International

Rusia anunţă expulzarea a ‘peste 20’ de diplomaţi germani

Ministerul de Externe rus a anunţat sâmbătă expulzarea a ”peste 20” de diplomaţi germani, ca răspuns la o măsură similară luată de Berlin, dar pe care Germania nu a confirmat-o, transmit AFP şi Reuters.

”Peste 20 de diplomaţi germani sunt expulzaţi din Rusia”, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, pentru postul de televiziune Zvezda, potrivit Agerpres.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, Ministerul de Externe rus difuzase un comunicat în care anunţa ”represalii” în urma ”noii expulzări masive” de diplomaţi ruşi din Germania. ”Condamnăm ferm aceste acţiuni ale Berlinului, care continuă să distrugă întregul evantai al relaţiilor ruso-germane, inclusiv dimensiunea lor diplomatică”, adăuga diplomaţia rusă.

Moscova precizează că în 5 aprilie l-a ”notificat oficial” pe ambasadorul german despre decizia ei de a ”limita considerabil numărul maxim de angajaţi ai misiunilor diplomatice germane” în Rusia.

Contactat de AFP, Ministerul de Externe german a indicat că ”a luat notă de declaraţiile” Mariei Zaharova. ”Guvernul federal şi partea rusă au fost în contact în ultimele săptămâni” în special cu privire la o ”reducere a prezenţei serviciilor de informaţii ruse în Germania”, a adăugat MAE german.

Partener economic apropiat al Moscovei înaintea ofensivei militare ruse din Ucraina, Germania s-a distanţat de atunci de Rusia, sprijinind financiar şi militar Kievul în conflict.

La finalul lunii ianuarie, Berlinul a acceptat în cele din urmă să trimită un număr de tancuri Leopard în Ucraina, evoluţie majoră în sprijinul militar occidental pentru armata ucraineană.

În primăvara lui 2022, Germania a expulzat 40 de diplomaţi ruşi care reprezentau, potrivit Berlinului, o ameninţare pentru ţara vest-europeană.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, activităţile de spionaj ruseşti în Germania s-au extins până la un nivel fără precedent în ultimii ani, potrivit serviciilor de securitate germane.

În 18 octombrie anul trecut, şeful agenţiei germane de securitate cibernetică, Arne Schönbohm, a fost destituit în urma apariţiei în presă a unor articole privind apropierea lui de o asociaţie de consiliere în securitate cibernetică, ea însăşi suspectată de legături cu serviciile de informaţii ruse.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago