International

Rusia spune „niet” testelor nucleare – cu o condiție (Reuters)

Rusia nu va testa o armă nucleară atâta timp cât Statele Unite se abțin de la teste, a declarat luni omul de legătură al președintelui Vladimir Putin pentru controlul armelor, după speculații potrivit cărora Kremlinul ar putea renunța la moratoriul său post-sovietic privind testele nucleare, scrie Reuters.

În timp ce Statele Unite și aliații lor europeni iau în considerare acordarea permisiunii Ucrainei de a lovi adânc în Rusia cu rachete occidentale, au existat tot mai multe discuții că Rusia ar putea relua testele nucleare.

Săptămâna trecută, ziarul rus de stat Rossiyskaya Gazeta a publicat un interviu cu Andrei Sinitsyn, șeful poligonului rusesc de testare nucleară de la Novaya Zemlya, care a declarat că poligonul este pregătit pentru reluarea testelor la scară largă.

Putin, factorul de decizie suprem al celei mai mari puteri nucleare din lume, a legat orice reluare a testelor nucleare rusești de acțiuni similare ale Statelor Unite și a declarat că nu are nevoie să folosească astfel de arme pentru a câștiga războiul din Ucraina.

„Nu s-a schimbat nimic”, a declarat pentru agențiile de presă ruse ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, care se ocupă de politica rusă de control al armelor, cu privire la speculațiile potrivit cărora un test nuclear ar putea fi răspunsul Rusiei la atacurile cu rachete în adâncul Rusiei.

„Așa cum a fost definit și formulat de președintele Federației Ruse, putem efectua astfel de teste, dar nu le vom efectua dacă Statele Unite se abțin de la astfel de măsuri”.

Ryabkov a declarat că pregătirile de la situl rusesc de testare nucleară Novaya Zemlya pentru a-l face „pe deplin pregătit” au fost întreprinse ca răspuns la acțiunile Statelor Unite, despre care a spus că și-au îmbunătățit propria infrastructură de testare.

Rusia, Statele Unite și China au construit noi instalații și au săpat noi tuneluri la locurile lor de testare nucleară în ultimii ani, a raportat CNN, în 2023.

Rusia post-sovietică nu a efectuat niciun test nuclear. Uniunea Sovietică a testat ultima dată în 1990, iar Statele Unite în 1992. Nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care să implice o explozie nucleară în acest secol.

Ryabkov a declarat că Moscova a fost alarmată de informațiile potrivit cărora Statele Unite nu au planuri imediate de a retrage un sistem de rachete cu rază medie de acțiune desfășurat în Filipine. Rusia, a spus el, ia în considerare răspunsul său – inclusiv în sfera militară.

TEST NUCLEAR?

Războiul din Ucraina, care durează de 2 ani și jumătate, a provocat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la Criza rachetelor cubaneze din 1962 – considerată a fi momentul în care cele două superputeri ale Războiului Rece au fost cel mai aproape de un război nuclear intenționat.

După criza cubaneză, președintele american de atunci, John F. Kennedy, și liderul sovietic Nikita Hrușciov au explorat ideea unei interdicții a testelor nucleare.

În 2023, președintele rus Vladimir Putin a revocat oficial ratificarea de către Rusia a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), aducând Rusia în rând cu Statele Unite.

Reluarea testelor ar deschide o eră nucleară nouă și precară, în timp ce Rusia, Statele Unite și China se întrec în a-și moderniza armele nucleare.

Washingtonul consideră Rusia și China drept cele mai mari amenințări la adresa statelor sale naționale. Beijingul și Moscova, care și-au consolidat parteneriatul în timpul războiului din Ucraina, prezintă Statele Unite drept o superputere în declin care a semănat haos în întreaga lume.

Uniunea Sovietică a șocat Occidentul prin testarea primei sale bombe nucleare în 1949 în Kazahstan. Statele Unite au deschis era nucleară în iulie 1945, testând o bombă nucleară de 20 de kilotone la Alamogordo, New Mexico, apoi au lansat bombe atomice asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki o lună mai târziu, pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

Pentru mulți oameni de știință și militanți, amploarea testelor cu bombe nucleare din timpul Războiului Rece a indicat nebunia manevrelor nucleare riscante, care ar putea, în cele din urmă, să distrugă omenirea și să contamineze planeta pentru sute de mii de ani.

Articole recente

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 minute ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

16 minute ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

3 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

3 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

3 ore ago

Comisarii ANPC au dat amenzi de peste 250.000 lei pe litoral, sâmbătă noaptea

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More