Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzRoberto Musneci
Prezența economică italiană în România este una strategică, ramificată și răspândită pe întregul teritoriu al țării. Cele 25.000 de întreprinderi active, fiind în principal mici și micro, dezvoltă nu numai economia, dar și structura socială a României prin răspândirea capitalismului familial care constituie piatra de temelie și în Italia, a transmis domnul Roberto Musneci, președintele Camerei de Comerț Italiene, cu ocazia Zilei Naționale a Italiei.
Domnia sa a precizat: “În acest context, dacă poziția strategică rămane neschimbată pe termen mediu și lung, trebuie să adresăm niște provocări pentru a menține flexibilitatea și competitivitatea pieței muncii, competitivitate fiscală și eforturi pentru debirocratizarea economiei.
Companiile italiene, care fac parte din Camera de Comerț Italiană, sunt determinate să lucreze cu autoritățile de profil nu numai pentru a menține competitivitatea altor țari, dar și pentru a maximiza oportunitățile strategice constituite din reconstrucția Ucrainei și pentru a crește comerțul bilateral. Acestea sunt sentimentele cu care sărbătorim Ziua noastră Națională.”
Republica Italiană, cu o suprafaţă de 301.338 kmp, şi o populaţie de 61.680.122 locuitori (est. iulie 2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov) sărbătoreşte la 2 iunie, Ziua Naţională.
Istoria Italiei este semnificativă din perspectiva dezvoltării culturale și sociale a lumii mediteraneene și a Europei. După civilizația etruscă, Magna Grecia și Imperiul Roman, care au dominat această parte a lumii, a urmat Evul Mediu, cu epocile „Comunelor” și principatelor, dominate de confruntarea marilor imperii pe teritoriul italian. Succesiv, Umanismul și Renașterea care au debutat în Italia în perioada Evului Mediu Târziu și, ulterior, în secolele XV – XVI, au contribuit în mod definitoriu la formarea spiritualității europene.
Italia a devenit efectiv stat-națiune în 1861, când cea mai mare parte a statelor Peninsulei au fost unite de regele Victor Emanuel al II-lea din dinastia de Savoia. O contribuție însemnată la unificarea Italiei au avut-o contele Camillo Benso di Cavour, prim-ministru al Regatului, și generalul Giuseppe Garibaldi. Roma a rămas încă un deceniu capitală a Statului Papal, devenind parte a Regatului Italiei la 20 septembrie 1870, data unificării complete a Italiei. Italia a participat alături de Antantă la Primul Război Mondial.
Dictatura fascistă a lui Benito Mussolini, instaurată în 1922, a condus la o alianță dezastroasă cu Germania nazistă și Imperiul Japonez (Axa Berlin-Roma-Tokyo) și la înfrângerea Italiei în cel de-al Doilea Război Mondial. La 2 iunie 1946, s-a stabilit, prin referendum, abolirea monarhiei și proclamarea republicii. La 1 ianuarie 1948 a fost adoptată noua Constituție republicană.
Italia este stat membru fondator al NATO și al Uniunii Europene, stat membru al spațiului Schengen și al zonei euro. Este a treia mare economie din zona euro, al nouălea exportator mondial, a cincea destinație turistică la nivel mondial și a treia țară de origine la nivel mondial pentru branduri consacrate.
Relația istorică bună dintre Italia și România a progresat printr-o colaborare susținută în diverse domenii. În domeniul cultural și educațional, Italia a avut contribuții valoroase prin programe de schimb și colaborări între instituțiile de învățământ superior. Proiectele italiene sunt umanitare și sociale, cu impact semnificativ, susținând comunitățile vulnerabile și întărind relația umană dintre italieni și români. Italia contribuie, de asemenea, la dezvoltarea durabilă a României, fiind implicată în proiecte de transport și energie regenerabilă și alte inițiative tehnologice notabile, producând beneficii tangibile modernizării și eficienței diverselor sectoare.
ITALIA este pe primul loc printre investitorii străini din România, ca număr de companii (~21%), și pe locul 6 ca valoare a capitalului strain, cu ~12,8 miliarde lei valoarea capitalului social subscris, conform RECOM (Olanda, Germania, Austria, Cipru, Franța fiind înainte), potrivit informațiilor furnizate de ICAP CRIF.
În ceea ce privește cooperarea economică, potrivit ICAP CRIF, din ianuarie 2024, aproximativ 19.000 de companii cu acționariat italian sunt înregistrate în România.
Deși aproximativ 16.500 dintre acestea sunt active, doar 7.700 au declarat date financiare. Cifra de afaceri a acestor companii se ridică la aproximativ 63 de miliarde de lei la sfârșitul anului 2022, un rezultat net de aproximativ 4 miliarde de lei și aproape 120.000 de angajați. 15 companii italiene au raportat o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro pentru 2022.
Financial Intelligence urează “La multi ani!” tuturor italienilor!
Notă: Mulțumim ICAP CRIF pentru informațiile furnizate în tabelele de mai jos.
Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus Corpului de control să demareze, luni, o anchetă…
Guvernul Greciei a cerut ajutor prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene pentru stingerea…
Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…
Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…
This website uses cookies.
Read More