Categories: Burse/Investitii

Șase lucruri pozitive și patru potențiale riscuri pentru piețele emergente în 2021 (HSBC)

Piețele emergente s-au dovedit oarecum rezistente în 2020, în ciuda efectelor pandemiei coronavirusului, recuperând pierderile din prăbușirea globală din luna martie pentru a încheia anul pe un teritoriu pozitiv, scrie CNBC.

Indicele MSCI Emerging Markets a crescut cu peste 54% față de minimul din 23 martie anul trecut, când acțiunile globale au scăzut, pe măsură ce virusul a început să se răspândească rapid în întreaga lume.

Analiștii au sugerat că o serie de piețe emergente sunt pregătite să depășească performanțele, deoarece lansarea vaccinurilor catalizează o redresare economică în 2021, stimulând apetitul la risc, pe fondul unor baze politice mai ferme în SUA și al calmării a relațiilor comerciale internaționale.

Într-o notă de miercuri, șeful departamentului de analiză pentru piețele emergente de la HSBC, Murat Ulgen, și echipa sa, au prezentat șase semne promițătoare pentru activele emergente și patru potențiale riscuri pentru investitori în cazul în care recuperarea nu va merge conform planului.

Șase aspecte pozitive

În primul rând, Ulgen a menționat că ciclul global se consolidează, China fiind pe post de șofer, în speranța că vaccinurile vor reuși să oprească răspândirea virusului. Mai multe vaccinuri sunt acum lansate în marile economii.

„Se așteaptă ca producția și exporturile să transmită ștafeta către servicii și consum, în special către turism și, eventual, spre investiții. (…) “, a spus Ulgen.

Piețele bursiere, în ultimul an, au fost impulsionate de stimulente fiscale și monetare fără precedent din partea băncilor centrale. După reuniunea sa din decembrie, Rezerva Federală SUA a declarat că va continua să cumpere obligațiuni de cel puțin 120 miliarde dolari în fiecare lună „până când se vor realiza progrese substanțiale în direcția obiectivelor maxime ale Comitetului de stabilire a forței de muncă și stabilității prețurilor”, subliniind angajamentul său de a susține recuperarea cu orice pret.

HSBC a sugerat că, odată ce Fed a „deschis un nou capitol privind politica monetară” și Banca Centrală Europeană și-a mărit achizițiile de active, ar trebui să existe „o lichiditate amplă” pentru a susține activele de risc în 2021.

În al treilea rând, Ulgen a declarat că redresarea ciclică va continua să sprijine monedele emergente în detrimentul paradisului sigur tradițional – dolarul american, care a fost în declin aproape continuu în ultimele luni.

„Fluxurile de capital pe piețele emergente au fost slabe în cea mai mare parte a anului trecut; impactul întârziat al lichidității globale și o perspectivă mai bună de creștere vor menține probabil intrările solide de la sfârșitul anului 2020”, a adăugat el.

Un al cincilea factor pe care Ulgen l-a subliniat a fost că o reducere a importurilor către țările emergente în timpul pandemiei înseamnă că deficitele lor de cont curent s-au micșorat.

În cele din urmă, el a menționat că, deși evaluările piețelor emergente sunt destul de mari, acestea rămân mai mult sub control decât cele de pe piețele dezvoltate.

Patru pericole

Cea mai bine documentată amenințare la adresa redresării economice globale vine din perspectiva unor știri negative legate de virus, fie că sunt mutații, probleme legate de lansarea vaccinurilor și perspectiva unor restricții noi. Bineînțeles, acest lucru prezintă un risc pentru activele emergente, a subliniat Ulgen.

Un al doilea risc este retragerea timpurie a amplitudinii fiscale și monetare care a susținut piețele în ultimul an.

În cazul în care este nevoie de sprijin politic suplimentar din partea economiilor emergente, condițiile monetare fără precedent lasă puțin spațiu de manevră, a adăugat analistul, în timp ce nevoile de finanțare fiscală și ratele serviciului datoriei vor rămâne ridicate. HSBC estimează că cerința brută de împrumut a sectorului public în piețele emergente va atinge 4,8 trilioane de dolari, sau 13,7% din PIB în 2021, doar puțin sub nivelurile de anul trecut.

În cele din urmă, există riscul inflației.

„Suntem destul de confortabili că nu este o problemă pentru piețele dezvoltate, dar pentru emergente nu trebuie trecută cu vederea. În primul rând, piețele emergente sunt mult mai vulnerabile la tendința ascendentă recentă a prețurilor la alimente la nivel mondial, ca să nu mai vorbim de creșterea costurilor cu energia”, a spus Ulgen.

„Pe de altă parte, companiile emergente sunt, de asemenea, dornice să își îmbunătățească marjele după o recesiune.”

Articole recente

Uniunea Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale pentru supravegherea oamenilor

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului…

4 ore ago

Klaus Iohannis a semnat decretul de desemnare a noului ministru interimar la Sănătate – Florin Cîţu

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 14 aprilie 2021, decretul de desemnare a lui…

4 ore ago

Christine Lagarde spune că economia zonei euro este în continuare în cârje

Economia zonei euro stă în continuare în cele două cârje ale stimulentelor monetare şi fiscale,…

4 ore ago

Coronavirus: Campania de vaccinare din UE ar putea fi întârziată cu peste două luni fără vaccinul Johnson & Johnson

O eventuală suspendare a vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson ar putea…

4 ore ago

Turcan: Nu trebuie inventate sporuri pentru a creşte artificial venitul; salariul de bază să reflecte valoarea muncii

Sporurile nu trebuie inventate pentru a creşte artificial venitul, ci trebuie un salariu de bază…

4 ore ago

Parlament-comisii: Candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru şi George Maior, aviz favorabil

Şase candidaţi pentru posturi de ambasadori, printre care Andrei Muraru - propus pentru Statele Unite…

4 ore ago