Categories: International

RSF semnalează înrăutăţirea situaţiei presei în Afganistan de la revenirea talibanilor la putere

La un an de la revenirea talibanilor la putere în Afganistan, numeroase instituţii media din această ţară au fost închise, potrivit organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF), cu sediul la Paris – transmite sâmbătă DPA, potrivit Agerpres.

Numeroase instituţii de presă şi-au încetat activitatea şi sute de jurnalişti şi-au pierdut locurile de muncă, a făcut cunoscut organizaţia.

”Jurnalismul în Afganistan sângerează până la moarte”, a declarat directorul RSF, Christian Mihr, potrivit unui comunicat difuzat vineri. ‘Talibanii au promulgat numeroase legi care restricţionează libertatea presei şi încurajează persecuţia şi intimidarea presei şi a jurnaliştilor”, a adăugat el.

Potrivit RSF, o treime din cele 550 de instituţii media care erau active la 15 august 2021 – ziua în care talibanii au preluat din nou controlul după mai bine de 20 de ani – au fost închise.

Între timp, numărul jurnaliştilor a scăzut cu mai mult de jumătate, ajungând la 4.750, femeile fiind afectate în mod special. Aproximativ 75% dintre jurnalistele afgane şi-au pierdut locul de muncă sau au încetat să mai lucreze de teama talibanilor, a declarat RSF, adăugând că în 11 din cele 34 de provincii afgane nu mai există jurnaliste.

Talibanii au îngreunat foarte mult munca jurnaliştilor, consemnează RSF, menţionând cenzura şi autocenzura din ce în ce mai mari, precum şi un val de arestări arbitrare ale lucrătorilor din mass-media.

De la preluarea controlului de către linia dură, cel puţin 80 de lucrători din mass-media au fost arestaţi pentru perioade diferite de timp şi, în unele cazuri, “într-un mod foarte brutal”. Afganistanul se află în prezent pe locul 156 din 180 de ţări în clasamentul RSF privind libertatea presei.

Chiar şi înainte de revenirea talibanilor la putere, jurnaliştii afgani s-au confruntat cu adversităţi, aminteşte RSF, mulţi dintre ei fiind persecutaţi şi ameninţaţi. Cu toate acestea, ţara a reuşit să promoveze unul dintre cele mai diverse peisaje mediatice din regiune.

În timp ce Afganistanul marchează un an de la preluarea puterii de către talibani în august anul trecut, afganii din exil şi susţinătorii lor din întreaga lume au plănuit să se adune pentru a protesta împotriva regimului opresiv al liniei dure.

La Berlin, manifestanţii urmează să se adune sâmbătă în faţa Ministerului de Externe şi în apropierea cancelariei pentru a cere guvernului să evacueze mai mulţi afgani aflaţi în pericol, scrie DPA.

Între timp, la Kabul, un protest paşnic al câtorva zeci de femei care mărşăluiau sâmbătă pe străzi scandând “Hrană, muncă şi libertate” a fost atacat şi oprit de forţele talibane. Drepturile femeilor au fost sever restricţionate sub noul regim.

Articole recente

ANPC sancționează Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie 2022, până acum

Dat fiind situația generată, pe piață, de comportamentul commercial al operatorului economic Blue Air Aviation…

9 ore ago

Vladimir Putin poate deveni ”periculos şi nesăbuit” dacă se va simţi încolţit, avertizează directorul CIA

Preşedintele rus Vladimir Putin poate deveni ''destul periculos şi nesăbuit'' dacă se va simţi încolţit…

9 ore ago

Nicuşor Dan: Bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică; contractul de reabilitare pe fonduri UE – semnat în curând

Bucureştenii nu vor plăti în această iarnă preţuri mai mari la energia termică, anunţă primarul…

10 ore ago

Devenit prim-ministru al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman are imunitate, potrivit avocaţilor săi

Avocaţii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman afirmă că noua sa funcţie de…

10 ore ago

Banca Mondială a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei României în 2022

Economia românească ar urma să înregistreze în acest an o creştere de 4,6%, a indicat…

10 ore ago