Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzDr. Liviu Mureșan
Președinte EURODEFENSE România,
Președinte în exercițiu 2025 al Rețelei EURODEFENSE
„La summitul NATO de anul acesta, Donald Trump a câștigat, Ucraina a pierdut, Europa a întins covorul roșu și și-a expus dependența psihologică totală de SUA” (RUSSI, 26 iunie 2025)
Săptămâna aceasta, la Haga, am putea spune că am asistat la un „summit Trump”, în cadrul căruia s-au discutat în grabă NATO și problemele conexe. Cel mai puternic om al planetei „a sosit, a dictat și a plecat”, lăsând în urmă o Europă care descoperă că distanța dintre coasta estică și cea vestică a Atlanticului este „mai mare” decât distanța dintre coasta estică și Europa. Mark Rutte, care pare a fi un fel de copreședinte al Europei, și ministrul său al securității, apărării și afacerilor externe au prezentat, în numele tuturor celor prezenți, laudele aduse lui Donald Trump.
Cu această ocazie, s-au putut observa adevărata putere politică, de securitate și de apărare a Europei, în comparație cu Statele Unite, precum și o imagine a modului în care aceasta se compară cu capacitățile de apărare ale Rusiei și Chinei.
În prezent, SUA s-au impus din nou ca putere mondială numărul 1, atât din punct de vedere politic, cât și militar. Statele Unite, cu cei 43 de generali și amirali cu patru stele, care conduc 1,2 milioane de militari și 750 de baze militare în întreaga lume (în timp ce în timpul celui de-al Doilea Război Mondial existau 7 generali cu patru stele pentru 12 milioane de militari americani), oferă locuri de muncă pentru cel mai mare complex militar din lume.
Când Air Force One a decolat din Olanda, cel mai puternic și sofisticat președinte al SUA a lăsat în urmă un mesaj puternic: „securitate cash and carry”. După decenii de confort, beneficiind de apărarea și securitatea asigurate de SUA, grație contribuției financiare a contribuabililor americani, Europa și liderii europeni se trezesc acum la o nouă realitate.
Se pare că nu mai este de conceput să beneficiem de apărare și securitate asigurate de SUA, la un cost redus sau chiar gratuit.
Noua mantra este acum 5%.
Ce va aduce agenda NATO a lui Trump pentru noua formulă europeană de apărare și securitate, având în vedere că fiecare cent în plus contribuit la apărare și securitate va diminua bugetul pentru educație, sănătate, asistență socială, cercetare, printre altele? Cum va arăta viitorul cu demonstrații de masă în stradă și cu o opoziție mai puternică și mai vocală în parlamentele naționale?
Politicienii vor trebui să fie pregătiți să asculte și să țină seama de preocupările electoratului lor și, în același timp, să elaboreze strategii de răspuns mai bune. O condiție prealabilă pentru noile bugete europene pentru apărare și securitate va fi o mai bună cooperare între statele europene, precum și o mai mare agilitate a instituțiilor europene față de presiunile previzibile din partea actorilor instituționali americani.
Următoarele 100 de zile vor aduce, cu siguranță, noi provocări pentru mediul internațional: o posibilă regândire a relațiilor UE-China cu ocazia celei de-a 50-a aniversări, următorul summit BRICS de la Rio de Janeiro, viitorul summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO), printre altele.
Următoarele 100 de zile vor fi cruciale și pentru România, care lucrează la actualizarea viziunii sale în materie de securitate și apărare în/pentru noul context de „securitate cash and carry”.
Notă: Articolul reprezintă doar punctul de vedere al autorului.
Joi, 26 iunie 2025, EURODEFENSE România a organizat un webinar internațional (în format de masă rotundă) cu tema „Contextul geopolitic actual și implicațiile sale pentru securitatea și apărarea europeană”, cu contribuții ale experților civili și militari din 12 țări reprezentate în rețeaua internațională EURODEFENSE. Printre invitații speciali s-a numărat un grup de experți internaționali de la McKinsey România.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More