Conglomeratul GFG Alliance a luat legătura cu posibilii cumpărători în vederea unei eventuale vânzări a unora dintred activele sale de inginerie, un semn că magnatul Sanjeev Gupta ar putea fi nevoit să cedeze unele părţi din imperiul său, transmite Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.
După ce principalul său creditor, fondul britanic Greensill, a intrat în insolvenţă în luna martie, Sanjeev Gupta a încercat să caute noi surse de finanţare şi a susţinut în repetate rânduri că va găsi noi creditori dispuşi să înlocuiască cele aproximativ cinci miliarde de dolari pe care le-a împrumutat de la Greensill.
Sursele citate de Bloomberg susţin că în ultimele zile consilierii GFG au luat legătură cu posibilii cumpărători pentru unele părţi din operaţiunile de ingineri ale GFG, care sunt în mare parte amplasate în Marea Britanie. Discuţiile sunt într-o fază preliminară şi nu există nicio garanţie că se va ajunge la un acord, au adăugat sursele.
Deocamdată nu este clar care sunt activele la care Sanjeev Gupta ar fi dispus să renunţe. Compania sa Liberty Engineering Group Pte are active în mai multe ţări, inclusiv în Marea Britanie, Franţa şi Emiratele Arabe Unite.
În total, imperiul de afaceri al lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.
“Sunt încrezător că vom reuşi să ne refinanţăm. Pentru că afacerile noastre sunt atât de răspândite la nivel mondial, iar fiecare afacere este diferită şi finanţată separat, este nevoie de timp. Însă, rând pe rând, vom ajunge la toate”, le-a spus Sanjeev Gupta angajaţilor la începutul acestei luni. Cu toate acestea, Gupta a recunoscut că viitorul este unul sumbru pentru unele dintre afacerile sale, adăugând că Marea Britanie este “una dintre cele mai problematice locaţii din cadrul alianţei noastre”.
Guvernul de la Londra a respins o solicitare pentru un împrumut de urgenţă în valoare de 170 de milioane de lire sterline (233 milioane de dolari) venită de la conglomeratul GFG Alliance controlat de magnatul Sanjeev Gupta, motivând refuzul prin amploarea globală a operaţiunilor grupului precum şi structura opacă a conglomeratului.
În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.