Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: government.nl / Image: Arenda Oomen
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a adoptat o poziție extrem de alarmistă, avertizând că China și Rusia ar putea orchestra invazii simultane ale Taiwanului și Europei pentru a destabiliza alianța occidentală, potrivit Zero Hedge.
„Dacă Xi Jinping ar ataca Taiwanul, ar suna mai întâi la partenerul său junior în toată această poveste, Vladimir Vladimirovici Putin, care locuiește la Moscova, și i-ar spune: «Hei, am de gând să fac asta și am nevoie să-i ții ocupați în Europa atacând teritoriul NATO»”, a afirmat Rutte într-un interviu recent acordat ziarului The New York Times. „Cel mai probabil, așa se vor desfășura lucrurile, iar pentru a-i descuraja, trebuie să facem două lucruri.”
Pentru a contracara această amenințare percepută, Rutte a pledat pentru o abordare duală cuprinzătoare, menită să consolideze reziliența NATO și să extindă parteneriatele sale strategice.
„Una dintre ele este ca NATO, în ansamblul său, să fie atât de puternică încât rușii să nu îndrăznească să facă acest lucru”, a explicat el, subliniind necesitatea unei poziții de apărare colectivă robuste pentru a descuraja orice aventurism rus. „Și, în al doilea rând, să colaborăm cu regiunea Indo-Pacific – ceva ce președintele [Donald] Trump promovează foarte mult, deoarece avem această strânsă interconectare, colaborând în domeniul industriei de apărare și al inovării între NATO și regiunea Indo-Pacific.”
Șeful NATO a afirmat că Rusia „produce acum de trei ori mai multe muniții în trei luni decât întreaga NATO într-un an”, o statistică pe care a atribuit-o parteneriatelor tot mai strânse ale Moscovei cu Coreea de Nord, China și Iranul în susținerea războiului său împotriva Ucrainei.
Dmitri Medvedev, un înalt oficial rus, a recurs la X pentru a îl batjocori pe liderul NATO, scriind: „Rutte a consumat în mod evident prea multe ciuperci magice, atât de îndrăgite de olandezi. El vede o înțelegere secretă între China și Rusia cu privire la Taiwan, urmată de un atac rus asupra Europei.” Medvedev a adăugat: „Dar are dreptate într-un singur lucru: ar trebui să învețe limba rusă. I-ar putea fi de folos într-un lagăr din Siberia.” Răspunsul caustic reflectă strategia mai largă a Moscovei de a respinge criticile occidentale prin ridiculizare, deși nu oferă prea multe clarificări cu privire la calculele strategice reale ale Rusiei.
De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, Trump a presat aliații NATO să crească semnificativ cheltuielile pentru apărare, reușind să impună un nou obiectiv de 5% din PIB, o creștere bruscă față de nivelul anterior de 2%. Această cerere, combinată cu îngrijorările crescânde privind securitatea europeană, a determinat țări precum Marea Britanie și Germania să își consolideze bugetele militare.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More