Este puțin probabil ca evenimente politice din România să oprească consolidarea fiscală, arată un raport de azi al S&P Global Ratings.
Agenția a declarat astăzi că nu așteaptă riscuri iminente pentru planurile de consolidare fiscală pe termen scurt ale României (BBB- / Stable / A-3) după demisia, din 7 septembrie, a miniștrilor USR Plus din coaliția guvernamentală. Retragerea USR Plus, în urma unei serii de ciocniri politice și tensiuni intra-coaliției, va impune prim-ministrului Florin Cîțu să solicite reaprobare parlamentară pentru cabinetul său acum minoritar în termen de 45 de zile. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul urmează să se angajeze cu autoritățile europene pentru a asigura fonduri din PNRR, arată raportul.
”Așteptările noastre, în scenariul de bază, sunt ca guvernul să încerce păstrarea capacității de funcționare pe termen scurt pentru a atrage finanțarea europeană. Adoptarea rectificării bugetare de săptămâna trecută indică faptul că executivul are capacitatea de a-și duce la îndeplinire politicile. Cu toate acestea, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu”, mai arată comentariul S&P.
Conform agenției, deocamdată, creșterea economică revigorantă a României contribuie la atenuarea presiunii asupra poziției fiscale a guvernului.
S&P se așteaptă la creștere economică de 4,5% pentru 2022 și 2023, susținută de fondurile europene. Deficitul bugetar este estimat de S&P la 7% anul acesta, urmând să coboare treptat până la 3% din PIB în 2024.
“Cu toate acestea, în cazul în care blocajul politic persistă, ar putea perturba progresul reformei fiscale atât de necesare. Credem în continuare că o consolidare fiscală pe termen mediu și reechilibrarea structurii bugetare a României, ajutate de absorbția cu succes a finanțării UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea pozițiilor fiscale și externe ale țării”, arata S&P.
Următoarea revizuire programată a evaluărilor S&P pentru România este pe 15 octombrie 2021.