Agricultură

Secetă: Cu excepţia Spaniei, Europa se află într-o situaţie mai bună decât în 2022 (date satelitare)

Seceta din soluri este mai puţin marcantă pe continentul european în raport cu anul 2022, însă, în schimb, situaţia s-a degradat foarte mult în Spania, potrivit datelor obţinute de sateliţii din programul european Copernicus, analizate vineri de AFP.

În total, 27,6% din teritoriul studiat de administratorii programului Copernicus (Europa şi ţărmurile Mării Mediterane) era afectat de secetă în perioada 21 aprilie 2023 – 30 aprilie 2023, a precizat Observatorul european pentru secetă (EDO). Dimensiunea teritoriului afectat de secetă a fost stabilă în raport cu precedentele 10 zile (27,5% în perioada 11-20 aprilie).

În raport cu anul trecut, situaţia pare să fie mult mai favorabilă: în 2022, în aceeaşi perioadă, 47% din teritoriile studiate de EDO erau afectate de secetă, cu 20 de puncte procentuale mai mult decât în 2023.

Această imagine globală la scara continentului european ascunde însă disparităţi puternice, în funcţie de ţară. Cifrele sunt mult mai puţin bune pentru Spania, care se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave secete din istoria sa recentă.

Spania a înregistrat în aprilie 2023 unul dintre cele mai intense cinci episoade secetoase de la începutul măsurătorilor efectuate de EDO din anul 2012. În total, 79,4% din teritoriul spaniol este afectat de sectă, 64,9% se află în situaţia unui deficit de umiditate în soluri, iar 14,5% în stare de alertă.

Guvernul spaniol a anunţat joi un plan de urgenţă în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a salva sectorul agricol, grav afectat. Din totalul de 2,19 miliarde de euro, aproape două treimi (1,4 miliarde de euro) vor fi utilizate pentru construirea de noi infrastructuri cu scopul de a remedia penuria de apă, mai ales uzine de desalinizare a apei de mare şi sisteme care cresc gradul de reutilizare a apelor uzate. (Agerpres)

Articole recente

De ce nu vin specialiștii în companiile de stat?

Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…

10 minute ago

Anastasiu: Statul român niciodată n-a fost corect şi nici astăzi nu este corect; Încurajez fiecare antreprenor să spună în ce condiţii s-a făcut business în România

  Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…

20 de minute ago

Nazare: Abuzurile ANAF nu sunt lucruri noi

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…

27 de minute ago

Acțiunile cresc, euro se consolidează după acordul comercial dintre SUA și UE

Acțiunile globale au crescut și euro s-a consolidat luni, după ce un acord comercial între…

42 de minute ago

Elon Musk confirmă că Tesla a semnat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari cu Samsung Electronics pentru furnizarea de cipuri

Samsung Electronics a încheiat un contract în valoare de 16,5 miliarde de dolari pentru furnizarea…

53 de minute ago

Acord UE-USA / Industria germană prevede “repercusiuni negative semnificative”

Taxele vamale de 15% la exporturile europene, convenite în cadrul acordului dintre SUA şi UE…

54 de minute ago

This website uses cookies.

Read More