Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzSursa foto: www.home.saxo
Alegerile generale din Marea Britanie din această săptămână au fost promovate intens ca fiind cele mai memorabile alegeri din 1979 încoace, când Conservatorii au avut o victorie detașată sub conducerea lui Margaret Thatcher. Că această caracterizare este corectă sau nu, e un fapt ce poate fi dezbătut, căci vorbim de a treia rundă de alegeri în mai puțin de cinci ani, toate fiind legate direct de cutremurul real: referendumul Brexit din 2016 care s-a ținut datorită unei promisiuni electorale din campania electorală a lui David Cameron din 2015 după încercările acestuia de a renegocia termenii relației Marii Britanii.
Însă, oricum am întoarce-o, aceste alegeri se vor dovedi un test crucial al estimărilor pentru economia Marii Britanii, pentru piețele financiare și pentru lira sterlină, deoarece cea mai mare parte a nesiguranței care părea să nu se mai sfârșească de la referendumul din iunie 2016 se va disipa – chiar dacă unele incertitudini pe termen mai lung rămân, arată John Hardy, Director strategie FX Saxo Bank.
Acesta precizeaza: “În primul rând, scriem aceste rânduri cu presupunerea preponderentă că părerea majoritară puternică din jurul rezultatului acestor alegeri este corectă și că Conservatorii, conduși de Boris Johnson, vor ieși victorioși cu o majoritate clară în Parlament. Un sondaj recent realizat de Lord Ashcroft Polls ne susține convingerea: la întrebarea „Dacă ar trebui să alegeți, ce opțiune ați prefera din următoarele?” – cele două opțiuni fiind „Un guvern Conservator cu Boris Johnson ca prim-ministru” și „Un guvern laburist cu Jeremy Corbyn ca prim-ministru”, jumătate din votanții laburiști pro-ieșire au răspuns că l-ar vota pe Boris.
Presupunând că va exista un guvern cu o majoritate clară Conservatoare în urma alegerilor, iată câteva dintre efectele pozitive probabile pentru economia britanică și pentru lira sterlină:
Posibile efecte negative pentru economia britanică și lira sterlină legate de estimări:
Mult zgomot pentru nimic și apoi resemnare după alegerile din 12 decembrie?
După cum se poate vedea din lista de mai sus, principala susținere pentru lira sterlină și economia Marii Britanii vine, pur și simplu, din a cunoaște regulile jocului într-un proces Brexit lin, iar depășirea riscului unui parlament fără majoritate/Corbyn s-ar putea dovedi a fi o ușurare semnificativă și ar putea aduce o activitate frenetică la capătul unor decizii de investiții înfrânate. Dar visul celor mai mulți susținători înflăcărați conservatori ai Brexit-ului, acela că Brexit-ul va permite Marii Britanii să devină o zonă comercială liberă, un „Singapore de pe Tamisa”, nu va fi realizat în niciun fel semnificativ. Pe scurt, sentimentul nostru general este că estimările pozitive sunt puțin exagerate și că speranțele legate de lira sterlină și de economia britanică vor ajunge la un prag foarte repede după Brexit. Dacă am evaluat greșit situația, creșterea inițială a lirei sterline s-ar putea prelungi peste 3-4% din potențialul maxim pe care-l estimăm. Pe de altă parte, dacă Marea Britanie se poticnește cu inițiative politice slabe, iar contextul economic global se dovedește nefavorabil și slab, banca Angliei ar putea fi nevoită să intervină pentru a finanța deficitele bugetare, iar deficitele duble curente ar putea ține lira sterlină împotmolită la capătul inferior al intervalului pentru încă un an sau mai mult.
Perspectiva capitalurilor proprii în lire sterline și din Marea Britanie și atitudinea de tranzacționare din perioada alegerilor din 12 decembrie
Evoluția pozitivă a lirei – riscul/recompensa nu par prea convingătoare pentru cei care așteaptă o creștere și mai mare a lirei imediat după alegeri căci părerea majoritară este destul de puternică în ceea ce privește rezultatul, iar traderii care au mers deja pe poziții long la lira sterlină ar putea încerca să obțină profituri rapid sau să vândă opțiuni call împotriva poziției long. Dat fiind argumentul nostru legat de „răul deja făcut” de mai sus, am argumenta că intervalul lirei a fost stabilit permanent mai jos, așadar potențialul de evoluție negativă al EURGBP nu se poate extinde prea mult sub 0.8000 chiar și pe termen mai lung, excluzând o criză UE.
Evoluția negativă a lirei – Este mult mai direct să tranzacționezi un scenariu pe opțiuni pentru un rezultat negativ al lirei, fie pentru că piața decide că a evaluat excesiv pentru o reacție puternică la rezultatul estimat, fie pentru că incertitudinea se instalează rapid după alegeri pe termen mai lung ceea ce ridică semne de întrebare pentru economia britanică. Înainte de alegeri, opțiunile put spread oferă cel mai atractiv raport risc/recompensă pentru pesimiștii lirei pentru că opțiunile put cu delta scăzut sunt foarte scumpe (volatilitate implicită mare cu o asimetrie foarte negativă, mai ales pentru asigurările pentru dezastre). Cei care se îndoiesc de lira sterlină și așteaptă până după alegeri se pot uita la opțiuni put mai simple, vanilla, la GBPUSD sau opțiuni call la EURGBP pentru două-trei luni după.
Capitalurile proprii britanice – Piețele de capitaluri proprii sunt dificil de prognozat și nu e deloc mai ușor în timpul unor evenimente critice cum sunt alegerile din Marea Britanie de joi. În cazul unei majorități substanțiale conservatoare, reacția inițială ar fi, cel mai probabil, pozitivă pentru capitalurile proprii la scară largă în acea zi căci planul anti-corporativ clar al lui Corbyn este evitat. Dar investitorii își vor da repede seama că marele obstacol de a negocia acordul comercial efectiv cu UE după Brexit este încă în curs.
Sub mandatul unui guvern conservator mai puternic credem că cheltuielile fiscale vor crește, ceea ce ar fi pozitiv pentru companiile cu activitate locală cum sunt băncile locale, companiile cu capitalizare medie (FTSE 250), constructorii de locuințe, companiile de utilități și retailerii. Acest lucru s-ar potrivi cu reacția pieței pe care am observat-o de-a lungul anilor în care veștile despre Brexit au tot fluctuat. Din punct de vedere al dezavantajelor, exportatorii, dominați mai ales de companiile de farmaceutice, ar fi grav afectați de un GBP mai puternic.
Pe termen lung, presupunând că va exista un acord Brexit, companiile britanice vor opera într-o lume post Brexit în care este imposibil să prezici cum se vor comporta capitalurile proprii britanice față de cele din alte părți. Cu toate acestea, din 2009 încoace capitalurile proprii britanice au avut doar marginal o performanță mai scăzută față de cele europene în termeni EUR și nimic nu sugerează că această tendință se va schimba după Brexit. Capitalurile proprii britanice sunt atractive cu un randament al dividendelor de 5%, deși vin cu rate de creștere ale câștigurilor mai mici, iar piața britanică a capitalurilor proprii (FTSE 100) este dominată masiv de companii financiare, din domeniul energiei și al materialelor, doar 1% din indice venind din tehnologia informației, acesta fiind domeniul de unde va veni o mare parte a creșterii în viitorul deceniu. În opinia noastră, capitalurile proprii britanice nu reprezintă un pariu de țară prea simplu, așadar, în general, noi preferăm o abordare în care alegem acțiunile din piața britanică de capitaluri, nu expunere la indicii britanici.”
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More