International

Rusia le-a spus muncitorilor de la centrala Zaporojie să nu meargă astăzi la muncă, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat

  • Joi, Rusia a amenințat că va închide centrala nucleară Zaporojie, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de om din cauza presupuselor bombardamente continue din partea Ucrainei.

 

Rusia le-a spus muncitorilor de la centrala nucleară Zaporizhzhia să nu se prezinte vineri la muncă, au confirmat, în exclusivitate, serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.

Acest lucru vine pe fondul acuzațiilor și speculațiilor din partea Rusiei și Ucrainei că vineri este planificat un incident la fabrică.

Joi, Rusia a amenințat că va închide fabrica, avertizând că există riscul unui dezastru provocat de om din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

Dar Ucraina are o cu totul altă poveste, potrivit lui Andriy Yusov, purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării. „Există informații noi, au sosit cu aproximativ o jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat Yusov pentru NBC News. „Asta le-au spus rușii oamenilor lor, în primul rând angajaților Rosatom”, a spus el, referindu-se la agenția nucleară rusă.

El a spus că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregătește vineri „provocări la scară largă” la centrala nucleară.

„Nu excludem posibilitatea unor provocări masive rusești pe teritoriul Zaporizhzhia mâine (n.r. azi) . Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informațiile din sursele noastre și de comportamentul rușilor la centrală”, a adăugat el, referindu-se la centrala nucleară Zaporizhzhia.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă vreun personal Rosatom este staționat la Zaporizhzhia.

Joi devreme, Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar încerca să organizeze vineri un „accident minor” la fabrica din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia. Oficialii ruși au spus că „provocarea” a fost programată să coincidă cu o vizită în Ucraina a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, și că ar putea implica o scurgere de radiații.

Președintele ucrainean Vladimir Zelensky a declarat joi că Kievul nu vede niciun obstacol care să împiedice o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să viziteze centrala nucleară Zaporojie. „Nu există obstacole obiective pentru ca o misiune a AIEA să ajungă la NPP Zaporozhye”, a spus el într-un videoclip postat pe canalul său Telegram.

Complexul de reactoare nucleare Zaporizhzhia, cel mai mare din Europa, a fost  capturat de Rusia la scurt timp după ce a invadat Ucraina în urmă cu aproape șase luni și a fost supus bombardamentelor repetate, atât Moscova, cât și Kievul acuzându-se reciproc de aceste acțiuni.

 

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

28 de minute ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

o oră ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

o oră ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

o oră ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

o oră ago