Categories: Agricultură

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Căţean: Fermele mici trebuie să devină ferme integrate

Secretarul de stat George Căţean din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a declarat sâmbătă, la Borsec, în cadrul unei dezbateri despre agricultura din zonele montane, că fermele mici trebuie să devină ferme integrate şi nu să rămână doar vânzătoare de materie primă.

“Propunerile pe care le-am făcut celor prezenţi, în primul rând, schema de calitate “lapte de fân”, care vizează dezvoltarea acestor ferme de familie, ferme care trebuie să devină ferme integrate, procesare, comercializare, nu doar producţie de materie primă”, a spus George Căţean, potrivit Agerpres.

El a arătat că în prezent sunt două feluri de fermieri: cel care face agricultură pentru subvenţie “şi care pe termen scurt nu o să mai existe” şi fermierul care face agricultură şi trăieşte din veniturile pe care le obţine” care este fermierul “veritabil”.

De asemenea, secretarul de stat s-a referit la necesitatea unor modificări legislative la ordonanţa ce vizează organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă propuneri în acest sens.

“Există nevoie de modificări legislative, la ceea ce şi lucrăm, OUG 34 din 2013 este ordonanţa care aduce în buna gestionare păşunile, pajiştile comunale şi în dialogul pe care l-am avut le-am propus celor prezenţi să facă şi ei propuneri pentru modificările pe care le vom aduce la acest cadru legislativ, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte modificări pentru a vorbi despre bunul comunităţii, de care se folosesc cei din comunitate”, a mai spus secretarul de stat.

Acesta a vorbit şi despre perspectivele pe termen lung în domeniu, respectiv strategiile Comisiei Europene.

“Vorbim despre ambiţiile pe care Comisia Europeană le are pentru 2030, Green Deal, cu cele două strategii, în principal ‘Farm to Fork’, lanţul scurt alimentar – şi aici avem nevoie de consolidare şi acces la piaţă pentru ceea ce noi producem”, a subliniat Căţean.

Dezbaterea de la Borsec a avut loc în cadrul “Cea1 Borsec Festival”, la eveniment participând şi prefectul judeţului Harghita, Szabo Zsolt. Fermierii au accentuat necesitatea unor politici constante şi coerente în domeniu, dar au prezentat şi problemele specifice cu care ei se confruntă.

Articole recente

România participă la Congresul Mondial al Petrolului din SUA

România participă la lucrările Congresului Mondial al Petrolului, care se desfăşoară la Houston, SUA, în…

2 minute ago

Eugen Lascu: Succesul financiar poate fi de multe ori apanajul unui moment; dacă nu ai forță de reziliență, nu reziști – video

Succesul antreprenorial înseamnă, în primul rând longevitate, de câți ani există acea companie, spune Eugen Lascu, managing…

48 de minute ago

Scenariile Omicron – de la speranță la consternare (eToro)

Comentariul analistului eToro, Bogdan Maioreanu Varianta Omicron stârnește noi spaime într-o lume deja obosită după…

51 de minute ago

Cadourile de Crăciun – între tradiție și fiscalitate (EY)

Autori:  Simona Tudor, HR & Payroll Manager, Global Compliance and Reporting, EY România; Stela Andrei, Partener Asociat,…

o oră ago

XTB: Bitcoin, încă în zona vulnerabilă, nu convinge decât dacă revine spre 60.000 la finele anului

Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, brokerul de burse internaționale listat pe Bursa de…

o oră ago

Cum susține sectorul digital o tranziție sustenabilă a României?

Viitorul verde al Uniunii Europene după pandemia COVID-19 Pandemia COVID-19 a determinat schimbări imediate și…

2 ore ago