Update articol:

Sebastian Burduja, reacţie la declaraţiile lui Nicuşor Dan: Aștept plata urgentă a datoriei Termoenergetica către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general Nicuşor Dan semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN, a transmis Ministerul Energiei, în legătură cu afirmațiile primarului general al Capitalei potrivit cărora lipsa apei calde în București este „o responsabilitate a Ministerului Energiei, care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă”.

Ministerul Energiei face următoarele precizări:

1) CET Sud, din subordinea directă a ELCEN, nu a Ministerului Energiei, a fost în revizie programată în perioada 1 – 21 august și, conform programului anunțat și confirmat cu Primăria Generală, și-a respectat termenul și a pornit funcționarea centralei;

2) Faptul că Elcen are încă unele centrale vechi și nu instalații noi, eficiente și flexibile, este din cauza faptului că nici până astăzi Primăria nu și-a plătit obligațiile de plată, iar compania Electrocentrale București nu are banii necesari demarării unor investiții și modernizări absolut necesare, situație perpetuată de ani de zile;

3) Ministrul energiei a trimis de mai bine de o lună o scrisoare primarului general semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Generale, care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. I s-a reamintit primarului general că ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, iar ELCEN nu va avea fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz. La această scrisoare nu s-a primit nici până azi un răspuns din partea Primarului General.

Sebastian Burduja, ministrul energiei, a declarat: „Prefer să avem un dialog constructiv și transparent cu Primarul General și Primăria Capitalei pentru că cetățenii orașului București au nevoie de soluții concrete și de probleme rezolvate, nu de pasarea responsabilității. De asta sunt sătui. Singurele răspunsuri pe care le am în urma demersului meu de mai bine de o lună sunt în diferite interviuri în presă ale domnului Nicușor Dan. Aștept un răspuns concret, instituțional, și plata urgentă a datoriei către ELCEN, de aproape 1 miliard de lei. E nevoie de implicare și de soluții. Pe această cale, reiterez necesitatea abordării serioase a termoficării din București și voi propune de urgență înființarea unui grup de lucru, coordonat de Ministerul Energiei, care să identifice soluții rapide pentru ieșirea din criză și modernizarea sistemului de termoficare care asigură apa caldă și încălzirea pentru bucureșteni. Suntem în 2023 și nu mai putem tolera condiții de viață ca în secolul trecut în capitala României.“

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat la B1Tv că Termoenergetica a încheiat de joi reparaţiile şi că urmează să realizeze şi Ministerul Energiei operaţiunile necesare. “Promisiunea pentru reluarea apei calde este pentru azi (n.r. ieri)”, a spus el.

Nicuşor Dan a mai precizat că autoritatea locală a ales să efectueze acum o serie de lucrări la reţeaua de termoficare, pentru a preveni eventuale avarii de amploare în timpul iernii.

“Cam două săptămâni oamenii nu au avut apă caldă, pentru că am avut un aşa numit ‘cămin’, care este un loc unde se transferă apă caldă de pe o reţea pe alta, care avea o vechime de 55 de ani. Nu se mai intervenise. Şi eram în pericol ca chestiunea asta să pice iarna asta. Şi atunci s-a luat decizia: o facem vara asta. Am încercat să deviem pentru sectoarele 2 şi 3 de la CET Progresu şi a crăpat. Şi atunci s-a oprit CET Progresu şi până când s-a remediat… Noi am terminat joi, săptămâna trecută, deci cam două săptămâni a luat să facem căminul acela, nu a fost apă caldă cam în jumătate (din Bucureşti, n.r.) (…) Până joi a fost treaba noastră. Începând de vineri, cred, din nou chestiunea e împărţită. Noi transportăm şi ministerul produce. De vineri, sâmbătă, duminică şi azi e o responsabilitate a Ministerului, care nu a fost gata cu CET-ul lui să producă”, a precizat Nicuşor Dan.

El a mai spus că actuala administraţie a alocat pentru termoficare de trei ori mai mulţi bani decât sumele medii alocate în perioada 2016-2022. În ce priveşte pierderile de apă caldă, Nicuşor Dan a precizat că acestea au început să scadă din anul 2021, după ce au înregistrat valori tot mai mari de-a lungul a zece ani consecutivi.

“Avem date statistice despre satisfacţia oamenilor. Cea mai rea iarnă a fost 2020. 2021 a fost puţin mai bine, 2022 a fost puţin mai bine. Iarna asta o să fie mai bine. (…) Am intervenit exact acolo unde ştiam că e riscul cel mai mare. Cum este Bulevardul Timişoara. Calea Văcăreşti nu o să o terminăm anul acesta, dar am început să lucrăm pe Calea Văcăreşti, unde este o chestiune sensibilă”, a spus Nicuşor Dan.

Pe 10 august, Termoenergetica anunţa că lucrările de înlocuire a conductelor de pe Calea Văcăreşti, cât şi cele de pe Magistrala 3 Sud, din căminul Releului, vor continua până pe 20 august.

“Săptămâna trecută, simultan cu oprirea CTE Sud, pentru efectuarea reviziei anuale, au fost începute lucrări în Sectorul 3, pe conducta Magistralei 3 Sud – în zona străzii Releului – şi în căminul Releului. În paralel, în succesiunea operaţiunilor şi manevrelor tehnice impuse de pornirea CTE Progresu s-au produs mai multe avarii pe reţeaua termică primară, în urma cărora s-a constatat că reţeaua primară amplasată în zona Calea Văcăreşti – bulevardul Abatorului din Sectorul 4 nu prezintă siguranţă în exploatare, de aceea au fost începute în regim de urgenţă lucrări şi în această parte a Capitalei. Oprirea punctelor termice din sectoarele 2 şi 3 a fost impusă de faptul că alimentarea cu agent termic pentru apă caldă din CTE Progresu se poate face doar prin două trasee ce subtraverseaza râul Dâmboviţa, respectiv zonele Releului şi Calea Văcăreşti – bulevardul Abatorului”, anunţa compania.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025