Update articol:

Schimbările climatice: bilanțul uriaș al dezastrelor meteorologice extreme în 2021

inundatii

Cele mai “scumpe” 10 dezastre meteorologice din acest an au provocat daune de peste 170 de miliarde de dolari, cu 20 de miliarde de dolari mai mult decât în ​​2020, potrivit raportului Christian Aid

 

Evenimentele meteorologice, legate de schimbarea climei, au adus mari probleme pentru milioane de oameni din întreaga lume în 2021, potrivit unui nou raport, citat de BBC. Studiul, realizat de organizația de caritate Christian Aid, a identificat 10 evenimente extreme care au cauzat fiecare daune de miliarde de dolari.

Astfel, cele mai “scumpe” 10 dezastre meteorologice din acest an au provocat daune de peste 170 de miliarde de dolari, cu 20 de miliarde de dolari mai mult decât în ​​2020, potrivit raportului Christian Aid. Organizaţia a spus că tendința ascendentă reflectă efectele schimbărilor climatice provocate de om și a adăugat că cele 10 dezastre în cauză au ucis, de asemenea, cel puțin 1.075 de persoane și au strămutat 1,3 milioane.

În fiecare an, Christian Aid calculează costul incidentelor meteorologice, cum ar fi inundații, incendii și valuri de căldură, conform cererilor de asigurare. În 2020, a constatat că cele mai costisitoare 10 dezastre meteorologice din lume au cauzat daune de 150 de miliarde de dolari, ceea ce face ca totalul din acest an să aibă o creștere cu 13%.

Cele mai grave efecte financiare au fost de la uraganul Ida care a lovit SUA în august și inundațiile din Europa în iulie. În multe regiuni mai sărace, inundațiile și furtunile au provocat mutări în masă ale oamenilor și suferințe severe.

Nu toate evenimentele meteorologice extreme sunt cauzate sau legate de schimbările climatice, deși oamenii de știință au devenit mai îndrăzneți în explorarea conexiunilor, potrivit BBC. Un cercetător important, Dr. Friederike Otto, a scris pe Twitter la începutul acestui an că fiecare val de căldură care apare acum în lume este mai intens probabil de la schimbările climatice induse de om. În legătură cu furtunile și uraganele care se produc în lume, există tot mai multe dovezi că schimbările climatice afectează și aceste evenimente.

În august, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare. În legătură cu uraganele și ciclonii tropicali, autorii au spus că dovezile influenței umane s-au întărit. La doar câteva săptămâni după ce a apărut acel raport, uraganul Ida a lovit SUA.

Potrivit Christian Aid, acesta a fost cel mai distructiv eveniment meteorologic al anului. Din cauza uraganului, mii de locuitori din Louisiana au fost evacuați. Acea furtună a adus ploi masive în mai multe state și orașe, New York-ul emiţând pentru prima dată o alertă de urgență pentru inundații. Aproximativ 95 de persoane au murit, pierderile economice fiind estimate la 65 de miliarde de dolari.

Al doilea eveniment cel mai costisitor financiar a fost reprezentat de inundațiile pe scară largă în Germania, Franța și alte țări europene din iulie.

Viteza și intensitatea apei au distrus apărătorile și 240 de oameni și-au pierdut viața. Pagubele raportate au fost de aproximativ 43 de miliarde de dolari.

O furtună de iarnă în Texas, care a distrus rețeaua electrică a statului, a costat 23 de miliarde de dolari, urmată de inundațiile din provincia Henan din China în iulie, care au costat aproximativ 17,6 miliarde de dolari. Alte dezastre care au costat câteva miliarde de dolari includ inundații în Canada, un îngheț de primăvară târziu în Franța, care a afectat podgorii și un ciclon în India și Bangladesh în mai.

În cadrul studiului, majoritatea evenimentelor meteorologice din listă au avut loc în țările dezvoltate. Acest lucru se datorează faptului că este mai fezabil să se estimeze pierderile financiare din daunele de asigurare și acestea sunt de obicei disponibile în țările mai bogate, unde oamenii își permit să-și asigure locuințele și afacerile.

Potrivit companiei de asigurări Aon, 2021 este probabil a patra perioadă în cinci ani când catastrofele naturale globale au costat mai mult de 100 de miliarde de dolari.

Raportul documentează și multe alte evenimente în care impactul financiar este mai greu de constatat, dar impactul asupra oamenilor este semnificativ.

Inundațiile din Sudanul de Sud au strămutat peste 800.000 de oameni, în timp ce 200.000 au fost nevoiți să se mute pentru a scăpa de ciclonul Tauktae, care a lovit India, Sri Lanka și Maldivele în mai. „Acesta este un impact uman imens”, a spus autorul raportului, Dr. Kat Kramer, de la Christian Aid.

„În mod evident, să-ți pierzi casa, mijloacele de trai și totul și să nu ai resursele pentru a reconstrui acest lucru este incredibil de greu. Dacă ai asigurare, măcar ai un mecanism pentru a-ți construi înapoi”, a spus Kramer.

Raportul subliniază necesitatea eforturilor sporite de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pentru a reduce impacturile viitoare legate de vreme. De asemenea, face apel la diplomații mondiali în domeniul climatului să pună banii acolo unde este nevoie și să ajute țările mai sărace care suferă pierderi economice uriașe.

În cadrul discuțiilor globale COP26 despre climă de la Glasgow, această problemă a finanțării pierderilor și daunelor cauzate de evenimentele legate de climă a înregistrat dezacorduri majore între țări. Națiunile în curs de dezvoltare doreau numerar – cele mai bogate au spus că avem nevoie de mai multe discuții pe această problemă.

„Deși a fost bine să vedem că problema pierderilor și daunelor devine o problemă majoră la COP26, a fost dezamăgitor să plec fără un fond creat pentru a ajuta efectiv oamenii care suferă pierderi permanente din cauza schimbărilor climatice”, a spus Nushrat Chowdhury, consilier la Christian Aid. „Aducerea la viață a acestui fond trebuie să fie o prioritate globală în 2022”.

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025

IAR SA Brasov (IARV) (28/07/2025)

Convocare AGAE 01.09.2025