Update articol:

Securitatea cibernetică, unul dintre cele mai mari riscuri pentru companii

Mugur Pantaia, Managing Director HP Inc. Romania

Criza globală provocată de pandemia COVID-19 nu numai că a forțat milioane de angajați să înceapă brusc să lucreze remote, dar a creat și un cadru ideal pentru creșterea criminalității cibernetice, companii din întreaga lume fiind nevoite să își transfere rapid activitatea online, devenind astfel vulnerabile în fața amenințărilor de securitate. De multe ori angajații nu au avut pregătirea necesară pentru a-și configura corect și în siguranță un set-up de lucru, în același timp multe organizații fiind nepregătite pentru o astfel de situație apărută peste noapte. Astfel, nu au putut implementa rapid soluții complexe de securitate pentru lucrul la distanță. Potrivit datelor Bitdefender, jumătate dintre specialiștii în securitate informatică susțin că organizațiile sau companiile în care lucrează nu au avut sau nu știu să fi avut un plan de răspuns la împrejurări neprevăzute, așa cum este situația actuală.   

În plus, angajații – obișnuiți să lucreze de la un birou fix și să folosească un desktop și serviciiile de IT puse la dispoziție de angajator – nu conștientizează complexitatea infrastructurii de securitate și nici riscurile pe care rețelele publice sau cele de acasă le prezintă pentru un business. În noul context, fiecare utilizator, fie că face parte din echipa de conducere sau este angajat part-time, trebuie să înțeleagă importanța amenințărilor cibernetice, impactul potențial pe care un astfel de atac îl poate avea asupra activității companiei și trebuie să cunoască politicile de securitate. Recent, analizele au arătat că peste 80% dintre routerele folosite acasă s-au dovedit a fi vulnerabile în fața potențialelor atacuri cibernetice. E-mailurile prezintă, de asemenea, un risc important pentru organizații; în peste 90% dintre cazurile în care PC-urile au fost infectate, ataşamentul unui email a fost sursa atacului, iar 96% dintre breșele de securitate nu sunt descoperite decât câteva luni mai târziu.

Chiar și înainte ca pandemia să generalizeze munca de acasă pentru multe instituții și companii, riscurile de securitate cibernetică au crescut considerabil în ultimii ani. Potrivit datelor publicate de Ponemon, 68% dintre profesioniștii din domeniul securității IT au declarat că atacurile împotriva dispozitivelor endpoint din rețelele lor au crescut în ultimele 12 luni. De asemenea, raportul Verizon Business 2020 Data Breach Investigations arată că numărul breşelor de securitate s-a dublat în 2019 faţă de anul anterior, iar 9 din 10 incidente analizate au fost motivate financiar. Totodată, 67% dintre atacurile cibernetice au avut ca scop furtul datelor de acces, phishingul şi compromiterea emailurilor companiilor. Același raport arată și că incidentele de securitate care au avut loc pe aplicații web şi cloud s-au dublat faţă de anul precedent, 80% din cazuri fiind posibile prin folosirea datelor de acces furate. Un aspect îngrijorător, ținând cont că pandemia a forțat mare parte dintre organizații să-și regândească fluxurile de lucru, dar și să adopte rapid noi soluții IT, de multe ori cloud, devenind astfel vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.

”În această perioadă complicată, guvernată de incertitudine, este foarte important ca fiecare organizație, fie că este o companie globală, o instituție publică sau un IMM, să conștientizeze importanța respectării unor politici de securitate cibernetică. În contextul în care mulți angajați încă lucrează de acasă sau parțial remote, măsurile de securitate de la birou trebuie înlocuite rapid cu soluții adaptate acestei noi realități de lucru, care să ajute la protejarea informațiilor, la prevenirea și detectarea în timp util a atacurilor sau la recuperarea datelor, în cazul unor atacuri care nu au putut fi prevenite”, precizează Mugur Pantaia, Managing Director HP Inc. Romania.

În ultimii ani, HP Inc. și-a dezvoltat un portofoliu puternic de soluții de securitate, astfel încât să corespundă nevoilor în continuă schimbare ale organizațiilor de diverse dimensiuni, ajutându-le să se protejeze împotriva amenințărilor din browser, fișiere sau aplicații și în fața celor mai sofisticați atacatori, furnizând în același timp informații în timp real echipelor IT. Unele desktop-uri și laptop-uri dispun, pe lângă parolă, până la trei niveluri HP Multi-Factor Authenticate pentru conectare, cititor de amprentă și recunoașterea facială cu cameră cu infraroșu. Alte funcții mai noi, cum ar fi HP Sure Start, blochează modificările nedorite ale setărilor de securitate la nivel hardware sau BIOS. HP Sure Recover asigură recuperarea rapidă, sigură și automată a sistemelor de operare în cazul unui incident de securitate. În plus, pentru a veni în sprijinul celor care lucrează de la distanță, HP a decis să ofere clienților săi, dar și celor care nu utilizează dispozitive HP, soluția HP Sure Click Pro gratuit, până la 30 septembrie 2020. Folosind o tehnologie avansată de izolare, HP Sure Click Pro protejează dispozitivele în fața amenințărilor provenite din surse web, e-mail sau documente.

”Ca parte a angajamentului nostru de a sprijini forța de muncă în această perioadă dificilă, de câteva luni oferim gratuit tuturor utilizatorilor soluția noastră HP Sure Click Pro. Ne dorim să contribuim la crearea unui mediu de lucru securizat și de aceea oferta noastră nu se limitează la clienții noștri, ci vine în sprijinul tuturor celor care au nevoie de securitate cibernetică”, a adăugat Mugur Pantaia.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025