Legea interoperabilității reprezintă o mare reformă la nivelul administrației, prin care se livrează servicii publice electronice în România, esența fiind de a nu mai schimba informație pe suport fizic, ci doar în format electronic, a spus Sabin SĂRMAȘ, Președinte la Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, din Camera Deputaților, la Cybersecurity Forum, organizat de Financial Intelligence.
El a menționat că este o largă susținere pentru această lege: “Este o lege pe care am făcut-o într-un format extrem de transparent, în cadrul unui grup de lucru, împreună cu industria, mediul universitar, cel asociativ și societatea civilă. E un demers extrem de transparent, care sper să devină practica în Parlament.”
Sabin SĂRMAȘ se așteaptă ca efectele legii să se vadă undeva în 1-2 ani, odată ce o să avem platforma implementată: “Cel mai relevant lucru este că vom avea efectiv un impact la nivel de PIB, am calculat că va aduce un impact în PIB între 0,5 și 0,7%, ceea ce este absolut fabulos (…).
Vom simplifica viața nu doar pentru cetățeni, ci și pentru autorități, în general. O să avem procedură de urgență și cu siguranță o vom depune săptămâna viitoare, dând șansa cât mai multor colegi să-și exprime susținerea pentru această lege, ea fiind finalizată deja.”
Sabin SĂRMAȘ a vorbit si despre organizarea la Bucureşti, în această toamnă, a celei mai importante conferințe de IT&C, de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (International Telecommunication Union – ITU) de la Geneva.
ITU este cea mai veche organizație a Națiunilor Unite, organizată în 1865 și adună la un loc 192 de țări membre, plus Palestina. Are o serie de evenimente la nivel global care reunesc toți acești membri, statele membre, dar și membri din industrie și mediul universitar, este o organizație multi-stakeholder.
“La sfârșit de septembrie – început de octombrie, pentru trei săptămâni, vom avea în România, la Palatul Parlamentului, 2000 de delegați din întreaga lume, între 80 și 100 de miniștri de resort, adică ai telecomunicațiilor, ai digitalizării din toată lumea, delegații extrem de complexe. Să vă dau exemplu, delegația Statelor Unite va veni probabil cu peste 70-80 de membri, atât din zona guvernamentală, cât și din zona de business, pentru că organizația este multi-stakeholder. Este cel mai relevant eveniment care se ține în lume in sectorul IT&C, la nivel cu guvernamental. Nu este nimic mai relevant decât atât, e mai relevant decât un summit NATO unde numărul de state membre este mai redus. Sigur, raportul de reprezentativitate poate să difere.
Am fost desemnat de către Guvern ca președinte al acestei conferințe. Una dintre marile preocupări și unul dintre cele mai complicate topicuri în dezbaterile ITU este cel de securitate cibernetică.”
Potrivit lui Sabin SĂRMAȘ, la ITU, se definitivează rezoluții, care, la finalul conferinței, sunt asumate de către statele membre, fiind semnate, și devin guidelines și politici de implementare în fiecare stat membru: “Având atâtea viziuni la nivel global asupra modului în care trebuie să impacteze securitatea cibernetică domeniul IT&C, vă imaginați cât de complicată este o negociere între zona Asia, respectiv zona Americilor.”
Sabin SĂRMAȘ a precizat ca evenimentul ITU este o bună oportunitate pentru tot mediul de business românesc și pentru toate instituțiile cu preocupări din România de a se înrola în demersurile la nivel international: “Putem deveni relevanți, putem să trasăm linii la nivel global, putem să facem standarde la nivel global, sunt lucruri care aduc foarte, foarte multă valoare adăugată industriei.”