* Rusia este dispusă să riște „un prejudiciu financiar real” și un război total pentru a-și atinge obiectivele politice asupra Ucrainei, au spus analiștii pe apărare. *Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina vecină, o fostă parte a Uniunii Sovietice, în ciuda faptului că a trimis aproximativ 100.000 de militari la graniță. *Duminică, Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, a declarat, pentru CNN, că SUA elaborează „mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei.
Rusia este dispusă să riște „un prejudiciu financiar real” și un război total pentru a-și atinge obiectivele politice în Ucraina, spun analiștii pe apărare, potrivit CNBC.
Moscova a negat că intenționează să invadeze Ucraina vecină, o fostă parte a Uniunii Sovietice, în ciuda faptului că a trimis aproximativ 100.000 de militari la graniță. Rusia cere ca Ucrainei să nu i se permită niciodată să devină membră a alianței militare NATO și a spus că dorește ca organizația să-și retragă prezența în Europa de Est.
Săptămâna trecută, SUA au dat un răspuns la cererile Moscovei, care nu a satisfăcut Kremlinul. Este de așteptat ca discuții diplomatice să aibă loc astăzi, între cele două țări, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.
Guvernul britanic a susținut că are dovezi că Kremlinul încearcă să instaleze un lider pro-rus în Ucraina. În 2014, Rusia a invadat și a anexat Crimeea, o peninsulă din sudul Ucrainei cu o majoritate etnică rusă. Un purtător de cuvânt al guvernului rus nu a fost disponibil imediat pentru a comenta atunci când a fost contactat de CNBC.
Mai mulți pași înainte de o invazie
Samuel Cranny-Evans, analist la grupul de reflecție pentru apărare și securitate Royal United Services Institute, a spus că, probabil, mai este un drum de parcurs înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
„Nu are încă forță pentru invazie”, a spus el pentru CNBC într-un apel telefonic. „Rusia a construit în mod foarte deliberat [această situație] în așa fel încât să știm când are forța pentru a invada Ucraina.”
El a adăugat că ceea ce am văzut până acum a fost „doar primul pas” și acum că lucruri precum mijloacele de apărare aeriană, convoaiele de combustibil și muniții – și personalul care să gestioneze toate echipamentele – au fost mutate la graniță – urmeaza al doilea pas la Rusiei.
„Sunt, aș spune, câțiva pași de parcurs înainte de a ajunge efectiv la intrarea trupelor ruse pe pământul ucrainean”, a spus el. „S-ar putea să vedem tactici de confruntare, cum ar fi lansări de teste de rachete de croazieră și atacuri de război cibernetic, un pic de tulburări și asasinate în Ucraina, poate.”
Cranny-Evans a speculat că primul act de război ar fi cel mai probabil lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune care să vizeze infrastructura militară și industrială cheie din Ucraina.
Mathieu Boulegue, cercetător la programul Chatham House Rusia și Eurasia, a spus că rușii nu par încă pregătiți să invadeze. „Avem acum una dintre cele mai mari concentrații de forță din Europa de la al Doilea Război Mondial, arată ca o forță de invazie”, a spus el. „[Dar] încă ne lipsesc unele elemente în ceea ce privește logistica militară pentru a o face pe deplin capabilă să susțină operațiuni de luptă la nivel operațional tehnic.”
Cu toate acestea, el a spus că bănuiește că Rusia este dispusă să facă eforturi extreme pentru a-și atinge obiectivele politice.
„Nu trimiți aproape 100.000 de soldați la graniţă degeaba – Rusia a ridicat miza atât de mult în acest stadiu încât pare improbabil să se retragă pur și simplu dacă nu primește ceva în schimb”, a spus el.
Între timp, Cranny-Evans a declarat pentru CNBC că, dacă acești pași continuă să se desfășoare, este îngrijorător pentru perspectiva pe termen lung.
„Conform teoriei ruse, ei vor invada de fapt doar atunci când vor fi destul de siguri că ucrainenii au fost deja bătuți”, a explicat el. „Deci, în teorie, ar putea fi bătuți înainte ca tancurile rusești să treacă măcar peste graniță”.
Unii membri NATO și-au semnalat sprijinul pentru Ucraina, deoarece trupele au continuat să se adune la granița țării cu Rusia.
Vorbind în Parlament săptămâna trecută, prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson a avertizat că „mulţi fii ai mamelor ruse nu se vor întoarce acasă” dacă Rusia va invada Ucraina.
Între timp, ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că Regatul Unit va introduce o legislație în această săptămână care să îi permită să sancţioneze economic băncile, oligarhii și companiile energetice rusești.
Duminică, Bob Menendez, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, a declarat pentru CNN că comitetul elaborează „mama tuturor sancțiunilor” împotriva Rusiei, ca metodă de apărare a Ucrainei.
Miniștrii germani au mai spus că Rusia se va confrunta cu consecințe economice „masive” dacă va initia vreo acțiune agresivă împotriva Ucrainei.
Riscând „prejudiciul financiar real”
„Ar putea fi adus Rusiei un prejudiciu financiar real dacă vor fi luate sancțiunile potrivite și aplicate corectă”, a spus Cranny-Evans.
Chiar și fără sancțiuni, este posibil ca întreaga operațiune să fi fost deja costisitoare pentru Rusia – iar aceste costuri vor continua să crească dacă trupele ruseşti invadează.
„Acțiunea militară la scară largă vine, evident, cu costuri semnificative în ceea ce privește consumul de combustibil, muniție, pierderi”, a declarat Henry Boyd, cercetător pentru apărare și analiză militară la thinktank IISS, într-un apel telefonic pentru CNBC.