Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuztogether with Houlin Zhao, ITU General Secretary
Potrivit lui Sărmaș, ar trebui să fim conștienți că există momente în viață, momente ca acestea, în care putem schimba cursul umanității: “În doar trei săptămâni, munca noastră poate avea un asemenea impact, încât să conducă la o dezvoltare ireversibilă a lumii. Haideți să folosim aceste trei săptămâni ca o oportunitate unică de a face din această lume un loc mai bun!”
Citiți, mai jos, discursul integral:
“Domnule Secretar General ITU, Houlin Zhao, domnule secretar general adjunct Malcom Johnson, distinși oficiali aleși, Excelențele Voastre, distinși reprezentanți ai statelor membre, distinși oaspeți, dragi prieteni.
Vă mulțumesc pentru desemnare, sunt extrem de onorat sa prezidez acest eveniment extraordinar. Aș dori să mulțumesc de asemenea Guvernului României pentru că mi-a încredințat acest rol important, și Parlamentului României pentru toată susținerea pe care mi-a oferit-o în procesul de pregătire a Conferinței.
Totodata, aș dori să felicit toate instituțiile implicate în organizarea acestui eveniment minunat, în special colegilor din cadrul ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România), pentru că tot timpul, eforturile și resursele dedicate. Ați facut o treaba excepțională!
Ne aflăm aici, în Romania, la un eveniment unic, o șansă pe care o avem o dată în viață, sub steagul nostru care poartă mesajul “Connect and unite”.
Ce mesaj minunat!
Care este visul nostru cel mai mare? Vă voi da un indiciu. Este același vis pe care l-a avut Uniunea încă din anul 1865!
Visul nostru cel mai mare este să creăm o lume mai bună!
Asta ne conectează, asta ne unește. Aceasta este principala noastră valoare, a membrilor Uniunii: de a folosi puterea tehnologiei pentru o lume mai bună, pentru noi și pentru generațiile viitoare.
Astăzi, puterea tehnologiei este impresionantă. Conectează oamenii din jurul lumii în moduri în care nu ne-am fi imaginat acum câteva decenii. Amintiți-vă doar că, în timpul pandemiei, tehnologia a fost singurul mod în care puteam păstra legătura unii cu ceilalți.
Aș vrea să vă spun o poveste. În anul 2014, oamenii din jurul lumii au început să-și toarne găleți cu apă înghețată în cap. Dar nu s-au oprit acolo. S-au filmat, au distribuit înregistrările video pe internet și le-au cerut prietenilor să facă același lucru. Acest fenomen a fost numit Ice Bucket Challenge. Această mișcare a avut ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și strângerea de fonduri pentru persoanele care suferă de o boală oribilă, numită ALS. În fiecare an cincizeci de mii de oameni sunt diagnosticați cu această boală.
Cunoașteți pe cineva care suferă de ALS? Exceptându-l desigur pe genialul Stephen Hawking, care a petrecut 55 de ani într-un scaun cu rotile?
Eu cunosc. Este un prieten de-ai mei, unul dintre cei mai modești, blânzi și optimiști oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Obișnuia să cânte la chitară într-o formație rock, dar acum abia dacă se poate mișca. Și totuși, este aceeași persoană minunată, la fel ca cei mai mulți oameni care suferă de ALS.
Așadar, cum a contribuit ice bucket challenge la lupta impotriva acestei boli?
În acel an, s-au strâns 220 de milioane de dolari din întreg mapamondul, pentru lupta împotriva acestei boli.
Puterea tehnologiei a revelat ce este mai bun în noi, oamenii, puterea tehnologiei a făcut virale aceste video-uri, puterea tehnologiei a salvat vieți.
Acum imaginați-vă cum ar fi arătat ice bucket challenge (Provocarea găleții de gheață) fără internet. Aș lua o bucată de hârtie, un creion și aș începe să scriu “Stimate domnule Houlin Zhao, Secretar General al ITU, vă provoc să vă turnați o găleată de apă înghețată în cap. Vă rog să regăsiți în plic o poză cu mine, în care arăt ca un câine ud, deoarece eu am acceptat provocarea venită din partea dlui. Kavouss Arasteh.” Nu prea funcționează …
Fără puterea tehnologiei, această performanță minunată ar fi fost imposibilă.
Pe de altă parte, există și altă fațetă a tehnologiei, una care nu este la fel de bună.
În mai 2017, doctorii de la un spital din Marea Britanie făceau ceea ce știu ei mai bine, salvau viețile oamenilor. Era o zi obișnuită. Nimic nu părea să anunțe dezastrul care urma să se întâmple. În doar câteva ore, sute de calculatoare erau compromise.
Un virus care se răspândea pe internet a paralizat activitatea spitalului. Era faimosul atac cibernetic WannaCry. În acea zi, viețile a sute de pacienți aflați în situații critice erau amenințate.
În timp ce oamenii își deconectau disperați calculatoarele, pe cealaltă parte a lumii, un tânăr genial, de numai 23 de ani, a blocat virusul în mai puțin de trei ore, în timp ce își lua prânzul, relaxat.
Este vorba despre aceeași putere a tehnologiei, dar aflată de această dată în mâna unor infractori, care au amenințat viețile celor dragi nouă și au răspândit panică în întreaga lume.
Soarele care hrănește pădurile amazoniene este însă același soare care topește ghețarii din Antarctica, din cauza erorilor umane. La fel, Tehnologia care face această lume un loc mai bun este aceeași tehnologie care ne poate distruge, dacă este utilizată necorespunzător.
Umanitatea are nevoie de dumneavoastră, de cei mai pregătiți oameni ai săi, pentru a decide modalitățile în care folosim tehnologia pentru binele comun, pentru a oferi tuturor acces la tehnologie, dar și siguranță în același timp.
Așadar, o dată la patru ani, ITU reunește minți strălucite din întreaga lume și le dă șansa de a decide care este cea mai bună cale de a face ca tehnologia să lucreze în beneficiul întregii umanități. Aceasta este șansa noastră!
Ar trebui să fim conștienți că există momente în viață, momente ca acestea, în care putem schimba cursul umanității. În doar trei săptămâni, munca noastră poate avea un asemenea impact, încât să conducă la o dezvoltare ireversibilă a lumii.
Haideți să folosim aceste trei săptămâni ca o oportunitate unică de a face din această lume un loc mai bun! Haideți să ne unim și să uităm de ego-uri personale și să ne lăsăm conduși de aceleași valori și principii care ne dau puterea să atingem aceste scopuri:
Avem delegați sclipitori și susținere puternică din partea Secretariatului. Avem președinți și vice-președinți extrem, de profesioniști. Este ca și cum am avea echipele Barcelona și Real Madrid la același eveniment, dar vă promit că nu vom avea un El Clasico la PP, noi suntem o echipă unită.
Foarte curând, vor începe negocierile oficiale. Nu vă gândiți doar să câștigați atunci când purtați negocieri. Gândiți-vă la ce putem face pentru un viitor mai bun al umanității și atunci vom scrie istorie!
Să avem un PP de succes!”
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More