Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzÎn mijlocul unui război îndelungat, al scăderii prețului petrolului, al sancțiunilor severe și al unei economii în declin, rubla rusească a crescut, scrie CNBC. De fapt, este moneda cu cea mai bună performanță din lume până acum în acest an, potrivit Bank of America, cu câștiguri de peste 40%. Revenirea uimitoare a rublei în 2025 marchează o inversare bruscă față de ultimii doi ani, când moneda s-a depreciat dramatic.
Ce alimentează moneda rusă?
Forța rublei are mai puțin de-a face cu o creștere bruscă a încrederii investitorilor străini decât cu controalele de capital și înăsprirea politicilor, au declarat observatorii pieței pentru CNBC. Slăbiciunea dolarului vine ca un bonus suplimentar.
Brendan McKenna, economist internațional și strateg valutar la Wells Fargo, enumeră trei motive pentru creșterea rublei. „Banca centrală a ales să mențină ratele relativ ridicate, controalele de capital și alte restricții valutare s-au înăsprit puțin și [au existat] unele progrese sau încercări de progres în găsirea unei păci între Rusia și Ucraina.”
Banca centrală a Rusiei a menținut o poziție restrictivă pentru a reduce inflația ridicată, menținând ratele dobânzilor interne la un nivel ridicat de 20% și restricționând creditarea. Costurile ridicate ale împrumuturilor descurajează întreprinderile locale să importe bunuri, reducând la rândul lor cererea de valută străină în rândul întreprinderilor și consumatorilor ruși, au declarat observatorii din industrie.
A existat o scădere a cererii de valută străină din partea importatorilor locali, dat fiind consumul slab, a declarat Andrei Melaschenko, economist la Renaissance Capital. Această scădere a dat un impuls rublei, deoarece băncile nu trebuie să vândă ruble pentru a cumpăra dolari sau yuani.
În primul trimestru al anului 2025, a existat o „suprastocare” de electronice de consum, mașini și camioane care au fost importate în mod activ în a doua jumătate a anului trecut, anticipând creșterea taxelor de import, a declarat economistul de la Moscova. Decelerarea activității de consum a avut loc în principal în sectorul bunurilor de folosință îndelungată, care a reprezentat o parte considerabilă a importurilor Rusiei, a declarat Melaschenko.
În plus, exportatorii ruși trebuie să convertească plățile din dolari în ruble, crescând astfel cererea de monedă. Importatorii, pe de altă parte, au redus achizițiile de bunuri străine și, prin urmare, nu au nevoie să vândă ruble pentru a plăti în dolari.
Guvernul rus le cere marilor exportatori să aducă în țară o parte din veniturile lor externe și să le schimbe în ruble pe piața locală. În special, industria petrolieră a convertit veniturile străine în ruble, au declarat analiștii.
Între ianuarie și aprilie, vânzările de valute străine de către cei mai mari exportatori din Rusia au totalizat 42,5 miliarde de dolari, arată datele CBR. Acesta este un salt de aproape 6% față de cele patru luni anterioare lunii ianuarie.
Scăderea masei monetare a CBR sprijină și rubla, a declarat Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins.
În august 2023, rata de creștere a banilor creați de CBR urca vertiginos la 23,9% pe an, a spus el. Această cifră a devenit negativă din ianuarie – în prezent se contractă cu o rată de -1,19% pe an, a declarat Hanke.
În plus, speranțele pentru un acord de pace între Ucraina și Rusia în urma alegerii președintelui american Donald Trump au stârnit, de asemenea, un anumit optimism, a declarat McKenna de la Wells Fargo. Așteptările privind reintegrarea Rusiei în economie au determinat unele fluxuri de capital către activele denominate în ruble, în ciuda controalelor de capital, care au susținut într-o oarecare măsură puterea monedei.
Este redresarea durabilă?
În ciuda puterii actuale a rublei, analiștii avertizează că aceasta ar putea să nu fie durabilă. Prețurile petrolului – un pilon important al economiei de export a Rusiei – au scăzut semnificativ în acest an, ceea ce ar putea afecta intrările de valută.
„Credem că rubla este aproape de maximul său și ar putea începe să slăbească în viitorul apropiat”, a declarat Melaschenko. „Prețurile petrolului au scăzut semnificativ, ceea ce ar trebui să se reflecte într-o scădere a veniturilor din exporturi și în vânzarea componentei sale valutare”, a adăugat el.
În timp ce discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina nu au dus recent la nicio evoluție concretă, McKenna a remarcat, de asemenea, că un acord de pace concret ar putea eroda puterea rublei, deoarece controalele, cum ar fi restricțiile valutare care au susținut moneda, ar putea fi ridicate.
„Rubla se poate vinde destul de rapid în viitor, mai ales dacă se ajunge la o pace sau o încetare a focului”, a spus el.
„În acest scenariu, controalele de capital vor fi probabil ridicate în totalitate, iar banca centrală ar putea reduce ratele destul de rapid”, a adăugat el.
Compromisuri economice
Analiștii din industrie au remarcat că și exportatorii înregistrează marje mai mici, în special sectorul petrolier al țării, în contextul scăderii prețurilor mondiale la petrol. Guvernul, de asemenea, resimte presiunea – scăderea prețurilor petrolului, combinată cu o rublă mai puternică, erodează veniturile din petrol și gaze.
Potrivit lui Heli Simola, economist principal la Banca Finlandei, finanțele guvernului sunt foarte sensibile la fluctuațiile prețurilor la țiței, veniturile din petrol și gaze reprezentând aproximativ 30% din veniturile federale în 2024.
„Ministerul de Finanțe a fost nevoit să se bazeze mai mult pe Fondul național de asistență socială pentru a acoperi cheltuielile”, a declarat Melaschenko. „Și ar putea exista reduceri suplimentare ale cheltuielilor neprioritare dacă această tendință continuă.”
Acestea fiind spuse, în afară de comerțul cu petrol, Rusia a fost în mare parte izolată de piața globală. „Înseamnă că o rublă mai slabă nu contribuie prea mult la competitivitatea comercială a Rusiei”, a declarat McKenna.
Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…
Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că nu crede că vicepremierul Marian…
Comisia Europeană a constat luni, cu titlu preliminar, că Temu încalcă obligaţia prevăzută în Regulamentul…
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
This website uses cookies.
Read More