Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAvem o urgență climatică, se vede lucrul acesta în creșterea temperaturii medii globale, a spus Dr. Roxana BOJARIU, punct național focal al grupului interguvernamental pentru studiul schimbării climatice (IPCC), cercetător în cadrul Departamentului de climatologie al ANM, la Romanian Sustainability Forum 2025, organizat de Financial Intelligence, pe 11 februarie.
Potrivit domniei sale anul 2024 a fost cel mai cald din înregistrări, la nivel global, înlocuind în top anul 2023: “Nu numai atât, toate recordurile au fost doborâte cu o marjă foarte mare. Lucrul acesta arată o amplificare a modificărilor climatice, o amplificare a încălzirii globale.
Pentru prima dată, s-a depășit temporar pragul de creștere a temperaturii medii globale de 1,5 grade C față de nivelul preindustrial. Ultimii 10 ani (2015-2024) au înregistrat fiecare, la timpul lor, recordul absolut de cel mai călduros an din înregistrări.”
Luna ianuarie 2025 a fost cea mai caldă lună la nivel global, acestea sunt doar semnale, în spatele lor, trăim fiecare consecințele acestor depășiri, a mai spus doamna Bojariu: „Avem fenomenele extreme, ați văzut cel mai cel mai recent dezastru cu incendiile din California.
Statul California este unul dintre cele mai conștiente de problema climatică și, chiar în primul mandat al președintelui Trump, California și-a impus voluntar propriile ținte și standarde aliniate cu Acordul de la Paris. De exemplu, s-a vorbit foarte mult, la incendiile din California, despre cum se construiește. Acolo, standardele de construcție sunt dintre cele mai stricte, luând în considerare și incendiile, numai că sunt relativ recente și au fost aplicate relativ recent. Ce ați văzut acolo este impactul a ce s-a construit cu multe decenii în urmă. Acesta e un lucru care trebuie să ne pună pe gânduri.”
Potrivit studiilor, ar trebui ca, la sfârșitul acestui an, să avem maximum de emisii la nivelul mondial, după care emisiile să scadă, numai așa am avea o șansă să ajungem la neutralitate climatică și să ajungem mai departe să atingem ținta Acordului de la Paris, a mai subliniat Roxana Bojariu: „Adaptarea este esențială și ea presupune inclusiv mecanisme financiare, acele bonduri verzi sunt extraordinare”.
Domnia sa a mai menționat un clasament al Universității Harvard care spunea că România are a 20-a cea mai sofisticată economie din lume: „Acum 20 de ani, eram pe locul 40. Deci totuși, direcția e bună. E adevărat că poate ar trebui să mergem și mai rapid, dar nu stăm pe loc. Trebuie să prindem acest val al schimbării și să încercăm să intrăm într-o nouă logică economică, economia circulară, să decuplăm economia de carbon. Datele, începând cu 2005 până astăzi, ne arată o creștere a produsului intern brut și o scădere de emisii. Așa că nu trebuie să privim viitorul catastrofic.”
Știrile false reprezintă o mare problemă inclusiv pe partea de evenimente meteorologice, a mai spus doamna Bojariu: “Apar știri false, pentru că avem de-a face cu aceste medii neconvenționale de informare, se răspândesc uluitor de rapid, și aici e o problemă care pornește de la educație. Educația ar trebui să dezvolte aparatul critic în mai mare măsură, cred că important este să încercăm să le dăm elevilor acele unelte prin care să caute răspunsuri pe baze științifice, să discearnă care sunt sursele ce pot avea autoritate într-un domeniu sau altul.”
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More