Categories: International

Scenă suprinzătoare la G7: Macron îl întrerupe pe Biden, pentru a discuta cu el în faţa camerelor despre producţia de petrol – video

Luni, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a fost filmat în marja întâlnirii G7 din Bavaria, întrerupând o discuție între președintele american Joe Biden și consilierul său pentru securitate națională. În aceste condiţii, microfoanele jurnaliştilor au putut apoi să-l înregistreze pe  președintele francez povestindu-i lui Biden despre discuţiile private pe care le-a avut cu emiratezii despre producţia de petrol, potrivit BFMTV.

În video, se vede cum Macron aleargă după președintele Statelor Unite ale Americii, îi întrerupe discuția acestuia cu unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi şi începe să îi vorbească despre un telefon pe care l-a avut cu Emiratele Arabe Unite în speranța de a-i convinge să-și mărească producția de petrol.

Scena în care Joe Biden este oprit de către Emmanuel Macron luni seară, în marja summitului G7 care se desfășoară la Castelul Elmau din Bavaria, este surprinzătoare. Mai ales că s-a întâmplat în fața microfoanelor și a camerelor.

Pentru a înțelege pe deplin scena, trebuie amintit că liderii celor șapte puteri mondiale, forţaţi de americani, au spus că intenționează să plafoneze prețul petrolului rusesc și că, pentru a ușura presiunea, încearcă să convingă alte țări producătoare să livreze mai mul petrol.

„Îmi pare rău că vă întrerup”

Prin urmare, în acest context îl vedem pe Emmanuel Macron ajungându-l din urmă pe omologul său american, care se afla într-o conversație cu Jake Sullivan, consilierul său pentru securitate națională. “Joe! Domnule președinte, îmi pare rău că vă întrerup“, începe Macron. El continuă, referindu-se la o discuţie telefonică cu Mohamed Ben Zayed:

„Am decis să-l sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. L-am rugat să-și mărească producția. Mi-a răspuns două lucruri: unu, „Sunt la maxim” – în orice caz, este ceea ce spune el – și doi, potrivit lui, saudiții pot crește puțin producţia lor , cu 150 (mii de barili) sau puțin mai mult, dar nu la capacitate mare și pe următoarele șase luni”.

El continuă: „În sfârșit, referitor la ce vom face cu petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India…”

Nu vom ști niciodată ce i-a spus emiratezul lui Macron despre India, pentru că preşedintelui francez  i s-a amintit de prezența camerelor din apropierea discuţiei, a fost oprit, iar acesta a spus: „Da, vom vorbi înăuntru”.

Jenă americană, jenă emirateză

Un alt videoclip care circulă pe rețelele de socializare oferă imagini în afara ecranului acestei scene, înfățișându-l pe Jake Sullivan arătând spre camere și cerând ca discuţia să aibă loc înăuntru.

Indiscreția lui Emmanuel Macron a pus, în orice caz, autoritățile emirate în dezacord. Ministrul Energiei a postat pe Twitter: „Având în vedere ultimele rapoarte din presă, aș dori să clarific că Emiratele au ajuns aproape la capacitatea maximă de producție”.

„Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor”

Analiştii şi observatorii şi-au arătat nedumerirea cu privire la această scenă. La BFMTV, luni seară, fostul ambasador al Franței în Statele Unite, diplomatul Gérard Araud, a declarat: „Cred că Emmanuel Macron nu a văzut că îl ascultăm. Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor. A fost surprins.”

Editorialistul BFMTV pentru probleme externe, Anthony Bellanger, a spus: „Ceea ce vorbește el un minut cu Joe Biden, puțin jenat de altfel, este crucial! Joe Biden va călători în Arabia Saudită în câteva zile, discutând cu prințul moștenitor despre care el însuşi  spusese că este un proscris și cu care nu voia să discute, ci doar cu tatăl său, regele”.

Joe Biden va călători la Riad pe 15 și 16 iulie.

Articole recente

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

20 de minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

o oră ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago

ING Bank România a lansat un credit instant cu rambursare în rate pentru IMM-uri, fără garanții materiale

ING Bank România vine în sprijinul antreprenorilor cu un nou credit cu rambursare în rate…

2 ore ago

Ciucă: Cei care sunt vinovaţi de evenimentele de la protestele din 10 august 2018 să răspundă în faţa legii

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, miercuri, la patru ani de la protestele din 10 august…

2 ore ago