Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzÎn contextul actual cauzat de epidemia COVID-19 (coronavirus), o parte semnificativă a companiilor din România a decis să le ofere angajaților varianta de a lucra de acasă pentru a le asigura protecția fizică, și pentru a păstra în același timp și continuitatea activităților. Majoritatea angajaților își continuă activitatea folosind dispozitive furnizate de angajatori, însă există și angajați care utilizează dispozitive personale, pur și simplu din lipsa unei infrastructuri necesare derulării unei activități de acasă. Această situație, precum și faptul că entitățile economice au fost nevoite să ia aceste măsuri preventive, a fost deja exploatată de hackeri. Prin urmare, asigurarea securității informației este cel de-al doilea cel mai important aspect de care ar trebui să se îngrijească companiile, imediat după asigurarea siguranței personalului lor, precizează specialiștii Safetech Innovation.
Experții în securitate cibernetică au detectat deja mai multe infecții de tip phishing și malware prin intermediul cărora infractorii cibernetici încearcă să exploateze vulnerabilitățile sistemelor și temerile oamenilor cu privire la epidemie. Aceste atacuri cibernetice sunt cauzate în principal de faptul că, în majoritatea cazurilor, securitatea din mediul internet de acasă este cu mult sub nivelul controalelor de securitate cibernetică care există în cadrul companiilor. În plus, administratorii sistemelor informatice sunt nevoiți să apeleze la implementarea de soluții provizorii, fără teste de securitate prealabile, pentru un număr mare de utilizatori și fără un plan complet de micșorare a riscurilor.
“Necesitatea mobilității și a accesului de la distanță extinde tranzitul și stocarea informațiilor în afara infrastructurii companiei sau instituției. Riscurile de securitate sunt și mai mari dacă nu este utilizat un dispozitiv al companiei pentru conectarea de la distanță. De regulă, echipamentele și dispozitivele companiilor sunt actualizate cel puțin cu un nivel de securitate minimal, cum ar fi un sistem de operare și aplicații antimalware actualizate, hard disk criptat, blocare automată a ecranului și alte asemenea măsuri, însă aceste controale de securitate devin greu de realizat în activitatea de la distanță, lipsa lor fiind o vulnerabilitate pentru securitatea informatică a companiei. Situația în care persoanele accesează servicii sau fișiere de pe un laptop sau PC infectat cu malware poate duce la scenariul perfect realizabil ca malware-ul respectiv să fure sau să altereze datele și chiar să ajungă în rețeaua companiei sau a instituției, ceea ce ar însemna pierderi financiare și de imagine”, a declarat Victor Gânsac, CEO la Safetech Innovations, companie românească de securitate cibernetică.
Pentru siguranța informațiilor pe fondul crizei, conducerea companiei, precum și administratorii sistemelor de IT ar trebui să asigure următoarele:
Cea mai bună metodă de a controla în timp real situația este printr-o monitorizare continuă realizată de o echipă de intervenție în caz de urgență, din cadrul unui CERT/CSIRT (Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), care permite detectarea în timp real a atacurilor și a comportamentelor anormale care pot apărea din partea hackerilor care încearcă să ajungă la informațiile unei companii. Activitatea unui CERT permite monitorizarea continuă a tuturor conexiunilor de la distanță și a sistemelor accesate și asigură astfel o securitate completă a informațiilor.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More