“Diversificarea rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale – o necesitate”
“Inițiativa celor Trei Mări” este eveniment cu atât mai oportun cu cât, în lumea în care trăim, cele mai importante obiective de politică externă ale statelor, şi chiar obiectivele de securitate națională, sunt legate de promovarea intereselor economice și a aspirațiilor de bunăstare ale cetățenilor noștri, a susţinut preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul deschiderii oficiale a Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări.
Klaus Iohannis a precizat: “Astfel, după o perioadă de explorare și apoi de cristalizare conceptuală, derulată la nivel politic, este necesar ca Inițiativa celor Trei Mări să treacă la etapa proiectelor economice concrete şi a rezultatelor pragmatice. Am încredere că acest deziderat își începe materializarea astăzi, la București, cu ocazia primei ediții a Forumului de Afaceri al Inițiativei.
Deschidem astăzi un eveniment de o anvergură și un calibru deosebite, reunind peste 600 de reprezentanți ai mediului de afaceri, al celui academic, precum și oficiali provenind din regiunea noastră extinsă și din Statele Unite ale Americii.
România are potențialul să fie o platformă energetică regională, care să contribuie esențial la securitatea energetică regională, dar și europeană.
Forumul reprezintă primul pas pe care îl fac împreună cele mai dinamice economii din Uniunea Europeană spre valorificarea mai energică a potențialului de care dispune regiunea celor Trei Mări. Prin acest Forum, care va fi organizat regulat, preferabil anual, dispunem acum de un instrument deosebit de eficient prin care să stimulăm proiectele de investiții şi inițiativele antreprenoriale din regiunea noastră.
Tot în logica rezultatelor concrete, un obiectiv principal al Summitului va fi acordarea sprijinului politic, la cel mai înalt nivel, listei regionale de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului și digital, listă care a fost stabilită pe baza contribuțiilor statelor participante la Inițiativă, inclusiv a României.
Conectivitatea reprezintă coloana vertebrală a stimulării creșterii economice și a schimburilor comerciale între state. Prin prisma evoluțiilor europene actuale, principiul diversificării nu numai a rutelor de transport, a surselor energetice de aprovizionare şi distribuție, dar și a economiei şi societății digitale se impune ca o necesitate. Ne dorim ca aceste proiecte să aibă impact regional real, să fie relevante pentru obiectivul de creștere a interconectivității în cele trei domenii prioritare și deplin compatibile cu prioritățile și politicile Uniunii Europene în materie.
Salut, totodată, pașii întreprinși pentru crearea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări
Fiecare dintre statele noastre poate să aducă o contribuție importantă la succesul Inițiativei și al proiectelor asumate. De exemplu, România are potențialul de a fi o platformă energetică regională, care să contribuie esențial la securitatea energetică regională, dar și europeană. (…)
Salut, totodată, pașii întreprinși pentru crearea Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări, prin semnarea unei Scrisori de intenție, fond care își propune să co-finanțeze proiectele prioritare. Fondul va reprezenta un vehicul important prin care regiunea are șansa de a mobiliza si prioritiza contribuțiile financiare necesare pentru implementarea proiectelor prioritare ale regiunii”.
Klaus Iohannis: Suntem interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă
România este interesată să menţină o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis cu prilejul Summitului “Iniţiativa celor Trei Mări”, adăugând:
“Contăm pe sprjinul instituţiilor europene a căror prezenţă la Bucureşti în aceste zile o salut. Viitorul Uniunii Europene este unul al unităţii şi coeziunii, iar «Iniţiativa celor Trei Mări» poate contribui concret la conturarea acesteia. La fel de relevantă pentru succesul Iniţiativei este participarea partenerilor din SUA, atât la nivel de autorităţi, cât şi al companiilor americane cu interese de afaceri în regiune. Pentru SUA, interconectivitatea regională capătă astăzi (…) şi o semnificaţie aparte economică. România este un stat adânc ancorat în cultura europeană şi un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu SUA. Suntem deci extrem de interesaţi să menţinem o relaţie transatlantică operaţională şi robustă, vitală pentru sistemul de valori al civilizaţiei occidentale. «Iniţiativa celor Trei Mări» este o expresie a acestei abordări strategice a României, fiind o contribuţie regională la consolidarea parteneriatului transatlantic”.
Klaus Iohannis a arătat că o bună cale pentru reducerea decalajului de dezvoltare economică între vechile şi noile state membre ale UE este creşterea interconectivităţii în regiunea celor trei mări, în primul rând în domeniile energiei, transportului şi digital, în special pe axa nord-sud, dar nu numai.
Preşedintele Iohannis a salutat prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, arătând că implementarea proiectelor agreate de statele participante va susţine eforturile UE pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii pe continent. El a exprimat apreciere şi pentru participarea reprezentanţilor guvernului SUA: Ian Steff, secretarul adjunct al Departamentului Comerţului, şi Rick Perry, secretarul pentru Energie. Preşedintele a subliniat că implicarea SUA este esenţială pentru succesul Iniţiativei, dar şi că participarea la nivel înalt reflectă nivelul substanţial la care a ajuns Parteneriatul strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite.
“Aşa cum am subliniat în timpul întâlnirii mele cu preşedintele Trump la Casa Albă, anul trecut, aprofundarea şi extinderea Parteneriatului strategic cu SUA, în toate domeniile, este o prioritate pentru România şi pentru mine. Este, de asemenea, convingerea mea fermă că legătura transatlantică este vitală, deoarece reprezintă coloana vertebrală a civilizaţiei occidentale”, a afirmat el.
Iohannis a evidenţiat că începând cu summitul de la Bucureşti, Germania a devenit de asemenea stat partener al Iniţiativei.
“Suntem convinşi că implicarea Germaniei va spori capacitatea Iniţiativei de a atinge obiectivul nostru comun de a spori interconectivitatea şi, în consecinţă, dezvoltarea economică şi creşterea economică în regiune, în beneficiul tuturor statelor participante şi al întregii Uniuni Europene”, a adăugat el.
Preşedintele a salutat de asemenea participarea reprezentanţilor instituţiilor financiare europene şi internaţionale, dar şi ai unor state din Balcanii de Vest şi din vecinătatea estică.
Preşedintele SUA salută iniţiativa organizării Summit-ului celor Trei Mări 2018
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, în calitate de gazdă a Summitului “Iniţiativa celor Trei Mări”, un mesaj adresat participanţilor la Summitul de la Bucureşti, în care a salutat această iniţiativă şi a subliniat că SUA este mândră să rămână partener în această inţiativă, într-o regiune de importanţă strategică.
“Anul trecut am avut onoarea de a susţine un discurs la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări de la Varşovia, în Polonia. În cadrul vizitei mele, am reafirmat sprijinul ferm al Statelor Unite pentru Iniţiativa celor Trei Mări şi ţelul nostru comun de extindere a infrastructurii, creştere a legăturilor de afaceri, consolidare a securităţii energetice şi reducere a barierelor în calea unui comerţ liber, echitabil şi reciproc în Europa Centrală şi de Est. Iniţiativa celor Trei Mări are un potenţial enorm de a furniza rezultate în aceste domenii şi în alte sectoare importante de cooperare. O nouă infrastructură energetică este esenţială pentru susţinerea unei integrări economice mai profunde, deschiderea accesului la noi pieţe şi diversificarea surselor de energie în întreaga regiune. Felicit România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Slovacia pentru progresul înregistrat în sprijinirea diversificării energetice prin construcţia de infrastructură pentru gazoducte. Statele Unite sunt mândre să rămână partener în aceste eforturi prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanţă strategică şi prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. La multe niveluri, ţara noastră rămâne dedicată colaborării cu cele 12 state membre pentru continuarea extinderii infrastructurii energetice, de transport şi digitale”, se arată în mesajul preşedintelui SUA.
Donald Trump a transmis mulţumirile sale preşedintelui Klaus Iohannis pentru organizarea acestui important eveniment, precum şi Secretarului pentru Energie, Rick Perry, pentru conducerea delegaţiei americane.
“Aştept cu interes să aflu despre progresul nostru comun în noi proiecte de investiţii şi parteneriate de afaceri. Statele Unite se angajează să rămână un puternic aliat şi partener în această Iniţiativă pe măsură ce continuăm să ne concentrăm asupra dobândirii unei bogăţii şi securităţi sporite în secolul al XXI-lea. Vă doresc un forum productiv şi încununat de succes!”, a mai arărat mesajul şeful statului american.
Preşedintele Austriei la Summitul celor Trei Mări: Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru creşterea potenţialului comun
Securitatea energetică rămâne o precondiţie pentru implementarea inovării şi pentru creşterea potenţialului comun, a declarat luni la Bucureşti preşedintele Republicii Federale Austria, Alexander van der Bellen, în deschiderea celui de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări. “Scopul nostru comun trebuie să fie asigurarea securităţii energetice pentru toţi cetăţenii europeni, iar pentru aceasta este nevoie de diversificarea surselor de energie, precum şi a rutelor de transport. Avem nevoie de amândouă”, a subliniat preşedintele austriac.
Ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene, Austria va încerca sa finalizeze pachetul UE privind energia curată, a menţionat preşedintele Alexander van der Bellen. Austria deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE până la 31 decembrie, preşedinţie care apoi va fi preluată de România.
Preşedinta Croaţiei pledează pentru convergenţă economică pe plan european
Iniţiativa celor Trei Mări a fost lansată în 2015 în ideea ca Europa Centrală să devină coloana vertebrală a unei Europe solide, pe baza a trei piloni – convergenţă economică şi coeziune pe plan european şi o legătură transatlantică puternică, a declarat luni la Bucureşti preşedinta Croaţiei, Kolinda Grabar Kitarovic, în prima zi a summitului acestui for organizat în capitala României.
Preşedinta croată – cea care a lansat Iniţiativa, acum trei ani, împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda – a salutat evoluţia de până în prezent a forului şi a amintit că pentru prima dată în cadrul reuniunii de la Bucureşti are loc şi un forum de afaceri.
“Consider că forumul de afaceri, care se reuneşte acum pentru prima dată, va fi unul din cele mai importante aspecte ale Iniţiativei celor Trei Mări, aş spune chiar mai important decât summiturile oamenilor politici. (…) Suntem aici pentru a crea o platformă pentru afaceri, pentru a atrage investiţii pentru fiecare proiect specific prezentat de ţări specifice. (…) Sectorul afacerilor este sectorul fundamental al tuturor economiilor dezvoltate”, a subliniat Kolinda Grabar Kitarovic, potrivit Agerpres .
Preşedinta croată a pus accentul în special pe necesitatea dezvoltării infrastructurii, amintind de diferenţele care se menţin în plan economic între statele dezvoltate ale Uniunii Europene şi majoritatea statelor din Iniţiativa celor Trei Mări, toate 12, cu excepţia Austriei (Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia).
Kolinda Grabar Kitarovic a amintit în alocuţiunea sa cele 11 proiecte-cheie prezentate de Croaţia, totalizând 1,78 miliarde de euro, şapte consacrate conexiunilor de transport, trei în domeniul energiei şi unul în cel al comunicaţiilor digitale, menţionând în special proiectul terminalului de gaze naturale lichefiate (GNL) de pe insula Krk. Ea a anunţat cu această ocazie că în octombrie la Zagreb va fi organizat un forum al Iniţiativei celor Trei Mări consacrat comunicaţiilor digitale.
Andrzej Duda, la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări: E momentul ca planurile să fie transpuse în politici reale
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat luni, în cadrul sesiunii plenare care a deschis Forumul de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, că a venit momentul ca planurile ambiţioase ale acestei platforme să fie transpuse în politici reale, menţionând, totodată, că la forumul de la Bucureşti are loc o extindere a cooperării.
“A venit momentul ca planurile noastre ambiţioase să fie transpuse în politici reale. Ne aflăm acum în faza de execuţie. Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică continuă să reprezinte un factor cheie pentru această iniţiativă. Este vorba aici de calităţile noastre europene şi transatlantice. Ne aflăm azi aici pentru că facem parte din UE şi NATO. Suntem membri responsabili ai spaţiului euroatlantic. (…) Există şi un alt aspect important, vrem să fim un jucător important, vrem o integrare corespunzătoare şi o structură corespunzătoare pentru a atinge aceste obiective. Vrem să adâncim integrarea în zonele cele mai importante de dezvoltare economică: transportul, energia şi digitalizarea. La Bucureşti, de fapt, are loc o extindere a cooperării şi colaborării, pentru a include noile componente menţionate”, a declarat el. Andrzej Duda a adăugat că participarea la forum a unor reprezentanţi ai Comisiei Europene demonstrează că relaţiile dintre UE şi Iniţiativa celor Trei Mări se bazează pe “sinergii pozitive, nu pe o concurenţă negativă”, precum şi pe existenţa unor “puncte focale”.
El a evidenţiat faptul că la Bucureşti sunt semnate două documente importante – o declaraţie privind înfiinţarea unei reţele a Camerelor de comerţ din ţările participante şi o scrisoare de intenţie referitoare la crearea unui Fond de investiţii.
Preşedintele polonez a menţionat, de asemenea, că, după câteva runde de consultări, a fost stabilită o listă de priorităţi pentru această Iniţiativă.
“Este vorba de investiţii cheie care să asigure succesul economiilor şi societăţilor noastre. Această hartă include proiecte cunoscute, cum ar fi traseul Via Carpatia sau Coridorul Nord-Sud. E vorba, de asemenea, şi de soluţii cât se poate de moderne în domeniul digital. Este nevoie de colaborare în aceste domenii. Trebuie crescută capacitatea de a implementa proiectele cheie”, a mai spus Andrzej Duda.
Preşedintele polonez a vorbit şi despre sprijinul autorităţilor americane.
“Vorbim aici de o topografie. Această topografie nu poate fi gândită în afara spaţiului european sau a spaţiului trans-atlantic. Sunt foarte încântat că ministrul Energiei din Statele Unite se află la Bucureşti. Vreau să menţionez diversificarea surselor de energie; de asemenea, pieţele de gaz lichefiat – toate acestea reprezintă elemente extrem de importante pentru colaborarea şi cooperarea cu Statele Unite. Această Iniţiativă a devenit un instrument strategic şi acest lucru nu este demonstrat doar de activităţile în creştere privind aspectele comerciale cu SUA. E vorba şi de sprijinul autorităţilor americane pentru această Iniţiativă. În numeroasele discuţii pe care le-am avut cu investitori americani şi cu înalţi reprezentanţi ai administraţiei SUA am ajuns la aceste concluzii. Voi aborda aceste aspecte şi în timpul vizitei mele la Casa Albă”, a arătat Duda.