Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFoto Facebook
Oficialii americani le-au transmis aliaţilor europeni că doresc ca aceştia să continue să cumpere arme fabricate în America, în contextul în care Uniunea Europeană a luat recent măsuri pentru a limita participarea producătorilor americani la licitaţiile de armament, au declarat pentru Reuters cinci surse familiarizate cu această chestiune, potrivit News.ro.
Mesajele transmise de Washington în ultimele săptămâni vin în contextul în care UE ia măsuri pentru a stimula industria de armament din Europa, în acelaşi timp limitând potenţial achiziţiile anumitor tipuri de arme americane.
Un diplomat nord-european, care nu a participat la reuniunea cu balticii, a declarat că, de asemenea, oficialii americani le-au spus recent că orice excludere a SUA din achiziţiile de arme ale UE ar fi considerată nepotrivită.
Rubio intenţionează să discute despre aşteptările SUA ca ţările UE să continue să cumpere arme americane în timpul vizitei sale la Bruxelles în această săptămână, unde va participa la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat. „Este un punct pe care secretarul l-a ridicat şi va continua să îl ridice”, a declarat oficialul.
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Trump salută eforturile recente ale aliaţilor europeni de a-şi „consolida capacităţile de apărare şi de a-şi asuma responsabilitatea pentru propria securitate”, dar a avertizat în privinţa creării de noi bariere care să excludă companiile americane din proiectele de apărare europene.
„Cooperarea industrială transatlantică în domeniul apărării face Alianţa mai puternică”, a spus purtătorul de cuvânt.
SUA VOR CA EUROPA SĂ FIE PE CONT PROPRIU, DAR CU ARME AMERICANE
Preocuparea SUA cu privire la restricţiile din achiziţiile europene de arme reflectă o tensiune care se află în centrul politicii administraţiei Trump faţă de Europa.
Trump a îndemnat aliaţii europeni să cheltuiască mai mult pentru apărare şi să îşi asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate. Pe măsură ce face acest lucru, UE încearcă să aducă producţia la nivel intern, având în vedere sugestiile preşedintelui american că angajamentul său faţă de NATO nu este absolut.
Acest lucru contravine unui alt obiectiv al administraţiei Trump, care este de a deschide pieţele străine pentru producătorii americani.
Propunerea Comisiei Europene privind apărarea, făcută la jumătatea lunii martie şi numită ReArm Europe, a inclus un plan de împrumut de 150 de miliarde de euro pentru guvernele UE, pentru a cheltui aceşti bani pe proiecte de apărare.
Multe guverne ale UE se declară în favoarea unei abordări paneuropene a apărării. Dar modul în care aceasta ar funcţiona va fi probabil subiectul unor dezbateri aprinse – în special pe tema cine ar trebui să aibă puterea de a decide asupra proiectelor comune, cine ar trebui să le gestioneze şi cum ar trebui să fie finanţate.
În timp ce Comisia insistă că există modalităţi pentru companiile din afara UE de a concura pentru fonduri de apărare în cadrul planului propus, producătorii de arme din afara blocului comunitar s-ar confrunta în practică cu o serie de obstacole practice şi administrative.
Administraţia Trump – ca şi administraţiile anterioare – a făcut presiuni pentru achiziţii europene de arme americane, inclusiv la Conferinţa de Securitate de la München din acest an. Unele dintre surse consideră mesajele recente de la Washington drept o continuare a politicii americane.
Cu toate acestea, mai multe surse au declarat că accentul pus de SUA pe această chestiune s-a intensificat în ultimele săptămâni, pe măsură ce UE a acţionat mai decisiv pentru a decupla achiziţiile sale de arme. „Sunt deranjaţi de propunerea ReArm şi de faptul că SUA sunt excluse”, a declarat o sursă europeană de rang înalt.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More