Categories: International

Rusia interzice accesul pe teritoriul său a opt actuali sau foşti înalţi oficiali americani, inclusiv directorul FBI şi directorul pentru informaţii naţionale

Rusia interzice accesul pe teritoriul său a opt actuali sau foşti înalţi oficiali americani, a anunţat vineri Ministerul de Externe de la Moscova, într-un comunicat, transmit Reuters şi AFP.

Printre cei vizaţi de interdicţie se numără directorul FBI Christopher Wray, directorul pentru informaţii naţionale Avril Haines, ministrul de interne Alejandro Mayorkas, procurorul general Merrick Garland.

Pe listă se mai află directorul Biroului închisorilor federale Michael Carvajal, directorul Consiliului pentru politică internă Susan Rice, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Donald Trump, John Bolton, şi fostul director al CIA Robert James Woolsey.

Potrivit ministerului rus, citat de Agerpres, aceşti responsabili au ”participat la punerea în aplicare a liniei antiruse” urmate de politica Statelor Unite.

Moscova mai afirmă că a decis să facă publice numele persoanelor declarate non gratae – o listă de obicei secretă – din cauza ”caracterului fără precedent” al tensiunilor provocate de Washington.

Rusia a anunţat vineri, prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, că va expulza zece diplomaţi americani, drept răspuns la sancţiunile adoptate de SUA împotriva sa în ziua precedentă, adăugând că a ”recomandat” ambasadorului american la Moscova să revină la Washington.

Lavrov a menţionat de asemenea o serie de măsuri de represalii, cum ar fi interdicţia ca reprezentanţele diplomatice americane în Rusia să angajeze cetăţeni ruşi sau ai altor ţări, precum şi o înăsprire a restricţiilor pentru deplasările diplomaţilor americani pe teritoriul Rusiei.

Pe de altă parte, a continuat ministrul rus, Moscova examinează posibile măsuri ”dureroase” împotriva unor afaceri americane în Rusia, dar deocamdată acestea sunt păstrate ”în rezervă”.

În schimb, Moscova urmează să pună capăt activităţii pe care o desfăşoară în Rusia fonduri americane şi ONG-uri ”care, în realitate, se amestecă deschis” în afacerile interne ale Rusiei, a mai precizat Lavrov

Articole recente

Orban: Deocamdată Florin Cîţu nu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia PNL

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că este convins că va câştiga un nou…

o oră ago

Ombudsmanul European anchetează cazurile unor foşti funcţionari ai UE care s-au angajat în mediul privat

Funcţionarii de rang înalt din Comisia Europeană care îşi schimbă locul de muncă cu unul…

o oră ago

Ludovic Orban, referitor la numirea Vioricăi Dăncilă la BNR: O recomandă vocea şi talentul

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat marţi că nu comentează decizia Băncii Naţionale de…

2 ore ago

Valeriu Gheorghiţă: Intenţionăm să organizăm un maraton pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 16 şi 18 ani

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat,…

2 ore ago

Coronavirus: Statele UE şi Parlamentul European reiau negocierile privind certificatul sanitar european, marcate de numeroase divergenţe

Negocierile asupra certificatului sanitar european pentru COVID-19 se reiau marţi între eurodeputaţi şi statele UE,…

2 ore ago

Valeriu Gheorghiţă: Municipiul Bucureşti – primul loc la rata de acoperire vaccinală, urmat de judeţele Cluj şi Sibiu

Municipiul Bucureşti rămâne pe primul loc la rata de acoperire vaccinală - 35,7% din populaţia…

2 ore ago