Categories: Afaceri

Romanian Business Leaders: Colectarea taxelor și contribuțiilor este esențială

Romanian Business Leaders susține că România trebuie să impună măsuri de creștere a gradului de colectare a taxelor și contribuțiilor la bugetul de stat, în paralel cu începerea procesului de digitalizare și modernizare a ANAF.

În acest sens, măsura adoptată recent prin Ordonanța de Urgență 130/2021, denumită în presă „trenuleț”, de incriminare penală a reținerii la sursă a contribuțiilor fără plata acestora mai departe la bugetul de stat este binevenită. Considerăm că evaziunea fiscală este unul din cele mai grave fenomene de infracțiune economică cu care se confruntă România și care împiedică susținerea unui mediu economic corect, a unei competiții oneste și a unei economii sustenabile.

Măsurile care să contribuie la creșterea colectării taxelor și contribuțiilor trebuie să vizeze în continuare reducerea decalajului la colectarea TVA, situat la cel mai ridicat nivel din Europa, iar îmbunătățirea colectării impozitelor actuale în domeniile economice predispuse evaziunii ar trebui luate înainte de adoptarea oricăror măsuri de creștere a fiscalității, așa încât contribuabilii corecți să nu plătească pentru inabilitatea statului de a-i sancționa pe cei incorecți.

În paralel, considerăm că este esențială începerea urgentă a procesului de digitalizare și modernizare a ANAF, precum și profesionalizarea interacțiunii acestei instituții cu contribuabilii mici și mari. România are nevoie de implementarea cloud-ului guvernamental, creșterea competențelor digitale din administrație și îmbunătățirea calității serviciilor administrative în raport cu cetățenii.

Trebuie să trecem de la paradigma în care suntem azi, în care contribuabilii lucrează pentru ca statului să îi meargă bine, la aceea în care statul lucrează pentru ca viața contribuabililor să fie de calitate. În același timp și noi avem datoria de a ne achita obligațiile fiscale. Fără un comportament corect de ambele părți, România nu va progresa”, a spus Dragoș Petrescu, președinte RBL.

Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.

Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație. Mai multe detalii aici.

RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

Articole recente

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

38 de minute ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

42 de minute ago

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

o oră ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

2 ore ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago