Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzde Andrei Rădulescu
Economia României a continuat să evolueze cu un ritm anual inferior celui potențial în prima parte a anului 2025, evoluție determinată de climatul investițional dificil și de provocările din perspectiva echilibrului macroeconomic, competitivității și productivității.
Activitatea economică a înregistrat o dinamică anuală inferioară nivelului de 1% pe parcursul a patru trimestre consecutiv (din trimestrul II 2024 până în trimestrul I 2025), potrivit estimărilor publicate recent de Eurostat.
Totodată, evoluțiile recente ale indicatorilor macroeconomici cu bază lunară exprimă perspective de prelungire a momentului dificil în economia națională și în trimestrul II.
Investițiile productive s-au redinamizat în trimestrul I, formarea brută de capital fix înregistrând un avans anual de 4,6% (cel mai bun ritm din trimestrul I 2024), după declinul din trimestrul IV 2024 cu cea mai severă dinamică anuală din ultimii 15 ani (din perioada Marii Recesiuni), de 16,1%.
Cu toate acestea, competitivitatea internațională a continuat să se deterioreze în primul trimestru din 2025: volumul exporturilor a scăzut pentru al patrulea trimestru la rând, cu un ritm anual de 2,0%, iar volumul importurilor s-a majorat pentru al cincilea trimestru consecutiv, cu o dinamică anuală în accelerare la 5,5%.
De asemenea, analizând evoluțiile din economia națională din perspectiva structurală se evidențiază deteriorarea ritmului anual potențial, pe fondul evoluției nefavorabile a contribuției productivității multifactoriale.
Am estimat contribuțiile factorilor de producție la ritmul anual al PIB potențial în România pentru perioada 2001 – 2024 prin aplicarea de metode econometrice standard și utilizarea bazei de date Eurostat (observații anuale).
Rezultatele estimărilor elaborate și reprezentate în graficul de mai sus exprimă decelerarea ritmul anual potențial de evoluție a activității economice pe plan intern în ultimii ani, până la 2,3% în 2024.
Este cel mai redus nivel din 2013, anul în care economia Uniunii Europene iniția ciclul economic post-criză, după ajustarea severă și de durată determinată de incidența valurilor Marii Recesiuni, cea mai dramatică criză economico-financiară pe mapamond în perioada de după Al Doilea Război Mondial.
Se evidențiază tendința de deteriorare a contribuției productivității multifactoriale la ritmul anual al PIB potențial în România, de la un nivel de 0,9 puncte procentuale în anii de dinainte de incidența pandemiei coronavirus la doar 0,2 puncte procentuale în 2024. Acesta este un nivel minim istoric cel puțin din perioada 2001 – 2024.
Totodată, contribuția factorului capital la dinamica anuală a PIB potențial în România a prezentat o tendință de deteriorare pe parcursul ultimilor ani, până la 1,6 puncte procentuale în 2024, sub nivelul mediu din ciclul economic post-criză.
Aceste evoluții în deteriorare pentru contribuția capitalului și pentru contribuția productivității multifactoriale la ritmul anual potențial de creștere din România în 2024 au fost determinate de încetinirea reformelor structurale, implementarea unei politici de venituri nesustenabile în context electoral, tensiunile politice și intensificarea deficitelor gemene. Acești factori au condus la declinul investițiilor productive și deteriorarea severă a indicatorilor de eficiență în 2024.
Pe de altă parte, contribuția factorului muncă la dinamica anuală a PIB potențial s-a consolidat la 0,6 puncte procentuale în 2024, nivelul mediu înregistrat pe parcursul ultimilor 10 ani, potrivit rezultatelor estimărilor econometrice elaborate.
În acest context, atrag atenția cu privire la importanța implementării de reforme structurale necesare pentru ameliorarea climatului investițional și a productivității multifactoriale.
Aceste măsuri ar trebui să vizeze consolidarea credibilă a finanțelor publice, susținerea investițiilor în economie, ameliorarea eficienței în sectorul public, inclusiv prin accelerarea încorporării progresului tehnologic.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More