* Barna TÁNCZOS: Sunt cel puţin patru ministere care finanţează programe de creștere a capacității de producție de energie regenerabilă
*Florin Spătaru: Trebuie să avem proiecte pilot pentru reutilizarea materiilor prime, pentru ca apoi să putem veni cu un plan consistent
Soluțiile la schimbările climatice nu pot veni doar din partea mediului guvernamental sau a institutelor de cercetare ale statului, ele trebuie gândite în parteneriat cu mediul privat, a spus Sebastian Burduja, ministrul Digitalizăii, ieri, la Climate Change Summit.
“Mediul politic autohton și din orice țară răspunde cel mai bine la solicitările de la cetățeni. Când românii vor cere investiții în tehnologii verzi, când vor cere o economie verde, așa cum cer astăzi o Românie conectată cu autostrăzi, cu spitale și școli, și mediul politic va putea să reacționeze și să facă din asta o prioritate zero pentru țară. În acest moment, nu știu dacă, la nivelul societății românești, se conștientizează importanța politicilor pentru gestionarea schimbărilor climatice.”
Sunt cel puţin patru ministere – al Energiei, al Fondurilor Europene, al Dezvoltării şi al Mediului, prin AFM pentru personele fizice – care finanţează programe de creștere a capacității de producție de energie regenerabilă, a spus Barna TÁNCZOS Ministrul Mediului.
El a declarat: “În momentul în care stabilim căile de atac pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, trebuie să vedem care sunt sectoarele cheie. Și la nivel mondial, și la nivel european, cel mai important este sectorul energetic. Emisiile de carbon cele mai mari vin probabil din sectorul energetic. (…)
Sunt cel puţin patru ministere – al Energiei, al Fondurilor Europene, al Dezvoltării şi al Mediului, prin AFM pentru personele fizice – care finanţează programe de creștere a capacității de producție de energie regenerabilă.
Sunt fonduri considerabile, atât în sectorul public, cât și în cel privat, prin care se va majora capacitatea de producere a energiei regenerabile, vor fi investiţii în capacităţi de stocare.”
El a mentionat ca va exista o coordonare la nivelul primului ministru, care a cerut ca ministerele să puna pe masă toate proiectele și să le armonizeze, astfel încât să existe o imagine de ansamblu pentru toți beneficiarii de fonduri.”
Barna TÁNCZOS a subliniat ca, pe mobilitate, nu sunt suficiente investițiile, fiind nevoie și de o schimbare de atitudine personală a cetățenilor.
Florin Spătaru, ministrul Economiei, a apreciat ca sunt necesare investitii in reutilizarea materiilor prime.
El a mentionat: “Am adoptat strategia pentru economie circulară, dar nu am așteptat să avem un plan de implementare, pentru că avem deja o schemă de ajutor de stat de minimis pentru economia circulară.
Cu ajutorul acestor bani – până la 200.000 de euro, companiile pot realiza proiecte pilot cu care pot face studii de fezabilitate pentru maturizarea unor astfel de soluții (n.n. de reciclare).”
El a spus ca tebuie dezvoltate mai întâi proiecte pilot, pentru ca apoi să poata veni cu un plan consistent: “Trebuie să investim în reutilizarea materiilor prime, recuperarea lor.
Prin aceasta schemă de minimis, unul din obiective este să creăm o platforma electronică, prin care aceste deșeuri care ar putea fi folosite prin reciclare, să poată fi disponibile și celor care le generează și celor care le pot utiliza.
Vom avea o imagine mai clară a ceea ce este generat la nivelul economiei romanesti ca deșeu și ce poate fi folosit ca materie primă în alte procese.”
Liderii naţionali şi europeni din domeniul politicilor climatice, al sustenabilităţii şi al businessului s-au reunit pe 4 şi 5 octombrie 2022 la forumul Climate Change Summit, la Teatrul Odeon din Bucureşti, pentru a vorbi despre tranziţia către economie verde, energie regenerabilă şi politici energetice, agricultură sustenabilă, protecţia biodiversităţii, finanţare verde, producţie sustenabilă, politici de mediu, economie circulară, rezilienţa climatică a oraşelor, start-up-uri inovatoare şi tehnologii noi. Climate Change Summit este organizat de Social Innovation Solutions, organizaţie activă în sustenabilitate, impact social şi inovaţie, la iniţiativa şi cu susţinerea BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener fondator.