Categories: International

Rusia înăspreşte restricţiile împotriva ”agenţilor străini”

Parlamentarii ruşi au adoptat miercuri un proiect de lege care înăspreşte restricţiile împotriva persoanelor şi a organizaţiilor desemnate drept “agenţi străini”, un termen folosit de Moscova pentru a reprima criticii Kremlinului, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Duma, camera inferioară a Parlamentului rus, a declarat că acest nou text va face posibilă “apărarea intereselor şi asigurarea securităţii Federaţiei Ruse”.

Legea privind “agenţii străini” a fost introdusă în 2012. Treptat, ea a fost folosită împotriva organizaţiilor pentru drepturile omului şi a mass-media, iar din 2020 împotriva persoanelor.

Potrivit Ministerului rus al Justiţiei, circa 130 de persoane şi tot atâtea organizaţii sunt recunoscute în Rusia drept “agenţi străini”.

La sfârşitul anului 2021, organizaţia Memorial, pilon al apărării drepturilor omului şi ale victimelor crimelor comise de regimul sovietic, a fost interzisă pentru că nu şi-a indicat sistematic statutul de “agent străin”.

“Agenţii străini” sunt obligaţi să efectueze proceduri administrative greoaie şi să indice acest statut în toate publicaţiile lor, în special pe reţelele de socializare, în caz contrar riscând amenzi sau interdicţii.

Conform noii legi, adoptate miercuri, “agenţilor străini” li se va interzice de acum să predea în şcolile publice, să producă “informaţii” destinate minorilor şi să primească fonduri publice.

În plus, unei persoane sau organizaţii i se poate impune acest statut dacă se află sub “influenţă străină”. Până în prezent, o persoană sau o organizaţie trebuia să desfăşoare “activităţi politice” şi să primească fonduri sau alte forme de sprijin din străinătate pentru a i se impune acest statut.

Legea defineşte “influenţa străină” drept obţinerea de sprijin financiar, organizaţional sau tehnic, sau de a fi supus unei “presiuni” din străinătate.

Textul de lege a fost adoptat în cea de-a treia şi ultimă lectură. Legea trebuie validată de Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, apoi semnată de preşedintele Vladimir Putin, în general o formalitate. Este de aşteptat să intre în vigoare la 1 decembrie, a precizat Duma.

Articole recente

Ciucă: Măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie rămân active pentru protejarea populaţiei şi economiei

Măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active în formula necesară…

o oră ago

Chimcomplex închide 14 zile activitatea de producţie de la Borzeşti, din cauza prețurilor în creștere la energie electrică și gaze naturale

Chimcomplex închide 14 zile activitatea de producţie de la Borzeşti, din cauza prețurilor în creștere…

o oră ago

OMS avertizează că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un medicament miraculos

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat miercuri că vaccinul împotriva variolei maimuţei nu este un…

o oră ago

Nuclear/Zaporojie: Trebuie să ne pregătim pentru orice fel de scenariu (ministru ucrainean)

Ucraina trebuie să se pregătească pentru "toate scenariile" referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată…

o oră ago

Electrica a înregistrat, în primul semestru, o pierdere de 176 milioane de RON, faţă de un profit de 76 milioane lei, în S1 2021

Evoluția principalilor indicatori în semestrul I al anului 2022: ▪ EBITDA – pozitivă în valoare…

2 ore ago

NATO cere o inspecţie ”urgentă” a AIEA la centrala de la Zaporojie

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie"…

4 ore ago