Securitatea cibernetică este singurul domeniu în care am văzut o creștere a investițiilor, ca urmare a crizei financiare, a spus E.S. Reuven AZAR Ambasador al Israelului în România, la Cybersecurity Forum 2024, organizat de Financial Intelligence.
Domnia sa a spus: “Am observat acest lucru în datele din Israel cu privire la sectorul de înaltă tehnologie și sunt sigur că acesta este cazul și în alte țări. Motivul este evident, și anume faptul că amenințările din domeniul cibernetic cresc exponențial, ca urmare a dezvoltării inteligenței artificiale.
Cel puțin în Israel, vorbim despre zeci de mii de atacuri cibernetice și trebuie să ne confruntăm cu acest lucru. Prin urmare, acest domeniu va continua să se dezvolte, iar companiile de înaltă tehnologie din Israel au mult de muncă în zilele noastre.”
Reuven AZAR a vorbit și despre contexul războiului început pe 7 octombrie: “Aici, securitatea cibernetică se află într-un contrast foarte mare cu eșecurile pe care le-am avut, un eșec teribil în ceea ce privește informațiile și, de asemenea, operațional, care a provocat o pagubă uriașă în ceea ce privește viața civilă.
Dar, din fericire, există trei domenii în care avem un succes incredibil. Unul dintre ele este securitatea cibernetică. Am fost atacați masiv, după 7 octombrie, în domeniul cibernetic.
Din fericire, niciunul dintre serviciile noastre esențiale sau chiar neesențiale nu a fost oprit ca urmare a acestui fapt, deoarece am construit o capacitate cibernetică destul de robustă, nu numai în contextul statului, ci și în contextul sectorului privat.
Celelalte două domenii sunt apărarea antirachetă și sistemele de apărare activă pentru vehicule blindate, dar nu acesta este subiectul discuției noastre”.
Pregătirea economiei în domeniul cibernetic este esențială, a mai spus Reuven AZAR: “Avem o cooperare uimitoare cu România. Am urmărit, cu interes, construirea Autorității Cibernetice în România. Cred că modelul de apărare cibernetică din România este unul, într-o anumită măsură, clădit după modelul israelian.
Este foarte important să continuăm această cale, deoarece provocarea în domeniul cibernetic este implicarea sectorului privat. Nu este suficient să aperi sistemele de stat. Uneori, și activități ale sectorului privat pot fi grav afectate.”
Domnia sa a dat exemplul unui spital public din Israel care a fost atacat și a primit cerere de ransomware: “Prejudiciul a fost foarte grav, dar țara nu a fost de acord să plătească ransomware, se cereau aproximativ 5 milioane de dolari. Decizia a fost să se reconstruiască sistemul spitalului. De fapt, a trebuit să investim mai mult decât cererea de ransomware.
Este un exemplu al importanței de a acoperi toate părțile economiei.
Poți face asta, nu prin legislație, ci încurajând oamenii, oferindu-le servicii. În sistemul nostru, în Israel, suntem organizați într-un mod în care diferite părți ale economiei comunică între ele tot timpul. Astfel, companiile din sectorul privat pot face schimb de informații despre atacuri, iar autoritatea cibernetică poate evalua situația și, de asemenea, poate ajuta companiile și le poate sfătui care este nivelul corect de apărare de care au nevoie, deoarece aceasta este un fel de joc de-a șoarecele și pisica. Oricât investești în soluții, atacatorii vor găsi o modalitate de a o eluda. Astfel, trebuie să continuați să investiți continuu.”