Rolul companiei chineze TikTok este analizat în urma victoriei șocante a unui candidat de extremă dreapta în alegerile din România.
Un important deputat european cere ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în fața Parlamentului European pentru a răspunde întrebărilor privind rolul platformei în alegerile prezidențiale de duminică din România, în timp ce cercetătorii avertizează cu privire la activitatea ascunsă a mii de conturi false înainte de vot, scrie Politico.
Victoria din primul tur a ultranaționalistului și pro-rusului Călin Georgescu a declanșat o undă de șoc cu privire la traiectoria politică a țării membre UE și NATO, multe preocupări concentrându-se pe modul în care o campanie TikTok a reușit să propulseze din anonimat un candidat necunoscut. Un al doilea tur va avea loc pe 8 decembrie.
„Facem apel la CEO-ul TikTok să vină să vorbească și să se asigure că platforma sa nu a condus la nicio încălcare a DSA”, a declarat Valérie Hayer, șefa grupului liberal Renew Europe, într-o conferință de presă joi, referindu-se la Digital Services Act, regulamentul european pentru conținutul online.
„România este un semnal de alarmă: Radicalizarea și dezinformarea se pot întâmpla peste tot în Europa, cu consecințe dăunătoare”, a adăugat Hayer, un aliat al președintelui francez Emmanuel Macron.
Apelul lui Hayer vine la doar două zile după victoria șoc a lui Georgescu . Acesta nu avea sprijinul niciunui partid, iar sondajele nu reușiseră să surprindă popularitatea sa – deși cercetătorii se concentrează acum pe o campanie TikTok majoră pe care a condus-o în zilele premergătoare alegerilor.
„Tiktok a fost folosit în mod abuziv de el și de o armată de conturi false care au fost folosite în scopul său”, a declarat Bogdan Manolea, director executiv al grupului de campanie din România, Asociația pentru Tehnologie și Internet.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat marți că finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok trebuie revizuită. „Este un sistem, nu știu cât de legal este, am înțeles cum a fost folosit sistemul. Sursa de finanțare, în opinia mea, trebuie urmărită, „follow the money”.”
Cu toate acestea, în acest stadiu, nu există nicio dovadă a implicării Rusiei sau a altor actori statali.
Manolea a adăugat că TikTok ar fi trebuit să vadă „valul de mii de conturi false” și că societatea ar trebui să fie responsabilă pentru acest lucru în temeiul DSA.
Deși publicitatea politică plătită nu este permisă în termenii și condițiile TikTok, de data aceasta această regulă a fost „în mare parte ineficientă”, a declarat Keith Kiely, coordonator al Observatorului bulgaro-român pentru media digitale.
Platforma a avut o „influență semnificativă” în alegeri, a adăugat el.
Nu este prima dată când TikTok, care este deținută de Bytedance din China, a fost criticată în UE. În 2023, Macron a numit TikTok „înșelător de inocent” și o cauză a „dependenței reale” în rândul utilizatorilor, deși UE nu a aplicat încă nicio amendă sau sancțiune majoră împotriva platformei.
„Aceste rapoarte extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților au stabilit o prezență pe TikTok, iar câștigătorii și-au făcut campanie și pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al TikTok, Paolo Ganino.
TikTok a înființat un centru electoral în cadrul aplicației pentru a furniza informații electorale fiabile și a încheiat un parteneriat cu un ONG local pentru a stimula alfabetizarea digitală și a contracara dezinformarea.