Categories: International

Şefa Comisiei Europene, favorabilă unei participări la G20 chiar şi în prezenţa lui Putin

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat în favoarea unei participări a ţărilor occidentale la viitorul summit al G20, preconizat să aibă loc în noiembrie în Indonezia, în pofida prezenţei probabile a preşedintelui rus Vladimir Putin şi a războiului dus de Rusia în Ucraina, potrivit AFP, precizează Agerpres.

“Cred că este mai bine să i se spună în faţă (lui Vladimir Putin), dacă vine, ceea ce credem şi ca el să ia o poziţie”, a declarat duminică seară Ursula von der Leyen pentru postul german de televiziune ZDF.

Ea fusese întrebată despre ideea unui boicotări de către ţările occidentale a summitului G20 (grupul economiilor dezvoltate şi al marilor economii emergente) şi s-a exprimat în marja reuniunii G7 (grupul celor mai puternice şapte economii ale lumii), care are loc în prezent în Germania.

“G20 este prea important pentru ţările în curs de dezvoltare, ţările emergente, pentru ca noi să-l lăsăm pe Putin să-l distrugă”, a adăugat şefa executivului european.

“Un lucru este foarte clar: nu va exista o revenire la ‘business as usual’, adică la normalitate”, în relaţia cu Putin, a spus şefa CE.

Indonezia, care asigură în prezent preşedinţia G20, urmează să organizeze acest summit la Bali, în noiembrie.

Această ţară a fost supusă unor puternice presiuni din partea Occidentului, cu SUA în frunte, pentru a exclude Rusia din cauza invaziei din Ucraina.

Dar Jakarta a rezistat, argumentând că poziţia sa de gazdă o obligă să rămână “imparţială”, potrivit preşedintelui său, Joko Widodo, care l-a invitat de asemenea şi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Dacă şefii de stat occidentali se vor deplasa la Bali, aceasta ar fi prima lor întâlnire fizică cu preşedintele rus după invadarea Ucrainei de către Moscova.

“Trebuie să discutăm împreună” cu statele membre ale UE despre acest subiect, a afirmat totuşi Ursula von der Leyen.

Întrebat la rândul său despre această problemă luni dimineaţă, cancelarul german Olaf Scholz, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia prin rotaţie a G7, a lăsat de asemenea deschisă posibilitatea unei participări la G20, chiar dacă Putin va fi prezent acolo.

“Lumea poate încă să se schimbe considerabil până atunci, dar este foarte clar că G20 joacă un rol important”, a declarat el pentru ZDF.

“Toate statele din G7 sunt de acord asupra acestui punct”, a adăugat şeful guvernului german, asigurând că există o “convingere comună de a nu se dori torpilarea G20”.

“Va trebui să luăm decizia corectă înainte de summit”, a avertizat el totuşi.

O reuniune a miniştrilor de externe din G20 este prevăzută în 7-8 iulie, iar Moscova ar putea deja să participe la ea, notează AFP.

Articole recente

China îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe în Taiwan după unificare

China şi-a retras o promisiune de a nu trimite trupe sau personal administrativ în Taiwan…

25 de minute ago

Popeyes România pregătește deschiderea celui de-al treilea restaurant, în AFI Cotroceni

Popeyes România anunță deschiderea celui de-al treilea restaurant în București, în AFI Cotroceni, pe 20…

29 de minute ago

Spania începe să aplice măsuri de economisire a energiei, precum limite în utilizarea aerului condiţionat

Aerul condiţionat nu trebuie să fie setat la o temperatură mai mică de 27 de…

49 de minute ago

Ciucă: Există posibilitatea să suplimentăm cu un miliard de lei bugetul schemei de ajutor de stat dedicat investiţiilor importante

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în continuare se desfăşoară analize la nivelul fiecărui…

2 ore ago

DNA: Primarul Sectorului 3 – trimis în judecată pentru abuz în serviciu; acuzaţiile se referă la contractul de salubrizare

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie…

2 ore ago

China îşi extinde exerciţiile militare în jurul Taiwanului după vizita lui Pelosi

Nave ale marinei chineze au rămas active miercuri dimineaţă în largul coastelor de est şi…

2 ore ago