Macroeconomie

România pe marginea prăpastiei fiscale: cât ne mai suportă realitatea? – video

ANAF-ul trebuie să ia niște măsuri foarte dure și foarte rapide de creștere a colectării, pentru că suntem în situația asta, stăm pe o bonanza acolo, avem aproape 3% din PIB care nu se colectează efectiv”, a declarat Laurian Lungu, Prof. univ., Cofondator Consilium Policy Advisors Group, în cadrul emisiunii Noua Economie. Despre nevoia unei strategii fiscale coerente, ca răspuns la provocările sociale. 

Invitații acestei ediții au fost Remus Ștefureac, Lector univ., CEO INSCOP Research, și Laurian Lungu, Prof. univ., Cofondator Consilium Policy Advisors Group. Realizatorul și moderatorul emisiunii este Adrian Măniuțiu, jurnalist și antreprenor.

REMUS ȘTEFUREAC

„Ce vedem din date acum este că polarizarea este mai puternică decât niciodată și nu vedem o calmare, să spunem, a taberei care a pierdut alegerile. Dimpotrivă, este la fel de  mobilizată ca în vremuri electorale. Mai mult, și în cealaltă parte, evident că există o stare de nemulțumire, de frustrare și pe fondul negocierilor pentru formarea noului guvern, care durează enorm, pe fondul discuțiilor cu privire la măsurile de ajustare fiscală. Ce putem citi printre rânduri este faptul că populația totuși se așteaptă la măsuri care să transmită un sentiment de dreptate.”

LAURIAN LUNGU

„Avem taxe pe capital care nu sunt, nu se văd în alte țări. Deci, practic, de unde ai mai putea să mai câștigi? Te gândești poate la TVA. De fapt, aceasta este și propunerea noastră. Noi am făcut o analiză, este și pe site-ul CPAG, în care susținem că trebuie să fie o măsură dură. Trebuie să o iei ca să aducă rapid venituri la buget și atunci poți să crești TVA-ul, în paralel neapărat cu creșterea colectării. Deci, ANAF-ul trebuie să ia niște măsuri foarte dure și foarte rapide de creștere a colectării, pentru că suntem în situația asta, stăm pe o bonanza acolo, avem aproape 3% din PIB care nu se colectează efectiv.”

Într-o perioadă de transformări accelerate și în contextul instalării unei noi administrații la București, emisiunea Noua Economie propune o dezbatere despre necesitatea unei noi abordări fiscale, capabilă să stimuleze investițiile, să combată contrabanda și economia subterană, să susțină marile proiecte energetice și să transforme provocările actuale în oportunități reale de dezvoltare. Și care, în același timp, să răspundă unui context social încă neașezat după alegeri, tulburat de contextul internațional și perspectivele economice naționale incerte.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More