O serie de evenimente ar putea determina evoluția prețurilor petrolului în decembrie și la începutul anului viitor.
Reuniunea OPEC+ din 4 decembrie ar putea fi un moment decisiv pentru petrol.
Începutul embargoului UE asupra importurilor rusești de țiței transportate pe mare adaugă o nouă incertitudine pe piețele petroliere.
Următoarele zile vor fi cruciale pentru piața petrolului pe termen scurt, deoarece mai multe evenimente ar putea influenţa tendința prețurilor până la sfârșitul acestui an și ulterior, potrivit Oilprice.com. În timp ce politica chineză zero-Covid și protestele împotriva acestei politici influenţează negativ sentimentul piețelor, reuniunea OPEC+ din 4 decembrie și începutul embargoului UE asupra importurilor de țiței maritim rusești în ziua următoare vor determina probabil evoluţia prețurilor. Incertitudinea este mare, ceea ce alimentează o volatilitate suplimentară a prețurilor.
Petrolul a scăzut luni la cel mai redus nivel din decembrie 2021, influenţat de aversiunea la risc pe piețele de mărfuri, pe fondul protestelor din China față de politica strictă a autorităților de combatere a Covid-19.
Recenta scădere a prețurilor petrolului, cu petrolul Brent diminuându-se cu 10% într-o săptămână, a intensificat speculațiile că membrii OPEC+ ar putea lua în considerare o altă reducere a producției duminică, 4 decembrie. În ziua următoare, 5 decembrie, începe interdicția UE privind importurile de țiței rusești și plafonul de preț asociat G7-UE, prețul exact al plafonului încă urmând să fie convenit și anunțat.
Având atâtea incertitudini pe piaţă, prețurile petrolului scad şi cresc la fiecare zvon sau informaţie. În săptămânile următoare, preţurile ar putea varia atât în sus, cât şi în jos, în funcție de reuniunea OPEC+, de embargoul UE, de plafonul prețului petrolului rusesc, de reacția Rusiei la acestea și de evoluțiile din China, din cauza temerilor privind cererea slabă a principalului importator de țiței din lume, cel puțin pe termen scurt.
Ce va face OPEC+?
O mișcare agresivă de scădere a prețurilor a început pe 21 noiembrie, după ce The Wall Street Journal a raportat, citând delegații OPEC, că membrii cartelului au discutat informal dacă va fi nevoie de mai mult petrol pe piață, având în vedere embargoul UE asupra importurilor de țiței rusești. Raportul a fost negat imediat de cel mai mare producător al OPEC, Arabia Saudită și de un alt membru influent al cartelului, Emiratele Arabe Unite (EAU).
„Emiratele Arabe Unite au negat că se angajează într-o discuție cu alți membri OPEC+ pentru a schimba ultimul acord, care este valabil până la sfârșitul anului 2023”, a declarat ministrul Energiei, Suhail al-Mazrouei, pe 21 noiembrie.
„Rămânem angajați cu obiectivul OPEC+ de a echilibra piața petrolului și vom sprijini orice decizie de atingere a acestui obiectiv”, a adăugat ministrul.
O săptămână mai târziu, începând cu 29 noiembrie, s-au înmulțit speculațiile conform cărora OPEC+ ar putea lua în considerare o reducere a producţiei la reuniunea sa din 4 decembrie, din cauza perspectivelor mai sumbre decât se aștepta, pe fondul restricțiilor și protestelor Covind din China și al încetinirii economiilor din alte părți.
Având în vedere că prețurile petrolului au scăzut la cel mai redus nivel din decembrie 2021 la începutul acestei săptămâni, OPEC+ ar putea decide într-adevăr să apere un plafon de 80 de dolari, dar va avea o sarcină dificilă în a prezice modul în care embargoul asupra țițeiului rusesc va afecta fluxurile comerciale și prețurile.
Totuși, speculațiile cu privire la o reducere a producţiei capătă avânt. Marți, prețurile petrolului au crescut cu 2%, deoarece participanții de pe piață au cântărit o posibilă nouă reducere și probabil că profitat de scăderea din ultimele zile.
Majoritatea traderilor și analiștilor chestionați luni de Bloomberg se așteptau la reduceri suplimentare ale OPEC+, pe lângă reducerea de 2 milioane de barili pe zi (bpd) care a început luna aceasta.
Mai mult, structura pieței futures pe petrol dă semne de cerere globală lentă de petrol și de aprovizionare suficientă chiar înainte de embargoul asupra petrolului rusesc. Scăderea cererii fizice și scăderea preţurilor spot pentru țițeiul din Orientul Mijlociu ar putea determina OPEC+ să anunțe o nouă reducere duminică.
Alianța dintre producătorii OPEC și non-OPEC condusă de Rusia neagă în mod regulat că apără un anumit preț al petrolului, dar spune întotdeauna că se uită la fundamentele pieței. Și în aceste zile, piața fizică dă semne de slăbiciune și chiar o ofertă excesivă pe termen scurt.
Irakul, al doilea mare producător al OPEC, a semnalat recent că reuniunea OPEC+ se va concentra pe condițiile și echilibrul actual ale pieței.
Ce vor face G7-UE și Rusia?
La câteva ore după reuniunea OPEC+, embargoul UE și plafonul prețului petrolului rusesc intră în vigoare. Există atât de multe incertitudini în jurul măsurilor, încât analiștii nu pot prezice altceva decât o volatilitate suplimentară a prețurilor petrolului. Incertitudinile variază de la prețul exact al plafonului – cu UE încă în contradicție cu cinci zile înainte de începerea embargoului – până la câte nave ar avea nevoie Rusia pentru a-și plasa petrolul către cumpărători dispuși să îl cumpere, unde pot avea loc transferuri de la navă la navă pentru exporturile baltice către Asia, cât de mare ar putea fi „flota întunecată” sub radar și, nu în ultimul rând, dacă Putin va îndeplini promisiunea de a nu mai furniza petrol oricui se alătură plafonului de preț.
„Toate aceste lucruri sunt atât de importante pentru piețele petroliere, încât ar putea schimba prețurile dintr-o direcție în alta foarte semnificativ”, a declarat Michael Haigh, șeful global de cercetare și strategie a mărfurilor Societe Generale, pentru The Wall Street Journal.