Energie

Rusia a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania

Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunţat luni că a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba, în timp ce, în paralel, a oprit livrările de petrol rusesc spre Polonia, informează Reuters citând agenţiile de presă ruseşti, potrivit Agerpres.

Deşi Uniunea Europeană a încetat să mai cumpere ţiţei rusesc prin rutele maritime, începând cu data de 5 decembrie, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei, unele ţări din blocul comunitar care nu au acces la mare continuă să primească ţiţei rusesc prin conducte.

Anterior, firma kazahă KazTransOil a informat că luni a livrat 20.000 de tone de petrol în Germania prin conducta petrolieră rusească Drujba (Prietenia).

Kazahstanul este puternic dependent de ţara vecină Rusia pentru a-şi putea exporta energia şi nici nu este vizat de sancţiunile occidentale impuse Rusiei.

Agenţia de presă Itar TASS citează o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt de la Transneft, potrivit căruia documentaţia nu a fost finalizată pentru a putea fi făcute livrări de petrol în Polonia în a doua jumătate a lunii februarie şi, în consecinţă, clienţii polonezi ai Transneft nu mai primesc petrol.

“Trebuia să fie pompat petrol spre rafinăriile poloneze în a doua jumătate a lunii februarie. Cu toate acestea, transmiterea ordinelor cu resursele confirmate şi plata tranzitului nu a fost procesată. În plus, modificări făcute în calendarul livrărilor au exclus livrările spre clienţii polonezi”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Transneft.

La finele săptămânii trecute, compania poloneză de rafinare a petrolului PKN Orlen a informat că a fost sistată furnizarea petrolului rusesc prin secţiunea conductei Drujba către Polonia, adăugând că va acoperi deficitul din alte surse.

Cu toate acestea, livrările de petrol rusesc spre Slovacia şi Cehia prin ramura sudică a conductei Drujba continuă în regim normal, susţin operatorii conductei.

Conducta Drujba porneşte din Rusia şi se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia şi cealaltă spre Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă. Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanşarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieşire la mare dispun de opţiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago