Categories: International

Rusia susține că sancțiunile UE împiedică întreținerea conductei TurkStream

  • Conducta TurkStream trece pe sub Marea Neagră din Rusia până în Turcia și până în Europa Centrală.

  • TurkStream are capacitatea de a livra 31,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an.

Operatorul rus al conductei TurkStream, care furnizează gaze naturale Turciei și ţărilor din Balcani, a declarat că va suspenda unele lucrări de întreținere și reparații, invocând sancțiunile Uniunii Europene, o mișcare care amenință să aprofundeze criza energetică a Europei, Potrivit Europa Liberă.

Oleg Aksyutin, directorul South Stream Transport B.V., a trimis o notă recent managerilor de divizie, informându-i că autoritatea de import și export din Olanda își va revoca licența de export începând cu 17 septembrie.

South Stream Transport este unitatea olandeză a gigantului de gaze naturale controlat de Kremlin, Gazprom, care gestionează conducta TurkStream care circulă pe sub Marea Neagră, din Rusia până în Turcia, Balcani și Europa Centrală.

În scrisoare, a cărei copie a fost obținută de RFE/RL, Aksyutin le-a ordonat să „suspende executarea tuturor contractelor legate de suportul tehnic al conductei de gaz, inclusiv proiectarea, fabricarea, asamblarea, testarea, repararea, întreținerea și instruirea”-

El a spus că exporturile de gaze ar trebui să continue, dar numai cu sprijin de urgență pentru a preveni deteriorarea mediului.

Deyan Kalaydzhiyev, Șeful departamentului de planificare și management al proiectelor de construcție la South Stream Transport B.V., le-a spus angajaților într-o scrisoare care a fost, de asemenea, obținută de RFE/RL să informeze furnizorii occidentali de bunuri și servicii — cum ar fi supape de control, asistență tehnică, telecomunicații pentru întreținerea conductelor și repararea conductelor – că acordurile de cumpărare urmau să fie suspendate începând cu 16 septembrie.

South Stream Transport a solicitat o nouă licență, dar nu știe dacă o va primi, a declarat o sursă a companiei pentru RFE/RL.

Oficialii olandezi și turci nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

TurkStream are capacitatea de a livra 31,5 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an, jumătate din ele fiind destinate Turciei, iar cealaltă jumătate Balcanilor și Europei Centrale. Serbia și Ungaria sunt principalii consumatori europeni.

TurkStream se află la trei kilometri sub mare, în ape cu activitate seismică ridicată. Navele specializate monitorizează în mod regulat conducta pentru deteriorări, cu scopul de a efectua rapid reparații. Echipamentul necesar pentru monitorizarea și repararea conductei este în mare parte importat din Occident.

Suspendarea contractelor de către South Stream Transport înseamnă că „nimeni nu va putea efectua reparații dacă o conductă este deteriorată, are scurgeri de gaz sau dacă o parte a conductei se distruge din cauza unui cutremur. Practic, compania a pierdut controlul operațional asupra conductei, filiala din Rusia a pierdut contactul cu centrul corporativ”, a declarat o sursă a companiei pentru RFE/RL.

Rusia a redus la începutul acestui an exporturile prin Nord Stream 1, principala sa conductă de export de gaze naturale către Europa, susținând că sancțiunile occidentale asupra echipamentelor și serviciilor i-au afectat capacitatea de a menține conducta subacvatică din Marea Baltică.

Mișcarea a dus prețurile gazelor din UE la maxime record. În august, Rusia a redus complet exporturile de-a lungul Nord Stream 1, invocând probleme de întreținere continue.

Liderii occidentali au acuzat Rusia că folosește sancțiunile ca o scuză pentru a reduce exporturile de gaze naturale către Europa, în încercarea de a provoca probleme  economice severe UE, de a slăbi sprijinul UE pentru Ucraina și de a inversa sancțiunile.

Anul trecut, UE a primit 40% din necesarul de gaze naturale de la Rusia, oferind Kremlinului o influență masivă asupra industriei energetice a UE, inclusiv capacitatea de a manipula prețurile.

Benjamin Schmitt, cercetător asociat la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică și cercetător senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a declarat că Europa trebuie să se pregătească pentru ca Rusia să replice în Marea Neagră strategia pe care a folosit-o pentru a opri exporturile de-a lungul Mării Baltice.

„De luni de zile, Gazprom invocă afirmații false tehnice și de sancțiuni pentru a-și justifica reducerile semnificative de gaze”, a declarat Schmitt, un fost consilier european pentru securitate energetică la Departamentul de Stat.

„Continuarea aceluiași manual de-a lungul traseului conductei TurkStream este ceva pentru care Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită”, a mai spus el.

La începutul acestei săptămâni, exploziile au deteriorat conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, ceea ce înseamnă că vor fi scoase din funcțiune pe o perioadă nedeterminată.

UE și NATO au numit-o „sabotaj”, unii oficiali UE acuzând Rusia că se află în spatele atacului. Kremlinul a negat orice implicare și a arătat cu degetul spre Statele Unite, acuzație pe care Washingtonul a respins-o imediat.

Rusia are acum în funcțiune doar două din cinci conducte de export de gaze naturale către Europa, inclusiv TurkStream și una care traversează Ucraina.

O reducere a fluxurilor sau o oprire completă a TurkStream ar dăuna în special Ungariei, una dintre țările UE cele mai dependente de importurile de gaze rusești.

Premierul Ungariei Viktor Orban a fost cel mai vocal oponent al sancțiunilor UE împotriva Rusiei, subminând frontul unic al blocului împotriva Kremlinului.

Oprirea de către Rusia a întreținerii și reparațiilor pe TurkStream vine exact în momentul în care Europa se grăbește să-și umple depozitele de gaz natural înainte de sezonul de încălzire de iarnă.

Gazul natural este folosit pentru încălzirea locuințelor și clădirilor în toată Europa, cererea fiind în creștere în timpul iernii. De asemenea, este folosit pentru a fi folosit de centralele electrice pentru a genera energie electrică. Europa ar putea suferi de pene de curent în această iarnă dacă nu va putea asigura suficient gaz, spun experții.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

o oră ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

4 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

4 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

4 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

4 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

4 ore ago