. El a adăugat că a subliniat «cât de dăunătoare este această incertitudine pentru Europa și pentru SUA. De fapt, este dăunătoare pentru toată lumea».

Avertismentele că tarifele – 25% pentru toate importurile americane de vehicule, oțel și aluminiu și, în prezent, 10% pentru aproape toate celelalte produse – ar provoca daune grave Statelor Unite și altor economii importante au fost în mare parte ignorate de oficialii americani.

„Știm că ei cred că nu va fi atât de rău”, a spus Domanski. «Ei cred că este o durere pe termen scurt, cu beneficii pe termen lung. dar mă tem că vom avea durere pe termen scurt și durere pe termen lung».

Cele mai importante negocieri comerciale ale administrației Trump din această săptămână au fost cu Japonia și Coreea de Sud, dar rezultatele au fost neconcludente, Bessent menționând discuții „productive” cu ambele țări. Nu s-au discutat obiective specifice privind moneda japoneză, dar se așteaptă ca politicile monetare ale ambelor țări să facă parte din discuțiile viitoare, întrucât SUA consideră slăbirea monedei față de dolar ca o barieră netarifară pentru exporturile americane.

FMI a adoptat o viziune puțin mai optimistă asupra consecințelor economice ale celor mai mari tarife impuse de SUA în peste un secol, reducând previziunile de creștere pentru majoritatea țărilor din World Economic Outlook, dar fără a ajunge la previziuni de recesiune, nici măcar pentru SUA și China, dependentă de exporturi, care se confruntă acum cu tarife americane de 145% pentru multe produse.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a recunoscut că țările membre sunt îngrijorate de șocul provocat de incertitudinea economiei globale afectate de pandemie, inflație și războaie, dar și-a exprimat speranța că negocierile comerciale vor atenua tensiunile tarifare.

„Recunoaștem că se lucrează la soluționarea disputelor comerciale și la reducerea incertitudinii”, a declarat Georgieva reporterilor. «Incertitudinea este foarte dăunătoare pentru afaceri, așa că, cu cât mai repede se va risipi norul care planează deasupra capetelor noastre, cu atât va fi mai bine pentru profit, pentru creștere și pentru economia mondială.»

Mai mulți oficiali din domeniul finanțelor au declarat pentru Reuters că probabilitatea unei recesiuni este mai mare decât cea estimată de FMI, de 37%, citând prognozele sectorului privat.

RISCURILE DE ÎNDATORARE CRESC

Eric LeCompte, director executiv al Jubilee USA Network, o organizație non-profit care militează pentru reducerea datoriilor, a declarat că previziunile FMI vizează în mod clar prevenirea panicii pe piețe, chiar dacă oficialii au exprimat îngrijorarea cu privire la apariția unor noi crize ale datoriilor în cadrul unor reuniuni private.

„A fost o săptămână în care nu s-a făcut nimic”, a declarat LeCompte, adăugând că discuțiile privind datoriile au fost neconcludente și umbrite de negocierile privind tarifele.

Reza Baqir, fost guvernator al băncii centrale din Pakistan, care conduce acum departamentul de consultanță în materie de datorie suverană la Alvarez & Marsal, a declarat: „Pentru multe țări în curs de dezvoltare, în special din sudul globului, există un sentiment real de disperare că agenda privind finanțarea pentru dezvoltare nu se află într-adevăr în centrul atenției. Și cine va fi acolo pentru a susține această dezbatere?”

Economistul șef al Băncii Mondiale, Indermit Gill, a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea nivelului datoriei în piețele emergente, menționând că tarifele au provocat o încetinire bruscă a comerțului și a investițiilor străine directe, care sunt cruciale pentru creșterea țărilor în curs de dezvoltare.

El și alți oficiali ai Băncii Mondiale și ai FMI au cerut țărilor să reducă propriile tarife pentru a stimula perspectivele de creștere.

NU SE RETRAGE SUA

Decidenții politici au răsuflat ușurați când Bessent a exprimat sprijinul SUA pentru FMI și Banca Mondială, declarând că acestea au „o valoare durabilă”, dar criticând „derapajul misiunii” lor către probleme legate de climă, gen și egalitate.

În loc să se retragă din instituții, așa cum prevede Proiectul 2025, manifestul politic al republicanilor, Bessent a declarat că dorește să le reorienteze către misiunile lor principale de stabilitate economică și dezvoltare, cu opțiuni extinse de finanțare a energiei din partea Băncii Mondiale și încetarea împrumuturilor către China.

Participanții la reuniuni, împreună cu piețele financiare, au fost încurajați de comentariile lui Bessent de la începutul săptămânii, potrivit cărora tarifele americane de trei cifre aplicate produselor chinezești și viceversa sunt nesustenabile, sugerând că s-ar putea ajunge în curând la un acord pentru a le reduce.

China a negat însă afirmațiile lui Trump potrivit cărora ar fi în curs negocieri cu Beijingul privind tarifele, sporind confuzia din această săptămână cu privire la tarifele sale și oferind puține asigurări delegațiilor țărilor.

„Cred că majoritatea oamenilor au plecat de aici pregătindu-se pentru o înrăutățire a situației din punct de vedere economic”, a declarat Josh Lipsky, fost consilier al FMI, actualmente director senior al Centrului GeoEconomics al Atlantic Council. ”Privind în ansamblu, situația este foarte îngrijorătoare.”

Însă o mare provocare pentru țările dezvoltate în acest moment a fost vânzarea masivă recentă a datoriilor publice americane și a altor active denominate în dolari, care indică o erodare a încrederii în politicile economice ale SUA, a spus Lipsky.

Încrederea în leadershipul economic al SUA a fost motivul fundamental pentru care dolarul a obținut statutul de monedă de rezervă, a spus el. Deși economia SUA este prea mare pentru a ignora dolarul în acest moment, partenerii comerciali vor încerca să caute alternative, cu excepția cazului în care această încredere va fi restabilită, a adăugat el.

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

52 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More