Categories: InternationalSanatate

Reuters: “Bătălia globală pentru măşti de protecţie a transformat piaţa mondială în «Vestul Sălbatic»”

Bătălia globală pentru măşti care să protejeze personalul din prima linie a luptei împotriva coronavirusului a transformat piaţa mondială în “Vestul Sălbatic”, Statele Unite fiind dispuse adesea să supraliciteze pentru a obţine produse pentru care erau deja semnate alte contracte, spun oficiali europeni, conform Reuters.

În Franţa şi Germania, oficiali de rang înalt spun că Statele Unite plătesc mult peste preţul pieţei pentru măşti produse de principalul fabricant, China, uneori câştigând contracte prin oferirea unor preţuri mai mari chiar şi după ce cumpărătorii europeni credeau că afacerea e încheiată.

“Banii nu contează. (Americanii) plătesc oricât pentru că sunt disperaţi”, a declarat pentru Reuters un responsabil de rang înalt din gruparea conservatoare germană CDU-CSU a cancelarului Angela Merkel. O sursă guvernamentală germană a spus: „Americanii sunt în mișcare, aduc mulți bani”.

După izbucnirea pandemiei, guverne din Europa, Americi şi din alte zone încearcă cu disperare să-şi asigure stocuri pentru personalul medical, de îngrijire şi populaţie.

Acum, când numărul de cazuri la nivel global a depăşit un milion, iar epidemia explodează în SUA, competiţia pentru preţioasele stocuri a devenit şi mai acerbă.

Departamentul de Stat al SUA şi agenţia din cadrul Departamentului Securităţii Interne (DHS) care coordonează eforturile SUA de a localiza şi procura echipamente de protecţie nu au dat curs deocamdată solicitării de a comenta cu privire la acest subiect.

Totuşi, un oficial din DHS a declarat pentru Reuters în această săptămână că guvernul şi companiile americane plătesc peste preţul pieţei pentru o mare parte din achiziţiile de peste hotare.

Potrivit oficialului, care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul, Statele Unite nu se vor opri din cumpărat “până când vom avea mult prea multe”, şi ar putea continua să caute echipamente de protecţie până prin august. Piaţa actuală a materialelor medicale a fost descrisă de premierul bavarez Markus Soeder drept “Vestul Sălbatic”.

O sursă germană angajată într-o companie care ajută guvernul Merkel să comande măşti a afirmat că ultimul weekend din martie a fost un moment de cotitură, sursa făcând o legătură cu prezenţa crescută a Statelor Unite pe piaţă. Contractele nu mai garantează livrările, spune sursa, explicând că “cererea este mult, mult mai mare decât oferta”.

Administraţia Trump a părut joi pregătită să-i sfătuiască pe toţi americanii să poarte măşti atunci când se aventurează în afara locuinţelor.

În Franţa, trei lideri regionali au descris un tablou similar.

Jean Rottner, preşedintele regiunii Grand Est, vorbeşte despre o luptă permanentă pentru a se asigura că măştile comandate ajung în regiunea sa, prima care a fost greu lovită de epidemia din Franţa. El afirmă că produsele contractate îşi schimbă proprietarii în ultimul moment. “Pe pista (aeroportului), americanii scot banii şi plătesc de trei sau patru ori mai mult decât am oferit noi”, a afirmat Rottner miercuri la RFI.

Omologul lui Rottner din regiunea pariziană, Valerie Pecresse, a dezvăluit că a fost întrecută într-un ofertă de achiziţie de o ţară “cu buzunare adânci”, chiar dacă nu a precizat că ar fi vorba de SUA.

“Am găsit materiale în urmă cu câteva zile, dar nu am reuşit să le cumpărăm după ce alţii au oferit un preţ mai mare’, a afirmat ea vineri la postul de radio Franceinfo. ‘Ei sunt pregătiţi să plătească de trei ori faţă de preţul pieţei”, a mai explicat Valerie Pecresse, citat de Agerpres.

Ministerul francez de Externe afirmă că verifică aceste informaţii, însă un oficial se îndoieşte că se vor lua măsuri. “Totul se rezumă la forţele pieţei. Cel care plăteşte cel mai mult obţine premiul”, a comentat el.

Financial Intelligence

Într-o perioadă în care presa de calitate a devenit o raritate, o echipă de profesioniști în jurnalism și comunicare, cu experiență de aproape 20 de ani în presa economică și organizare de evenimente de business, au pus bazele unui proiect curajos - un adevărat suport pentru oamenii de business și un important reper pentru dezvoltarea afacerilor. Cu ambiție, perseverență, curaj, talent, know how și, nu în ultimul rând, foarte multă muncă a luat naștere platforma specializată de știri și evenimente de business: www.financialintelligence.ro Avem independență față de orice partid politic, instituții de stat sau alte grupuri de interese, politice sau comerciale, interne sau externe, servicii secrete și milităm pentru progres, libertate, drepturile omului și prosperitate.

Articole recente

SUA trebuie să ”conducă răspunsul global” la criza climatică (Biden)

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că SUA trebuie să ghideze răspunsul global la ameninţarea…

20 de minute ago

Marea Chinei de Sud: Primele avertismente adresate Chinei de administraţia Biden

La o săptămână de la ceremonia de învestire a preşedintelui Joe Biden, noul executiv american…

23 de minute ago

SUA: Administraţia Biden îl păstrează pe negociatorul pentru Afganistan numit de Donald Trump

Emisarul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, numit de fostul preşedinte Donald Trump, va…

26 de minute ago

SUA vor reveni în acordul nuclear după ce Iranul îşi va respecta angajamentele (Antony Blinken)

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite vor reveni în acordul…

29 de minute ago

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

11 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

11 ore ago