de Dan Pălăngean
România a înregistrat în primele cinci luni ale anului curent cea mai slabă performanță în comerțul exterior la nivel regional, potrivit datelor publicate de Eurostat. În pofida revenirii economice din 2021 (+2% față de 2019) și a avansului de 6,4% consemnat în T1 2022, soldul negativ înregistrat în schimburile externe s-a majorat cu 3,6 miliarde euro.
Cu deficitul comercial majorat cu aproape 40% față de cele -9,1 miliarde euro consemnate în același trimestru al anului anterior, țara noastră s-a situat imediat după podiumul celor mai slabe performanțe dintre toate statele UE, după Franța (-72 miliarde euro) și Spania (-27,2 miliarde euro) și Grecia (-14,7 miliarde euro).
De remarcat contraperformanța Poloniei (modificare de -15 miliarde euro de la un an la altul dar venită după un excedent în 2021), afectată de creșterea costurilor cu resursele energetice achziționate din afara pieței unice. Acest fapt explică majorarea excepțională a importurilor pe relația non-UE (+51%), altminteri sub cele din Croația (+68%) și Bulgaria (+61%).
Ungaria și Cehia, state la care facem trimitere pentru că au un regim valutar similar, de flotare a monedei naționale, au înregistrat și ele deteriorări ale balanței comerciale mai mari decât România. Diferența a fost făcută însă de faptul că, anterior, aceste state s-au situat pe plus, spre deosebire de noi.
În structură, ar fi de remarcat performanța relativ bună pe care România a consemnat-o la export pe segmentul non-UE (unde, cu +33%, am rămas în fruntea clasamentului regional). Pe piața unică, rezultatul consemnat (+22%) a fost mai bun decât pentru Polonia (+19%), Cehia (+16%), sau Ungaria (+15%).
La import, țara noastră a marcat cea mai mică creștere după Cehia (+25%) și Ungaria (+26%) și a performat similar cu trio-ul de referință pe Piața unică (+24% în cazul nostru, comparativ cu +22% Polonia și +23% atât pentru Ungaria cât și pentru Cehia). Față de Bulgaria, toate datele sunt mai bune, cu excepția accesului sporit în zona UE, unde am fost surclasați cu 25% la 38%.
Per total, datele publicate de Eurostat pentru primele cinci luni din 2022 ne păstrează drept lideri ai deficitelor comerciale rezultate din schimburile externe de mărfuri dacă ținem cont de dimensiunea economiei. Perspectivele de echilibrare a balanței comerciale și de revenire sunt destul de slabe în contextul competitivității în scădere față de țările din regiune.